Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


3 x E

 

Czas czytania: ~3 min


KXaoHdDgCflXPncURvK1Z8TTll2ZuOGcCJQbSJbDd0uyzg1FeQot4NkvviR4_ekologiczny-projekt-3e-01.jpg

Energia, ekologia, edukacja. To hasła przewodnie projektu nowego kompleksu badawczo-edukacyjnego Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Wrocławskiej. Projekt innowacyjnego obiektu powstał w efekcie współpracy architekta Piotra Kuczii oraz zespołu naukowców z tegoż wydziału.

KD8DKtH86kBJjSMI9HPq1JxtjzFrqTmXte7KWtB7rk6VfD6FD2eCkzA1iq0C_ekologiczny-projekt-3e-02.jpg

Zeroenergetyczny budynek 3E naszpikowany będzie ogromną ilością rozwiązań proekologicznych i energooszczędnych, które nie tylko mają sprawić, że będzie on bezpieczny dla środowiska, ale też stanie się doskonałym narzędziem służącym edukacji oraz promocji idei zrównoważonego budownictwa wśród szerokiego grona odbiorców – od dzieci i młodzieży, przez studentów, po potencjalnych inwestorów i specjalistów z różnych branż. I właśnie ta misja jest – zdaniem autorów projektu – najlepszym uzasadnieniem dla tak dużego nagromadzenia przyjaznych środowisku technologii (najnowocześniejszych technik pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych połączonych z energooszczędną konstrukcją i ekologicznymi materiałami), które w przypadku jakiegokolwiek innego budynku można by uznać za przesadne albo wręcz absurdalne.

oJfKi3TYzfMqA3J5FLUkv1L5YtiTom5EvUGF33LOvI2rghhacSNaWaNKuKN6_ekologiczny-projekt-3e-03.jpg

Ulokowany na terenie nowego kampusu Politechniki budynek z widocznymi z daleka kominami solarnymi i siłowniami wiatrowymi będzie przyciągać uwagę i zachęcać do zwiedzenia obiektu, który będzie otwarty dla zainteresowanych.

Cała koncepcja oparta jest na konsekwentnie realizowanej idei 'form follows energy', co oznacza, że forma budynku została podporządkowana wymaganiom energetycznym. Realizacja tego założenia możliwa była dzięki ścisłej współpracy architekta z kilkudziesięcioosobowym, interdyscyplinarnym zespołem specjalistów: naukowców Wydziału IŚ pracujących pod kierunkiem profesora Jana Danielewicza. Prowadzone przez nich obliczenia i symulacje miały istotny wpływ na rozwiązania architektoniczne, zmuszając do wielokrotnego weryfikowania koncepcji budynku.

anQGlrQ6WJcAC4ROCv9bNSoBxTv23aOHbgk00H1s40vKtdjvsYyVGA9AGra6_ekologiczny-projekt-3e-04.jpg

Jednym z pomysłów, które narodziły się w tym naukowo-architektonicznym procesie projektowania, była koncepcja naturalnej wentylacji budynku wspomaganej systemem kominów solarnych. Kilkanaście z nich zintegrowanych będzie z żelbetową konstrukcją fasad, trzy zaś – będące charakterystycznymi, rzucającymi się w oczy elementami budynku – umieszczono na użytkowym dachu. Wynikiem integralnego procesu projektowego jest również forma elewacji: podążające za ruchem słońca osłony przeciwsłoneczne z ogniwami fotowoltaicznymi (ustawione pionowo lub poziomo w zależności od orientacji), a także drewniane „ekrany” fasad spełniają różnorodne funkcje energetyczne. Budynek będzie miał cztery odmienne twarze – w zależności od orientacji względem słońca każda z elewacji została odmiennie ukształtowana. Użytkowy dach z drewnianymi tarasami i laboratoriami pod gołym niebem tworzy równoważną, piątą elewację.

8C58qbEenLW5uIYVfbj26xnYZb7T2GV1B8ahxLYFm0z47689AfnAAxse57Tt_ekologiczny-projekt-3e-05.jpg

Potrzebna do funkcjonowania budynku energia pozyskiwana będzie ze źródeł odnawialnych: ze słońca – w sposób pasywny (przeszklone elewacje, atrium) i aktywny (kolektory i ogniwa fotowoltaiczne), wiatru (wertykalne turbiny wiatrowe) oraz z ziemi (ziemne wymiennika ciepła i ciepło geotermiczne). Odzyskiwane będzie również ciepło powstające w trakcie użytkowania obiektu. Zebrana z tych źródeł energia wykorzystywana będzie na potrzeby bieżącej eksploatacji obiektu, jej nadmiar zaś będzie akumulowany w gruncie i zasobnikach wykorzystujących przemiany fazowe. Ciepło z kolektora powietrznego w atrium oraz kolektorów na elewacji południowej służyć będzie w upalne dni do chłodzenia budynku w systemie klimatyzacyjnym SDEC. Dach budynku pokryty będzie warstwą zieleni, a woda deszczowa magazynowana w zbiorniku pod górnym stropem wykorzystywana będzie do spłukiwania toalet. Przewidziane jest także ponowne wykorzystanie ścieków po ich oczyszczeniu.

W zawiązku z edukacyjną rolą obiektu, przewidziano w nim obszerną ekspozycję zastosowanych rozwiązań proekologicznych. Jej projekt powstał we współpracy z dydaktykami niemieckiego stowarzyszenia VFÖ przy uniwersytecie w Osnabrück i wspierany był przez niemiecką fundację środowiskową DBU.

Architekt: Piotr Kuczia
we współpracy z zespołem naukowców Wydziału IŚ Politechniki Wrocławskiej pod kierownictwem prof. Jana Danielewicza
Wizualizacje: Alek Pluta

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera