Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bliźniak alternatywny

 

Czas czytania: ~2 min


8XwMnMV0pgGsoyZZ5IkzqfIecONnOoGgTXVE4Dxad3nafLzIQtvpj50rPWqP_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-01-www-big.jpg

Bliźniak, który nie jest bliźniakiem. Projektując dom w warszawskiej Falenicy architekci z pracowni 81.waw.pl postanowili po raz kolejny udowodnić, że budynki bliźniacze mogą odbiegać od powszechnie przyjętego stereotypu.

4n7XcK0QnIvb7bkgkzQJEu8Yo4NP0gBRT9fbEKlImD4SQyQOVAMW7W8kuJy0_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-02-www.jpg

Poprzedni projekt domu-bliźniaka autorstwa 81.waw.pl, o którym pisaliśmy, zakłada realizację budynku o dynamicznej, asymetrycznej bryle, w której na pierwszy rzut oka trudno zarysować granicę między dwiema połówkami. Tym razem architekci poszli jeszcze dalej w emancypacji 'bliźniaków' – ich jedyną wspólną częścią będzie podziemny garaż, na powierzchni zaś powstaną dwa samodzielne, odrębne segmenty.

EfCCVYW0FbIYPylMh6ls8qQFVQbYgiQvLSxIzW4oIaxF1R9nnCV7AyDVBLjG_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-04-www.jpg

Budynek ma powstać na niewielkiej, zalesionej działce i to właśnie duże zadrzewienie było jednym z czynników determinujących rozwiązania architektoniczne. Drugą kwestią było usytuowanie parceli krótszym bokiem w stronę ulicy. Jak wyjaśniają architekci, chcąc stworzyć optymalne warunki dla każdej z rodzin i zagwarantować im podobnej wielkości ogród, a także ograniczyć wycinkę drzew do niezbędnego minimum, zdecydowali się na rozbicie budynku. W wyniku podziału sześciennej bryły standardowego bliźniaka wzdłuż linii przekątnej powstały dwa graniastosłupy, które zostały następnie nieznacznie rozsunięte względem siebie, tworząc uliczkę dojazdową i wjazd do podziemnego garażu.

cmjbdrE7Qm09b8LuiTMYbPgCcz2c7hNBHNIhlRzLzFNMbia4rZxYL3wnkx0B_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-05-www.jpg

Dzięki takiemu rozwiązaniu udało się uzyskać niezależne ogrody ulokowane w dwóch przeciwległych rogach działki, a także – mimo niewielkiej powierzchni – zapewnić obu rodzinom niezależność i intymność. Służy temu również przeszklenie zewnętrznych elewacji brył, podczas gdy w ścianach od strony wewnętrznej uliczki umieszczono jedynie niewielkie okna doświetlające klatkę schodową. Główne wejścia do obu domów zaakcentowane zostały trójkątnym8i wcięciami w elewacji. Do każdego z nich można się będzie także dostać drugim wejściem – ze wspólnego garażu.

aFbb8Y4W3hmA0j17oswUpPRPykFN6sPWEb9btttAXpjivpAVU2Sr1HIS8BzL_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-06-www.jpg

Elewacje trójkątnych segmentów wykończone zostały białym tynkiem sylikatowym oraz drewnianą okładziną z modrzewia syberyjskiego. Projektanci wyjaśniają, że proporcje oraz podziały materiałów elewacyjnych mają na celu podkreślenie dynamicznego charakteru brył. Drewniana okładzina ma także sprawić, że budynki będą się wtapiać w naturalne, leśne otoczenie.

9FJToqOm6londtLbZTrHVZYQsl8MlHOvoUP6sbNfOT9oD6Ry7aQlanGysGj9_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-07-www.jpg
nPmCtYXTuEWnQCCd8cwBXVLOs6IQtV0KWKQYDrnI5SfjsmHnWvvuZPyfMbjw_81-waw-pl-dom-blizniak-falenica-08-www.jpg

Wnętrza obu domów zostały rozplanowane w podobny sposób: na parterze ulokowano otwartą część wspólną z pokojem dziennym, kuchnią i jadalnią, na piętrze zaś – strefę prywatną, którą tworzą sypialnie domowników, otwarta biblioteka gabinet z dużym oknem na ogród, pokój dla dziecka, łazienka i garderoba. Salony obu domów doświetlone są przez przeszklone elewacje, w których umieszczono także drzwi zapewniające bezpośredni dostęp do ogrodu.

Wizualizacje: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera