Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowa kostka

 

Czas czytania: ~1 min


ng9MacwhXwQph3ClLBhEB98f7t3HnOvwstOgWPvYu8tuc648SD4r3tiszRVp_01-kostka-mokotow-widok-pd-81wawpl.jpg
Domy-kostki to – obok bloków z wielkiej płyty – jedna z najczęściej spotykanych w polskim krajobrazie architektonicznym pamiątek po czasach PRL. Wykonane z nie najlepszej jakości materiałów i nie odpowiadające potrzebom współczesnych użytkowników, stają się coraz częściej wdzięcznym przedmiotem modernizacji i przebudowy. Takim tematem zajęli się także architekci z warszawskiej pracowni 81.waw.pl.
QrVnNLKMqIiACO7R2ow4MVt3cqtKhZ9k6NBWTPXIdKABCEMJMXN0YJoLB8Xt_02-kostka-widok-02-81wawpl.jpg
Projektanci postanowili udowodnić, że prosta bryła i regularna forma nakrytego płaskim dachem budynku dzięki swojej uniwersalnej formie może się zmienić nie do poznania przy użyciu stosunkowo niewielkich nakładów finansowych, zyskując przy tym także na funkcjonalności.
sVBTzIfDsl2j6es5Mlwepf7bAFDLH2tGpzfpWcni9NnBK7tnbptZU87QCKoC_03-kostka-widok-03-81wawpl.jpg
Gs0M71gZuMV9hcztDvWR0vBsGoJmiwxhMf408AxoJbRSq7iuku3hp4iWPFMy_04-kostka-widok-04-81wawpl.jpg
Problemem, z jakim zmierzyli się projektanci, była modernizacja i przebudowa domu-kostki na warszawskim Mokotowie tak, by mogło w nim mieszkać kilka rodzin. Jednym z najważniejszych zabiegów stało się w tym kontekście zaprojektowanie dodatkowego piętra, czemu sprzyjał typowy dla tego typu budynków płaski dach. W rezultacie, dom pomieści trzy niezależne mieszkania o powierzchni użytkowej 100 metrów kwadratowych każde.
HDmdqDZAuXX6LKyYFemyu2QRxxeoxPnIRR1tlsYt1zqNFgtkNqJc6YTsN3Cy_08-kostka-rzut-kond-2-81wawpl.jpg
QjZmfmaUu5ZoL2e3WIJ7uGNtqesRqOdUjZCDE1UsGS2E5G5KNRrPIIvkvTdC_09-kostka-rzut-kond-3-81wawpl.jpg
Do poszczególnych mieszkań prowadzić będzie nowa klatka schodowa, która pojawi się w miejscu, gdzie wcześniej znajdował się taras i balkon. Mieszkania na dwóch pierwszych kondygnacjach zostały więc pozbawione tej zewnętrznej przestrzeni, natomiast z lokalu na ostatnim piętrze można będzie wyjść na duży taras zaaranżowany na dachu.
oCWaFLIaQmyQx4ry8zhC90c0rXpASV4yVPBnUfVGeUDCfdkXLn7umVcmBhq7_10-kostka-rzut-kond-4-81wawpl.jpg
bWcj55Rt8ntCEh4XSIhYLrtDcoCdTPkTUN2mdqoMDQlscrUWEpD607RAoqmu_11-kostka-rzut-kond-1-81wawpl.jpg
Chcąc nadać budynkowi nowoczesny i minimalistyczny wygląd architekci zaproponowali pokrycie jego elewacji betonowymi płytami. Ich surowa faktura i szary kolor podkreślić mają odpowiadającą współczesnym trendom w architekturze prostotę i dynamikę zmodernizowanej bryły. Fot. materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera