Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jin i Jang

 

Czas czytania: ~2 min


hKgyMYx949RbDEqyxiUppmFshqUJMRqeCspJhQYqPxfo0Al9DPPeokqXkYMm_81wawpl-dom-letni-jin-jang-01.jpg

Sezon na weekendowe wypady za miasto w pełni. Dla tych, którzy marzą o własnym letnim domu, propozycję mają architekci z warszawskiego biura 81.WAW.PL – autorzy koncepcji budynku skomponowanego według zasad działania dwóch pierwiastków – jin i jang.

j72AJdFfHKVVRTaNCaOD7CwRStHWIh6VF1X0NHAy1HMGw0hM8YGTLCVakB5b_81wawpl-dom-letni-jin-jang-02.jpg
9o8rLSJ8MPuYtxFUMhyFaCmpsPVmW564Y01mFh402MBQCR4xJw9IhZ4OwZjf_81wawpl-dom-letni-jin-jang-03.jpg

Projektując letni dom, architekci odżegnali się popularnej jeszcze w Polsce praktyki budowania tego typu obiektów na wzór zwykłych domów całorocznych. Zaprojektowany przez nich budynek to lekki, parterowy, otwarty na otoczenie pawilon o szklanych ścianach. Jak wyjaśniają projektanci, inspiracją dla jego formy i organizacji przestrzeni były pierwiastki jin i jang – pradawne, obecne we wszechświecie siły, które walczą ze sobą, ale jednocześnie uzupełniają się i tworzą nierozerwalną całość.

iBaWFsiHERdrsv8NRuQCmlr5n9wPXCI604HsPGrcMLpNHvJaPSWq3v1EjsBw_81wawpl-dom-letni-jin-jang-04.jpg

Zaprojektowany zgodnie z tą filozofią dom także dzieli się na dwie zasadnicze części: dzienną i nocną. Pierwsza z nich – jin – składa się z przestronnego salonu i obszernej kuchni połączonej z jadalnią. Druga, mieszcząca trzy sypialnie połączone holem oraz garderobę, jest uosobieniem siły jang. Skupione w niej pomieszczenia mają charakter prywatny i są oddzielone od dziennej części domu. Dzięki temu, mieszkańcy mogą w nich odpoczywać, spać albo po prostu schować się przed 'ruchliwym' i pełnym życia żywiołem jin.

pFgCxPWljws4ptGJUwvOg2NCB2bvm6N2FK9XNnHLv7XhTppwxKlApDsKryV2_81wawpl-dom-letni-jin-jang-05.jpg

W centrum domu ulokowano łazienki i pomieszczenia techniczne, które wraz z korytarzem oddzielają obie strefy funkcjonalne zaprojektowane tak, by w razie potrzeby mogły służyć lokatorom niezależnie od siebie. Choć różnią się od siebie, tworzą integralną całość, a zasadę tę odzwierciedla nawet rzut budynku przypominający starochiński znak jin-jang.

bSnnWuNsA0kJY7KsENF6YWnEvFHkdH0mWwv0vLsMOi15Wofk4xY9gy6K5JQD_81wawpl-dom-letni-jin-jang-06.jpg
pxOb7HvLWFfPOk1czVVQ3r5veQU5M1G1vC8Hhz2rKUDueh0ZAfYKE5RaFhmA_81wawpl-dom-letni-jin-jang-07.jpg

Mimo że budynek ma formę jednokondygnacyjnego pawilonu, jego elewacje nie są jednolite. Także one zostały ukształtowane na zasadzie kontrastu: z jednej strony definiują je kąty proste, z drugiej – opływowe, delikatne linie. Ponieważ dom został zaprojektowany jako letni, a więc nie wymagający ogrzewania, architekci zdecydowali się na całkowite przeszklenie elewacji. Dzięki temu, budynek dobrze komponuje się z każdym otoczeniem, które w naturalny sposób przenika do wnętrza.

Zobacz także:

Z funkcją i formą

Nowa kostka

Bliźniak alternatywny

Wizualizacje: 81.WAW.PL


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera