Elektrownia dla sztuki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elektrownia dla sztuki

 

Czas czytania: ~3 min


ZKTAToXGXORatJVOYJBNoMwJfAKvcRwL38dtC8VePyqtitsFFjdA07SCf6k8_widok-wxca.jpg

Fot. WXCA

Białostocką elektrownię czeka wielka metamorfoza – władze miasta postanowiły tchnąć w stare mury nowe życie. Kulturalne.

zJBJ5oamG6e4prMexaKupNPpcxfkAQyiJuY3KyUal7eTTKt90h8s8LRTHKpe_widok-z-lotu-ptaka-wxca.jpg

Fot. WXCA - widok z lotu ptaka

Koncepcja adaptacji poprzemysłowego obiektu na potrzeby miejskiej Galerii Arsenał oraz zagospodarowania fragmentu bulwaru nad rzeką Białą została wyłoniona w drodze konkursu. Spośród blisko 50 zgłoszonych prac jury za najlepszą uznało propozycję warszawskiej pracowni WXCA.

tZm8P9QOmjkJkvouINze6KKC7p3dP9Odyea8JC5WpHHHxiF2yocMd5UMpZLl_widok-z-podestu-wxca.jpg

Fot. WXCA - widok z podestu

Zadanie architektów polegało na wpisaniu nowej funkcji w zastaną tkankę architektoniczną zabytkowego budynku oraz połączeniu przestrzeni galerii z brzegiem rzeki Białej. Głównym założeniem autorów zwycięskiej pracy było zachowanie tego, co w istniejącym obiekcie najcenniejsze – jego oryginalnej, industrialnej architektury. Współczesna ingerencja ma więc być przeprowadzona w sposób jak najmniej inwazyjny, a zarazem tak, by zapewniać klarowny układ przestrzeni i maksymalną funkcjonalność wnętrz nowoczesnej galerii. Zasadniczą część budynku zajmie przestrzeń ekspozycyjna, natomiast wszystkie magazyny, pracownie, pomieszczenia biurowe, a także salę konferencyjną i restaurację architekci ulokowali w części podziemnej, zapewniając im jednak doświetlenie naturalnym światłem.

SoeQ5HYESHKu2JuxzdDdwlR5vb8dMamzx7vBOjsVa6tmPitVN8oyXia6hPOu_widok1-wxca.jpg

Fot. WXCA

Przed budynkiem elektrowni, od strony ul. Świętojańskiej, zaprojektowano plac stanowiący przedpole głównego wejścia do budynku galerii, a także będący miejscem plenerowych ekspozycji oraz innych imprez. W razie potrzeby, nad jego częścią będzie można rozpiąć namiotowy dach. Część płyty placu pełnić będzie funkcję podjazdu do budynku oraz niewielkiego parkingu. W części przeznaczonej na działania kulturalne posadzka placu ma być ułożona z kostki granitowej poprzerastanej trawą, w pozostałej zaś – z płyt granitowych.

QBBnUq6UpEcLzbVoMcrEEIUWLe2wCgq4jocylBnAm9UyfZ8jojuHgQsPjbuA_hol-glowny-wxca.jpg

Fot. WXCA - hol główny

Nad rzeką Białą pomiędzy ulicą Elektryczną i Świętojańską powstać ma parkowy, miejski bulwar pomyślany jako przedłużenie przestrzeni działań artystycznych i edukacyjnych galerii. Wzdłuż koryta rzeki, równolegle do ulicy J.K. Branickiego, prowadzić będzie główna piesza aleja parkowa oraz ścieżka rowerowa. Projekt zakłada zachowanie istniejących drzew oraz zbudowanie drewnianych pomostów schodzących z głównej alei do poziomu lustra wody. Szerszy pomost łączyć ma tereny spacerowe z głównym wejściem do budynku.

Q85QpczJBXrfIzVp9d0N4DUfD7U62IsLnSy2UXcLVK3z6UMpzef8aEIOrrWD_resturacjaaudytorium-wxca.jpg

Fot. WXCA - restauracja audytorium

W pobliżu skrzyżowania ulic J.K.Branickiego i Elektrycznej zaprojektowano szeroką drewnianą platformę częściowo przekrywającą rzekę. Utworzy ona niewielki plac, który ma ożywić otaczającą przestrzeń – znajdzie się tam atrakcyjny taras z widokiem na rzekę poprzerastany istniejącymi drzewami i „umeblowany” ławkami. Z tej platformy schody i rampa prowadzić będą na drugi – niższy – taras ulokowany na poziomie piwnic starej elektrowni, gdzie znajdzie się drugie wejście do budynku powiązane z kawiarnią i mediateką, a także osobne zewnętrzne wejście do sali audytoryjnej.

CSa06pUM07gkIKs0ENERe97ygCOgEf6KI1VrbfmqZ9btJMvnaG5Cv87bMXIm_sala-wystawowa-wxca.jpg

Fot. WXCA - sala wystawowa

Zespół autorski: Zbigniew Wroński, Szczepan Wroński, Michał Czerwiński, Agnieszka Nowicka, Katarzyna Błaszkiewicz, Jacek Hawrylak, Marta Sękulska

Fot: WXCA


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera