Dom Nieskończony - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom Nieskończony

 

Czas czytania: ~2 min


9nohzY9Vi3RtwdrxhyUTVa8Y6SLmVUwdAYjlYgCQkAsg5YL3jZlbRsmMkGNT_1-mwarchitekci-dom-nieskonczony.jpg

Budynki nie rodzą się w próżni i w próżni nie funkcjonują. Są ściśle związane z konkretnym miejscem i osadzone w określonym kontekście – czy to na zasadzie harmonii i wtopienia w otoczenie, czy kontrastu. To właśnie kontekst stał się punktem wyjścia dla koncepcji 'Domu Nieskończonego' zaprojektowanego przez Marlenę Wolnik i jej biuro MWArchitekci.

932lEvkrWqeu2O5hU8pB9MOJdwwT2uvCkQpT9NZPBCivWlln4SopxPxRye8y_2-mwarchitekci-dom-nieskonczony-2.jpg

Forma i charakter budynku są ściśle związane z otoczeniem, w jakim ma on powstać. Równie ważnym punktem wyjścia były wytyczne inwestora, który – jak to często bywa – oczekiwał połączenia w ramach jednego domu kilku kolidujących z sobą funkcji.

38mwGZcb3ZqaswTVVy6XiYovwANE9LTYwVx8ZBicZcMjNyabgq5FC2IaXbq9_3-mwarchitekci-dom-nieskonczony-sytuacja.jpg

'Dom Nieskończony' to letnia rezydencja, której projekt powstał z myślą o działce otoczonej ze wszystkich stron lasem. Oprócz części prywatnej, mieścić ma pokoje gościnne oraz część rekreacyjną, a podział na trzy strefy miał zostać powtórzony także w otoczeniu budynku. Ponadto, miał go otoczyć tor do jazy na quadach. Jego obecność jednak wyraźnie kolidowała z najkorzystniejszą lokalizacją wjazdu na teren posesji po północnej stronie działki. Dążenie do rozwiązania tego problemu stało się zalążkiem nietypowej formy budynku, który został zorganizowany jak bezkolizyjne skrzyżowanie.

OOsPLXeWtCYRjfA92fOxumyoVavpoIUKOpLTq4J3VhGZo32WYUWraCD1MCR9_nieskonczony-piktogramy-idea.jpg

By uniknąć spotkania drogi wjazdowej i traktu rekreacyjnego, ten ostatni został uniesiony i skręcony jak wstęga Mobiusa. To rozwiązanie dało początek całej koncepcji budynku – pętla toru stała się jednocześnie dachem domu, który wyłania się z podłoża, unosi, a później znowu wtapia się w teren, płynnie przechodząc w ogród. Porośnięty zielenią dach staje się jednocześnie tarasem, na który można się dostać cylindryczną klatką schodową ulokowaną w centralnej – najwęższej – części budynku. Kąt nachylenia fragmentów wstęgi po obu stronach tego przewężenia można przy tym modyfikować bez szkody dla funkcjonalności i efektowności rozwiązania.

ZAHDSWWNNeLn0sUvqDmljd7NtKE93CJegSkjA4dqh1Zf2AdpKzyzme6HUMQV_7-mwarchitekci-dom-nieskonczony-3.jpg
KvVykiq27OV7NPmOFGpPmh4M2faAdNBygSbzixTgaPjuSnO0oHPSGh729tnB_8-mwarchitekci-dom-nieskonczony-4.jpg

Nietypowy kształt budynku umożliwił podział jego wnętrza i otoczenia na trzy zdefiniowane przez inwestora strefy. Część prywatna mieści się na najwyższym piętrze domu połączonym spiralnymi schodami z centralną przestrzenią wspólną składającą się z pokoju dziennego, aneksu jadalnianego i kuchni. W wysuniętych dalej fragmentach pętli znajdą się pokoje gościnne, basen i część rekreacyjna oraz garaż i pomieszczenia gospodarcze.

USMkgatnAaakXp7PVhjD4FXykV5BVtgZsAb906PKg1RpTG2m6goxtRqrlPU6_9-mwarchitekci-dom-nieskonczony-5.jpg

Fot. Parter

xYmQ7Bd1rScTsQHgUJN7fggGcAyNPJfRfs6UI0q9WNDIcOLYn2bKmQ6EQFvf_11-mwarchitekci-dom-nieskonczony-przekroj.jpg

Fot. Przekrój

Płynna, biomorficzna forma 'Domu Nieskończonego' i jego organiczne powiązanie podłożem mają sprawić, że budynek nie będzie konkurował z naturalnym otoczeniem i próbował go sobie podporządkować, ale raczej wtopi się w niego i stanie się jego częścią – jak łagodne, zielone wzgórze.

Autorzy: Marlena Wolnik MWArchitekci
Projekt: 2008
Lokalizacja: Ustroń
Powierzchnia użytkowa: 560 m2
Wizualizacje: dots.com


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera