W niebieskiej poświacie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W niebieskiej poświacie

 

Czas czytania: ~3 min


ZXtFJajFODQ0p1W9qhfmjNwccGO7dKG2CxbIKbbAYDyfsFxK5RdtU4TmELHR_fot-1-aranzacja-przestrzeni-ekspozycyjnej.jpg

Fot. Aranżacja przestrzeni ekspozycyjnej Łódź Design Festiwal - centralny punkt scenografii, fot. Piotr Maciaszek

Już w najbliższy czwartek, 25 października w klubie Sztuka Architektury przy ul. Andersa 13 w Warszawie, w ramach cyklu „Polskie Wnętrze XXL", odbędzie się kolejne spotkanie z autorami najciekawszej, polskiej architektury wnętrz. Jan Sukiennik opowie tym razem o aranżacji przestrzeni ekspozycyjnej Łódź Design Festiwal.

Projekt aranżacji centrum festiwalowego w 2011 roku po raz pierwszy został wyłoniony w drodze konkursu. Zwycięski projekt studia 137 kilo architekci bazował na prostej idei wykorzystania jednego materiału – folii stretchowej, która została rozciągnięta między słupami na poszczególnych kondygnacjach. W ten sposób powstały organizujące przestrzeń „ściany” działowe, a wejścia na ekspozycje zostały zaakcentowane.

Rozwiązanie umożliwiło podkreślenie zastanego układu konstrukcyjnego budynku, a także wprowadzenie ciekawego kontrastu – „półprzezroczysta folia wprowadza do wnętrza efemeryczną poświatę”, poprzez swoją pozorną delikatność uwydatniając jego surowy, przemysłowy charakter. Po zakończeniu festiwalu folia posłużyła do pakowania i transportu eksponatów.

iPb8TJkRMuxPkyIbzTbdu3zbykbsxHH3wPhpEHizkTIr4yJPGq6HKkuRxkQD_fot-2-aranzacja-przestrzeni-ekspozycyjnej.jpg

Fot. Aranżacja przestrzeni ekspozycyjnej Łódź Design Festiwal - pozostałe pomieszczenia, fot. Piotr Maciaszek

Interwencja objęła też zewnętrzną część budynku – odnowiona elewacja została uzupełniona podłużnym podestem pomyślanym jako festiwalowy „czerwony dywan”. Oś wejściowa została poprowadzona w linii prostej przez recepcję z szatnią, kasami biletowymi i punktem informacyjnym do centralnej agory określanej przez projektantów mianem „wielkiego bumu”.

Jan Sukiennik opowie też o innym projekcie studia 137 kilo nominowanym w plebiscycie Polskie Wnętrze 2011 – aranżacji wystawy poświęconej pięćdziesięcioleciu współpracy Andrzeja Heidricha z Narodowym Bankiem Polskim.

Zapraszamy na wykład do Klubu Sztuka Architektury
ul. Andersa 13 (Stacja Muranów - Skwer Tekli Bądarzewskiej), Warszawa
Czwartek, 25.10.2012 o godz. 18.00.
Wstęp wolny.

Spotkanie jest elementem cyklu spotkań z najlepszymi, polskimi projektami wnętrz wyłonionymi w plebiscycie "Polskie Wnętrze XXL" organizowanym przez wortal Sztuka-wnetrza.pl. Program kolejnych prezentacji można znaleźć na wortalu www.sztuka-wnetrza.pl

Sponsor: BN Office Solution
Patroni: Warszawski Oddział SARP, Polskie Stowarzyszenie Projektantów Wnętrz
Patroni medialni: Wnętrze i Ogród, Dom i Wnętrze, Czas na wnętrze, Architektura&Biznes, dobrzemieszkaj.pl, dlastudenta.pl, Portal Studencki Polibuda.info, Domo Plus, Dekoratornia TV, Radio Kampus, Pracownia Rysunku Domin, Pracownia i Szkoła Rysunku Labirynt
Patroni naukowi: ASP Warszawa, Polsko - Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie

Plebiscyt Polskie Wnętrze XXL jest dorocznym podsumowaniem największych osiągnięć polskiej architektury wnętrz. Zgłaszane przez projektantów i publiczność architektoniczną projekty są oceniane przez internautów oraz profesjonalne jury. Organizatorem plebiscytu i cyklu spotkań Polskie Wnętrze XXL jest wortal Sztuka Wnętrza, który jest medium cyfrowym skierowanym do profesjonalnych projektantów i miłośników designu. Wortal sztuka-wnetrza.pl jest częścią Grupy Sztuka Architektury - grupy wortali tematycznych skierowanych do architektów na którą składają się wortale sztuka-architektury.pl, sztuka-wnetrza.pl, sztuka-krajobrazu.pl, e-kwartalnik "Krytyka Architektury" oraz księgarnia internetowa ksa24.pl.


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera