Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sport nad jeziorem

 

Czas czytania: ~3 min


PHbf4a230bv6WYI3uPgeEn8lipCG1YrM9LvQOe92dCj5dpLB9bakqiga4ZYq_w-olsztynie-dzus-architekci-2.jpg

„Ta inwestycja zmieni Olsztyn”, mówi się o zaprojektowanym nad brzegiem Jeziora Krzywe Całorocznym Centrum Sportowo-Rekreacyjnym. Mieszkańcy miasta i turyści mają tu mieć do dyspozycji przez cały rok mnóstwo atrakcji.

1r3KHqwNKs4NgZdo6Y1C2thGajiXJafLDw3G2XGTVqW6YFalXFsVkOVmWeTQ_w-olsztynie-dzus-architekci-3.jpg

Konkurs, rozpisany na tę inwestycję przez władze gminy Olsztyn wygrała całościowa koncepcja, zgłoszona przez konsorcjum trzech olsztyńskich pracowni: Dżus GK Architektci, Studio - Projekt i Re_Studio Architektury. Każde z biur zaprojektowało inną część dużego kompleksu, w skład którego wejdą m.in. centrum sportów wodnych, całoroczna baza dla kajakarzy, sale ćwiczeń i odnowy biologicznej (wszystkie z pełną infrastrukturą), hale i boiska do gier zespołowych i squasha, skatepark, snowpark i sezonowe lodowiska. Z wodami jeziora kompleks połączy system pomostów i tarasów; powstaną hangary dla łodzi i wypożyczalnie sprzętu. Dookoła całego założenia  (rozlokowanego wokół jeziora) ma powstać też szlak turystyki pieszej i rowerowej, zimą - trasy dla  narciarzy biegowych. Na widoku z góry wód całego jeziora żołto-zielonym kolorem zaznaczono wszystkie obiekty, które tu mają powstać, w czerownym kółku  znjduje się zakres projektu, który opracuje i zrealizuje pracownia Dżus GK Architektci, który widać też na pozostałych ilustracjach.

WaN4sYqVHbU6r7L7dmu0Y8xMyJ89bYuh2QiF1MMtEUMcnychMVAcoMIgHCyB_w-olsztynie-dzus-architekci-4.jpg

Na terenie, na którym powstanie część ośrodka, projektowana przez biuro Dżus  GK Architektci do tej pory funkcjonowała plaża miejska, użytkowana tylko  latem. Teraz powstanie tu kompleks oferujący nowe funkcje, a plaża (bo oczywiście nadal tu będzie) zyska infrastrukturę, znacznie poprawiającą komfort jej użytkowania (szatnie, toalety, bary).

7JhZo8p8cH6IYNugUVo3q0KbI5vGbfi46lPi1snzuEHnynKqVDis0J4OBZiq_w-olsztynie-dzus-architekci-5.jpg

Na terenie, na którym powstanie część ośrodka do tej pory funkcjonowała plaża miejska, użytkowana tylko latem. Teraz powstanie tu kompleks, w którym każdy znajdzie coś dla siebie, a plaża (bo oczywiście nadal tu będzie) zyska infrastrukturę, znacznie poprawiającą komfort jej użytkowania (szatnie, toalety, bary).

jjLZ2mrOhBMykheT6wlycjWbhJOOF92xJFYt7QgA8M11UIDPnHD4O4F8LOOe_w-olsztynie-dzus-architekci-1.jpg

Całe założenie rozłożono wzdłuż głównej osi, prowadzącej od wejścia do jeziora – ulicę dojazdową architekci chcą zamienić w aleję widokową, która nie tylko funkcjonalnie, ale i optycznie połączy obiekt z miastem. Wszystkie budynku ulokowano prostopadle do owej osi, zaś jej zakończeniem ma być liczący aż 0,3 hektara powierzchni układ pomostów.

srlX3JAXzlEG4H63bFsPb4bOWBdoQCANDsSG4DNVr2cQQOyrDX4wImbcNEyr_ukiel-konkurs-06-final-dzusgkarchitekcipl.jpg

Aby nie przytłoczyć otaczającej przyrody dużym zespołem budynków, większość z nich będzie dość niska, płaska, by wtapiać się w lesistą okolicę. Większość z nich otrzyma ściany drewniane lub zielone. Najwyższy budynek Centrum Ratownictwa, który będzie miał trzy kondygnacje, ostatnie piętro będzie miał przeszklone – by nie wydawać się zbyt dużym i ciężkim.

JVzBWERjYe7ObTTMrkPXaw0UggLU0jN6C23n42mHqQ7CRM4u7dRhE3fEpWgZ_ukiel-konkurs-07-final-dzusgkarchitekcipl.jpg

Koszt inwestycji szacowany jest na ok. 70 mln zł, z czego 25 mln zł pochodzi ze środków unijnych, przyznanych gminie z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury.

Całoroczne Centrum Sportowo – Rekreacyjne nad Jeziorem Krzywe w Olsztynie
Inwestor: Gmina Olsztyn
Projekt: Dżus GK Architekci : Grzegorz Dżus, Katarzyna Orzechowska – Dżus, Studio – Projekt, Re_Studio Architektury
Projekt: 2012
Realizacja: 2014
Ilustracje: dzięki uprzejmości pracowni Dżus GK Architekci


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera