Toaleta za płotem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Toaleta za płotem

 

Czas czytania: ~3 min


6G52ROtwkOpBolwcIT5bid5oZ3YSjlPlS78FQOQ4QRCd2HxdIOHm2BHdiKj7_toaleta-kolo-w-kazimierzu-1.JPG

Konkurs „Projekt łazienki” organizowany jest co roku – w 2012 odbyła się czternasta jego edycja, na którą nadesłano ponad 320 projektów! Celem konkursu nie jest tylko wybranie najładniejszej kompozycji z kafelków i układu sanitariatów we wnętrzu – uczestnicy konkursu muszą zaprojektować w pełni wyposażony budynek w określonej, wybranej przez organizatora lokalizacji. Tym samym konkurs nie dotyczy tylko umiejętności projektowania wnętrz, ale i architektury, wpisującej się z narzucony kontekst.

kgb8GiPyNxeZ7Ddq1iuRfWVVpojnRtPlQccRO7Pfafg6kbfHN1ZsQ9akK05p_toaleta-kolo-w-kazimierzu-4.JPG

W tym roku przed uczestnikami stanęło zadanie stworzenia budynku toalety przy krakowskim Rondzie Mogilskim. Najlepiej z zadaniem poradził sobie zespół w składzie: Urszula Gacek, Katarzyna Pszeniczna, Jakub Pszeniczny. Tymczasem pięć lat temu ten sam konkurs wygrał duet – Piotr Musiałowski i Łukasz Przybyłowicz. Wtedy architekci musieli zaproponować formę toalety, która mogłaby stanąć obok spacerowego bulwaru i przystani statków turystycznych w mieście o bardzo wyrazistym charakterze – w Kazimierzu Dolnym. Kilka tygodni temu projekt, który wtedy wygrał konkurs został zrealizowany.

0jR8AhmexlKksSTf3EkQU86HuuXMOsjwT5fejGhy6MvEIgAgVEdRns3VZD3a_toaleta-kolo-w-kazimierzu-2.JPG

Jury doceniło dyskretne wpisanie nowego obiektu w panoramę miasteczka i w krajobraz (w tym także w kształt wiślanej skarpy), użycie lokalnych materiałów (drewno i wapień), logiczne rozplanowanie wnętrza. W liczącym prawie 200m2 powierzchni budynku znalazły się damskie i męskie toalety oraz pomieszczenie do przewijania niemowląt, łazienka dla osób niepełnosprawnych oraz prysznice.

CGxUo65A1j3C1SHDAc5O3Yqv9xkA0EbiMWGgTayaCLZBrxAKTX0Exj6t84qV_toaleta-kolo-w-kazimierzu-3.JPG

„Zainspirowały nas sztachetowe drewniane płoty często spotykane w Kazimierzy Dolnym i jego okolicach. Właśnie dlatego, zaproponowaliśmy drewnianą ażurową konstrukcję w kształcie wiaty. W jej wnętrzu znajdują się trzy betonowe kostki z toaletami i pomieszczeniami gospodarczymi - mówi Łukasz Przybyłowicz. - Obiekt dyskretnie wpisuje się w panoramę miasta oglądaną z bulwaru nadwiślańskiego. Osiągnęliśmy to dzięki zastosowaniu, przede wszystkim, naturalnych, szlachetnie starzejących się materiałów oraz „zmieniającej” się, w zależności od kąta patrzenia, elewacji. – dodaje.

Yb03E1gy4ZUcAh0cNT9Gpj0vWsN0tiWKUrugeA7eLznkJGrS1fC9opW4MeHf_toaleta-kolo-w-kazimierzu-archit2.JPG

Projekt, który architekci zgłosili w 2007 roku do konkursu nosił nazwę „Toaleta Płotem” – i ona najlepiej opisuje zamysł projektantów, prosty budynek „opakowano” bowiem drewnianymi sztachetkami, do złudzenia przypominającymi parkany, otaczające ogrody i domy. Drewniane elewacje, dwuspadowy dach, lekkość i subtelność budowli dobrze dopasowały się do otoczenia nadwiślańskiej skarpy. Zaś doskonale wyposażone betonowe „boksy”, pomieszczenia, ukryte pod „sztachetkami z płotu” zapewniły trwałość i wygodę, solidność i łatwość zachowania czystości. A wszystko to jest bardzo ważne, bo Kazimierz nad Wisłą co roku odwiedza półtora miliona turystów.

E9WpqvJ9yPRtBXbEi6gDIoFD4Fau4JRGRhNBmeSgyzQGmYAj7JzDxZYmVyQr_toaleta-kolo-w-kazimierzu-archit22.JPG

Toaleta publiczna w Kazimierzu Dolnym
Lokalizacja: ul. Senatorska, Kazimierz Dolny
Inwestor: Gmina Kazimierz Dolny (współfinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego)
Projektant: Piotr Musiałowski i Łukasz Przybyłowicz, projekt konkursowy, Grand Prix konkursu „Projekt Łazienki 2007”
Ilustracje: sanitec-kolo.netpr.pl, 2pm.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera