Stalowy owal dla filmowców - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stalowy owal dla filmowców

 

Czas czytania: ~3 min


rRyY60C9og94E3rcHoIl1qGNBBCZFugjJACYAsquf4OkqV0lBVoPHCqpSwoa_gdynia-c1-800x600.jpg

W listopadzie 2012 roku został rozstrzygnięty jednoetapowy konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej budynku Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Drugą nagrodę otrzymała futurystyczna propozycja warszawskiej pracowni Mobius Architekci, której zespół postanowił wykreować budynek nie tylko funkcjonalny, ale też oddziałujący na całą przestrzeń wokół.

I2VWwn6MzpKrm094wbU6RRvD9GhYJWjhVJ29XCIKcmWFAhnRuXjCNkSzVhVV_gdynia-c2-800x587.jpg

„Projektowany budynek będzie się znajdował w ścisłej korelacji z publiczną przestrzenią towarzyszącego mu placu” – piszą architekci. „Nowy budynek Szkoły Filmowej w odniesieniu do wspomnianego otoczenia powinien nawiązywać do wspomnianych relacji oraz według naszej propozycji nie tylko stanowić ramę dla placu ,ale tworząc budynek bez wyraźnych narożnych krawędzi, płynny w swoich kształtach, przybierać formę rzeźby znajdującej się w otaczającej przestrzeni.

q4jUxXZB8osSr7pFaZMjcidvVkxCKO70DhRcJAQEqzQcdVEwtCRUCMLrNqtR_schemat-4-1332x800.jpg

Na projekt kształtu budynku w rzucie oddziaływały również otwarcia perspektyw .Załamanie ścian do środka placu tym samym zmniejszenie długości ściany elewacji od ul. Wolności miało na celu wcześniejsze otwarcie widokowe na plac i zabytkowa scenę .Podobny zabieg otwiera perspektywę na plac przeciwległa ściętą ściana budynku” – uzasadniają wybrany kształt obiektu.

Zespół pracowni Mobius Architekci Gdyńskiej Szkole Filmowej zaproponowali siedzibę w formie nieregularnej owalnej bryły, której elewacje pokryto aluminium. Gmach miałby stanąć na placu, którego przestrzeń była by prosto i czytelnie umeblowana, a jej atrakcją byłoby zróżnicowanie poziomów posadzki, pod poziomem placu ulokowano parking oraz publiczną toaletę.

Oka7uHGM8Jg9ryf3XAfMLEH6qQEM5XL0nG1S7U6gZLpePbEkEZVRKydG18J9_schematy-1-1600x800.jpg

”(…) powstał budynek o organicznym kształcie, lekkiej formie kliszy, w której wycięte zostały liczne obrazy zmieniające się i zanikające bez końca i początku”, opisują swoją wizję architekci. „Miękkość rysów elewacji oraz gradientowe rozświetlenie poprzez perforacje elewacji w dzień i w nocy będzie elementem przyciągającym uwagę, jednocześnie użytkownicy wewnątrz budynku poprzez rysunek przeszkleń w elewacje będą czuli komfort przebywania w nim”.

F769ai33K5ARG0gdK8R0PzJdMN9MkipV9LJFMFLZVJPICXUdXmGCWqG0XYAs_schematy-3-1600x800.jpg

Przy tak oryginalnej bryle łatwo zapomnieć o detalach projektu. Tu jednak taka sytuacja nie miała miejsca. Do stworzenia samej bryły architekci użyli narzędzi do projektowania parametrycznego, poza tym jednak zadbali i o jakość mebli czy elementów małej architektury, i o dodatkowe „atrakcje” (jak poliwęglanowe świetliki, rozjaśniające wnętrza), i parametry techniczne (np. izolacja dźwiękowa studiów nagraniowych i sal kinowych).

Architekci podkreślają, że „celem estetycznym było stworzenie jednolitej formy architektonicznej o płynnych kształtach stanowiącej monolityczną formę rzeźby reagującej na zmieniające się warunki .Próbą nawiązania do idei kształtowania filmu – do płynnego przepływu obrazów i zawartych w nich treści”.

3jv2dH7KwF7aKweUYMYf4tTvgYGCeWoC4j0mNrNqPygAyExAtKk4PgW1sQty_sytuacja-1600x800.jpg

Chęć udziału w konkursie zgłosiło 147 zespołów, 46 z nich w terminie dostarczyło prace konkursowe. Pierwszą nagrodę otrzymała pracownia ARCH-DECO z Gdyni, trzecią - Bernatek Architekci z Gdańska.

Koncepcja architektoniczno-urbanistyczna budynku Gdyńskiej Szkoły Filmowej wraz z parkingiem podziemnym pod placem Grunwaldzkim i zagospodarowaniem placu Grunwaldzkiego
Lokalizacja: Plac Grunwaldzki, Gdynia
Organizator konkursu: Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni
Projekt konkursowy: Mobius Architekci - Przemysław Olczyk, zespół: Agata Sztyber, Piotr Janus
Ilustracje: Mobius Architekci


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera