Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kamienne miejsce pamięci

 

Czas czytania: ~2 min


IjaYxjiXhj9XHmxGkGOgW5KhNr9K3KWe9Fte7IzuGoemwFbphqwbWL45oMKM_gross-rosen-9.jpg

Gross-Rosen – „Kamienne Piekło” ma nosić nazwę założenie architektoniczno-krajobrazowe, jakie ma powstać na terenie dawnego kamieniołomu, niemieckiego obozu pracy. „Projekt jest próbą symbolicznego upamiętnienia setek tysięcy ofiar obozu pracy przymusowej Gross-Rosen. Główną ideą projektu jest wyeksponowanie zachowanej części kamieniołomu poprzez wprowadzenie prostej, współczesnej formy. Nowy element akcentuje sposób funkcjonowania obozu dając możliwość na empiryczne poznanie wędrówki pracowników obozu” – piszą o swoim projekcie architekci z biura Nizio Design International.

f7UmvOBZqFLAeyQqBfWx3GOIubZyoA8WZzXjR1Y5PGYEBUHBWLOdRqwq41ec_gross-rosen-11.jpg
yfPaksdNU2IuH08rVChzyzK2ApmAGS0RNplI9Qh2Uongq0ixRHHObTbIv5Ea_gross-rosen-19.jpg

Projekt ma połączyć muzeum z terenem wyrobiska kamieniołomu, w którym w czasie II wojny światowej katorżniczą pracę wykonywali więźniowie KL Gross-Rosen. Głównym założeniem koncepcji jest budowa wysokiej na 30m, potężnej kamiennej ściany, która oddzieli historyczną część obiektu od współczesnej oraz długich schodów, po których zwiedzający będą odbywać symboliczną wędrówkę w głąb kamieniołomu śladem więźniów. „(…) wydaje się, że te dwa wprowadzone elementy jednoznacznie podkreślają miejsce i tragedię, jaka się tam rozegrała” – mówi Mirosław Nizio.

441UBlvWcRdVWvZi0bUiwh4Bf2mxaAcBhvPSdWnIdntjC80T21Ke4S6qX3yr_gross-rosen-39.jpg
s8iai14EQkTyXLDQVzyXFWbnul8Dtcg7LLo8mHZVl0OYwx2DRh0wJfhIplVg_gross-rosen-45.jpg


Wąskie, otoczone wysokimi ścianami schody powiodą turystów na taras widokowy, położony nad brzegiem zalanego wodą wyrobiska kamieniołomu. Nad taflą wody zawsze będzie płonąć ogień, umiejscowiony w wiszącym zniczu z czarnego granitu. Pod platformą, wiodącą na taras znajdzie się krypta, której ściany zostaną pokryte wyrytymi w kamieniu numerami obozowymi tych, którzy w obozie zginęli.

lURNQh2lTfXJ8EWNSb8ZKGcJllWWrygAlYxAKg8ZkXUkrEmQ9tgyypqqUhch_gross-rosen-72.jpg
qhYWRY92OKLWFENcucSjYmfLKeP4YLD4WOV3WwRe4TPdJ43av60a9x9lHVN8_gross-rosen-92.jpg

Architekt, który ma na koncie już kilka realizacji na terenach naznaczonych krwią ofiar, pomników i miejsc pamięci, doskonale wie, że aby zwiedzający poczuli tragizm wydarzeń, jakie miały tu miejsce, nie trzeba epatować obrazami okrucieństwa. Minimalistyczne, surowe formy wystarczą, by zrozumieć dramatyzm wydarzeń z przeszłości jeśli tylko są dobrane starannie i stosownie do charakteru miejsca. Tak ma być w Rogoźnicy, w której dominować będzie granit i beton.

Projekt budowy tego niezwykłego pomnika w formie założenia krajobrazowego narodził się kilka lat temu – od tamtej pory zbierane są fundusze na jego realizację.

Miejsce pamięci „Kamienne Piekło-KL Gross-Rosen”
Lokalizacja: Rogoźnica
Inwestor: Muzeum Gross-Rosen, fundacja „Kamieniołomy Gross-Rosen”
Projektant: Nizio Design International
Projekt: 2007
Planowana realizacja: wrzesień 2014
Szacowany koszt inwestycji: 30 mln zł
Ilustracje: nizio.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera