Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwie wieże

 

Czas czytania: ~2 min


mcHY8bbMLD7pFmsHHIDdXE5Ml5LwtdDAaP8A0JbUo25ob1b2UC5NzVaksUVX_dwie-wieze-67.jpg

Koncepcyjny projekt zespołu sanatoryjno-hotelowego przeznaczony został do określonej lokalizacji: miałby stanąć na zamknięciu osi Parku Zdrojowego, po przeciwległej stronie niż zabytkowy gmach sanatorium „Polonia”. Jak tłumaczy architekt, nie chcąc tworzyć dużej, ciężkiej kubatury w przestrzeni kameralnego miasteczka, funkcje projektowanego sanatorium rozbił na dwie bryły, tworząc zespół dwóch wież zamiast przysadzistego gmachu.

4BMcAsquVICyuDfT0M1op0nBnKayq2k02Emi4cqCzYxroaReYGMRo0aySIRo_dwie-wieze-78.jpg
ukjJ7gHc73x4qKaicMngdliLEEhWhAihNUg57bQAOrKDKj7a6ejCJQibzXHh_dwie-wieze-53.jpg

W ten sposób w dwóch smukłych budynkach ulokowanych mogłoby być 280 pokoi (każdy z loggią) oraz wiele pomieszczeń pomocniczych: od hotelowego lobby, baru czy trzech restauracji po przestrzenie do obsługi narciarzy czy snowboardzistów.

o1PqnFKOpO6puG5RYxYq7BTIO1BN9IIGC3zCHLSqZATKBQGtwokokF5yqMuk_dwie-wieze-35.jpg
BvbNZH2lCypyglVZybb7vbii9KyvhzqiCsos6tzAH0Q4r7PT5BgzDLU6evZp_dwie-wieze-1.jpg


Jako że obiekt miałby stanąć w miejscowości tak silnie kojarzonej z wypoczynkiem i rekreacją, architekt przewidział tu kilka funkcji, podnoszących atrakcyjność gmachu. Przeszklony parter miałby zostać wyposażony w panoramiczne okno, dające szeroki widok na Park Zdrojowy; dach dużego tarasu jednej z restauracji miałby być porośnięty zielenią i dostępny dla gości – byłoby tu możliwe nawet uprawianie sportu. Ostatnią kondygnację jednej z wież architekt przeznaczył na taras widokowy.

b29RSmvdF0mj4VsKncxIiyrrn1SOezdN2Hu5YOEw8eoQrfdLwN5ldu8NMdLW_dwie-wieze-2.jpg
aszLl3PQG55lKNWvNwzBks5cbAbx9Hq4W1xO0Jl5fpSEdCh1oly96x4MA4CS_dwie-wieze-6.jpg

Obie wieże miałyby posiadać przeszklone elewacje, na które zostałby nałożony drewniany ażurowy „płaszcz”. Jego forma ma nawiązywać do tradycyjnej architektury Sudetów, pełnej pięknych, zabytkowych obiektów drewnianych. Ponadto „opakowanie” wież deskami powinno lepiej wpisać nowoczesne w końcu obiekty w lokalny klimat, nadać im bardziej przyjaznego charakteru, nie pozbawiając jednocześnie wież ich wyrazistości i oryginalności.

vqAby8kT2S08QamQKLVuT1IeAk7mJE2ieqMwZcqkkyxpCYHTbNt6KqVjKFkO_dwie-wieze-11.jpg
9T27o4556oey4iT5JFYkruxvoMYJJfVhP3QZht1gQGzGt5eQymDrkYtJftMr_dwie-wieze-33.jpg

Zespół sanatoryjno-hotelowy
Lokalizacja: Kudowa-Zdrój
Inwestor: Zdrojowa Invest
Projektant: PAG Pracownia Architektury Głowacki, Tomasz Głowacki, zespół: Katarzyna Rybczyńska, Paweł Wróblewski, Agnieszka Śliwińska, Justyna Kleszcz, Sylwester Duda, Wizualizacje: Mirek Kaczyński
Projekt: 2010, projekt koncepcyjny
Powierzchnia terenu: 6123 m²
Powierzchnia użytkowa: 22210m²
Ilustracje: paglowacki.pl

Koordynator certyfikacji BREEAM: Buro Happold Polska Sp. z o.o.
Powierzchnia użytkowa: 7800m2
Koszt inwestycji: 39 mln zł
Ilustracje: gppkatowice.pl, nettg.pl, e-biurowce.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera