Wzorcowa biblioteka - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wzorcowa biblioteka

 

Czas czytania: ~3 min


HogqAgAShFib3ZHXGfBBFvd5qb8q0XnePrcCBVH4qhjL8y4A0WbkrXLmKbF8_biblioteka-konkurs-1.jpg

Kilka miesięcy temu rozstrzygnięto ogłoszony przez Instytut Książki i warszawski oddział SARP konkurs na koncepcję gminnej biblioteki publicznej. Jury pod przewodnictwem Marka Budzyńskiego zdecydowało, że najlepiej konkursowe wymogi spełniła propozycja, zgłoszona do konkursu przez duet architektów z Białegostoku, Annę i Macieja Żukowskich. Jak można było przeczytać w regulaminie konkursu, „głównymi kryteriami oceny były integralność kompozycji, funkcjonalność rozwiązań, niskie koszty eksploatacji i innowacyjność rozwiązań”.

j3QYb8Zj9vlHhEbvQeOzhMVJ0wz36TFBW3uO8ZLPZcND0QGXyHjcEn8eHnTE_biblioteka-konkurs-2.jpg

Na konkurs nadesłano 40 projektów. I nagrodę zdobyło biuro projektowe Żukowski – Maciej Żukowski z Białegostoku za projekt biblioteki w Supraślu; II nagrodę przyznano Marlenie i Makowi Happachom z Warszawy za projekt biblioteki w Gierałtowicach. W konkursie wręczono też dwie równorzędne III nagrody: Małgorzacie Lipińskiej i Mateuszowi Ley z Będzina za projekt biblioteki w Bolesławcu oraz Krzysztofowi Koronie, Urszuli Koronie, Łukaszowi Polaszkowi i Mateuszowi Polaszkowi za projekt biblioteki w Komarowie-Osadzie.

k5JntxY5uSNZMJ0ShQkVOzpcbf13N0hiV6n5JQYHuNFNmpAIr8zDEQS5qYTE_biblioteka-konkurs-3.jpg

Konkurs architektoniczny był elementem działań związanych z promocją programu Ministra Kultury i Dziedzictwa narodowego, a realizowanego przez Instytut Książki „Biblioteka+. Infrastruktura bibliotek”. Jego celem jest poprawa stanu bibliotek publicznych w Polsce, szczególnie tych ulokowanych w małych miejscowościach. Jak piszą twórcy programu: „Strategicznym celem programu jest przekształcenie bibliotek gminnych w nowoczesne centra dostępu do wiedzy, kultury oraz ośrodki życia społecznego, a także wprowadzenie systemu certyfikującego dla bibliotek”.

ddJKyrKtiuTpgYIIqHIOdT1RowRkollWjlcQSlDSWl120AaDRDdGPIZaQmfl_biblioteka-konkurs-6.jpg

Promocja nowatorskich, niedrogich i funkcjonalnych rozwiązań architektonicznych jest jednym z ważnych elementów programu. Dlatego też nagrodzone w konkursie obiekty będą prezentowane samorządowcom, urzędnikom, działaczom lokalnym, ale także innym architektom. Wszystko po to, aby urzędnicy zobaczyli wielość rozwiązań, jakie niewielkim nakładem kosztów można realizować, a architekci dostrzegli w takich przedsięwzięciach możliwości kreacyjne.

ipvDir5yOEWhLa29SBkF1YIwY66vdAN7Ms9zRrKrIk7jXLvus91Qswvuvja9_biblioteka-konkurs-7.jpg

Odznaczony pierwszą nagrodą projekt architektoniczny Anny i Macieja Żukowskich – to połączenie budynku dawnej plebani z nowym gmachem o otwartym planie. Dobudowany do starego, drewnianego budynku gmach naśladuje kształt sąsiada, ma takie same gabaryty i łamany dach; uzupełnia pierzeję ulicy i dobrze komponuje się z okoliczną zabudową, jej charakterem i skalą. „Nowo projektowana bryła nawiązuje formą do tradycyjnej architektury regionu, a jednocześnie stanowi wyrazisty akcent nie dominując przy tym nad otoczeniem” – opisują go architekci. Nowym zabiegiem jest tu zastosowanie półprzejrzystych elewacji. Dzięki tym – jak je określają architekci – „eterycznym” ścianom każdy przechodzień może zajrzeć do wnętrza biblioteki. Gmach wydaje się o wiele bardziej przyjazny, otwarty, jasny i zapraszający. Dwa różne budynki, połączone wspólną funkcją pozwalają też lepiej rozdzielić przestrzenie, przeznaczone na różne aktywności. Bo zaprojektowany obiekt nie jest tylko biblioteką – ma być nowoczesnym centrum dostępu do wiedzy, kultury oraz ośrodkiem życia społecznego.

9aB3nIimfXZFmv8nDXc7e1i8aWcBuo2znwDuSjBOtB2pk1U6XBLydbkVN3nY_biblioteka-konkurs-11.jpg

Jury konkursu tak uzasadniło nagrodzenie właśnie projektu Anny i Macieja Żukowskich: „Nagrodę przyznano za powiązanie istniejącej zabudowy – w starej plebani z otwartym „wolnym” planem nowej zabudowy. Tworzy nadzieję na przenikanie i rozdzielanie różnych form aktywności. Tworzy system wzajemnego wspierania się działań w różnych częściach budynku, umożliwiając jednocześnie względnie prostą kontrolę nad zdarzeniami. Forma zewnętrzna stanowi utrzymanie zanikającej publicznej przestrzeni miejskiej. Podbudowuje ulicę „deptaku” ponadczasową współczesną formą, której materiały i kolor ukierunkowują przyszłość pojęcia trwałości przestrzeni niezbędnej dla zmienności pozytywnych zdarzeń”.

Więcej o programie „Biblioteka+. Infrastruktura bibliotek” na bibliotekaplus.pl.
Wizualizacje: sarp-bialystok.org


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera