Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka za szkłem

 

Czas czytania: ~3 min


waKKhoObxwGOBLottYMNMuxgp8YvRA3uKec0tHG86T6ToHuJvr0tT20YQFG6_wroclaw-asp02.jpg

Projekt architektoniczny nowego budynku Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu wyłoniono w ramach międzynarodowego konkursu, rozstrzygniętego w styczniu 2007 roku. Pierwszą nagrodę jury przyznało propozycji zespołu Tomasza Głowackiego z Wrocławia i ten projekt został właśnie zrealizowany. Wyróżnienie honorowe otrzymał wówczas projekt, zgłoszony przez lubelskie biuro Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne, zaś wyróżnienie regulaminowe – pracownia Amoeba z Wrocławia.

evEhseZlUuXX92xRVxz18FBIaTVGfVZlKraoTLcLFGRVt7oqFYcmcX63qQHu_wroclaw-asp01.jpg
u62ErWUsZB3Y5ZPN74U9Oxun0ehY8faGggs23lDLU2aa6Q7X1qAPAHoik42h_wroclaw-asp04.jpg

Nowy gmach stanął pomiędzy ogrodem, należącym do ASP oraz ciągiem starych kamienic. To do nich dopasowano wysokość i gabaryty nowej budowli, która została kilka miesięcy temu oddana do użytku.

axutbyYwOaM8fJ05kGAs7yFaednBAdZSm5HUROoQJZxJCmmf6e6h7kbUyHzW_wroclaw-asp15.jpg
v0z3PrqTEeC50OVVGsG7pB8QyblKArNk0mv68l4lMrtZJ1iFJhjlxjEMgifY_wroclaw-asp16.jpg

„Ideowym założeniem projektu jest maksymalna funkcjonalność obiektu, którą uzyskano, zapewniając adaptacyjność przestrzeni dopasowującej się do potrzeb artystów - dynamiczne i tętniące życiem laboratorium sztuki. Centralnym punktem założenia pozostał ogród Akademii, unikalny w skali całego Placu Społecznego. Prosta, ale wyrazista bryła ASP zamyka optycznie ulicę oraz podwórka zabudowań sąsiednich, otwiera się natomiast na wewnętrzne podwórze, co pozwala wydzielić kameralną, uporządkowaną przestrzeń w zatłoczonej i chaotycznie zabudowanej części miasta” – można przeczytać w autorskim opisie projektu.

PhtIYDLhLrlq6UegNflqho4Cy1KPK5PqX1CyPQrAcXLEL89mmiKWfU5mU7o7_wroclaw-asp06.jpg
Ev7SgY818bpKnuoq3eKgKkcegiKwNuWYZrlu6AimrVtdre2dl59ZRN0THnJd_wroclaw-asp07.jpg

Rzeczywiście gmach nie tylko ma nowoczesną i dynamiczną sylwetkę, ale jest też bardzo otwarty: bo tak samo jego użytkownicy mają zapewniony widok na otaczające miasto, jak i przechodnie mogą zajrzeć do niektórych pracowni. Budynek jest bowiem w całości przeszklony. Niektórzy sylwetkę nowego gmachu ASP porównują do góry lodowej – wrażenie chłodu daje pokrywający szklane elewacje biały sitodruk, rozpraszający dostające się do wnętrza światło. Szkło jest tu jedynym środkiem wyrazu – architekci ograniczyli zasób detali czy ozdób, budowlę kształtują świetliste tafle szkła. We wnętrzach materiałem dominującym uczyniono beton.

xkUNY21YRvmkzXbEChsYlAJTtLHV6lRTnDo1ijiGFlgyv0R6jSTGR3z3FwbL_wroclaw-asp08.jpg
6rcer59rcub25SIbhqXmb2T5eG49tmcsnC2n5BAImcwIYQnNPmyTXEwzdDdQ_wroclaw-asp09.jpg

Ze względu na nieustanny rozwój technologii i dynamicznie zmieniające się potrzeby techniczne artystów architekci starali się stworzyć przestrzeń maksymalnie elastyczną. W gmachu znalazły się „tradycyjne” pracownie, np. ceramiki czy wzornictwa przemysłowego, a nawet huta szkła, wiele z pomieszczeń zostało jednak dostosowanych do wymogów najnowszych technologii, np. projektowania 3D, obróbki cyfrowej filmu i fotografii. Sale wystawiennicze także spełniają wymogi nowoczesnych ekspozycji – równie dobrze można pokazać w nich malarstwo na płótnie jak pokazy animacji 3D. „Na każdej kondygnacji jedynymi stałymi elementami są magazyny, schody, windy, piony sanitarne i szachty klimatyzacyjne. Pozostałą przestrzeń można dowolnie kształtować”, podkreślał w jednym z wywiadów Tomasz Głowacki.

oyxzShA5gjMQh0HjsoFj21zWLcLbOCFX1hARmPrGAKN3ZOEF2OtaNZWNhSsP_wroclaw-asp10.jpg

W grudniu 2012 roku oddano w ręce studentów gmach, będący pierwszą z trzech części planowanego kompleksu. Docelowo mają powstać jeszcze dwa skrzydła, które otoczą z trzech stron uczelniany ogród i razem utworzą wielofunkcyjną całość.

Centrum Sztuk Użytkowych, Centrum Innowacyjności
Lokalizacja: Wrocław, ulice Traugutta i Krasińskiego
Inwestor: Akademia Sztuk Pięknych
Projektanci: PAG - Pracownia Architektury Głowacki: Tomasz Głowacki, zespół: Sylwester Duda, Agata Kaczmarek, Justyna Kleszcz, Michał Mrzewa, Katarzyna Rybczyńska, Paweł Steć, Agnieszka Śliwińska, Paweł Wróblewski, Piotr Zarzycki, Marek Woźniczka, Tomasz Grębski
Wykonawca: Hochtief Polska
Projekt (I nagroda w konkursie międzynarodowym): 2007
Realizacja: 2013
Powierzchnia całkowita: 18611 m2
Powierzchnia użytkowa: 13464 m2
Powierzchnia zabudowy: 2301 m2
Kubatura: 56564 m3
Koszt inwestycji: 53 mln zł (w tym 38 mln zł dofinansowania UE)
Ilustracje: Ilustracje: paglowacki.pl, hochtief-polska.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera