Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarna kostka ze Śląska

 

Czas czytania: ~3 min


tLKXnediTXOXYexZYt3GlhhW7szI98mlcvKrTO1i2fq2jYAH95tGUhKczZ8w_future-four09.jpg

W ostatnich dniach marca 2013 roku zakończyły się prace projektowe nad nowym biurowcem, który ma za dwa lata stanąć w Gliwicach. Future Four, bo taką ma nosić nazwę, powstanie obok trzech innych budynków, z którymi wejdzie w skład tzw. parku technologicznego Future Processing.

Projekt architektoniczny czwartego z biurowców wyłoniono w ramach konkursu (co rzadko zdarza się w przypadku obiektów biurowych), który został rozstrzygnięty w kwietniu ubiegłego roku. Pierwszą nagrodę otrzymała w nim propozycja pracowni MFA Studio z Oświęcimia i ten sam zespół pracował teraz nad szczegółami projektu, który ma zostać zrealizowany. Drugą nagrodę w konkursie przyznano firmie INARKO biuro architektoniczne A. Duda & H. Zubel, trzecią otrzymał zespół z pracowni Piotr Jasiński Architekci. Dwa wyróżnienia powędrowały do biur WXCA i Artea.

Q2PpoIFjnbVviyUYLgGkt9FqyH8Ak8fWJMO7BuQV2FC6rmVk4L2Mwn5EJ3c2_future-four02.jpg
AIKgjgdWRCh0kwoQoTbQGasDBqJuKUUqwBisAtg8AcOenfyozl5OcLEyO8uw_future-four03.jpg

Firma Future Processing, która jest inwestorem w całym przedsięwzięciu zajmuje się tworzeniem wyspecjalizowanego oprogramowania komputerowego. I, jak mówią jej przedstawiciele, swoje biurowce stara się kształtować według potrzeb pracowników tej ściśle określonej branży, czyli nie do końca typowo. Zespół w firmie stanowią w dużej mierze ludzie młodzi, których praca polega na wymianie myśli i pomysłów, na wspólnym dochodzeniu do różnych rozwiązań. Ponadto firma działa w trybie nienormowanych godzin pracy. Dlatego też jej siedziba – to nie jest typowy obiekt biurowy z pokojami do pracy; to raczej przestrzeń, w której pracownicy mogą się spotykać na formalnych i nieformalnych zasadach, w której jest miejsce i na odpoczynek, a nawet pobudzającą kreatywność zabawę (będzie tu kino, biblioteka, sala gier), i na indywidualną pracę. To dlatego przeznaczony do realizacji projekt pracowni MFA Studio będzie biurowcem o innowacyjnym charakterze. Jak opisują to jego twórcy: „Podczas tworzenia projektu budynku chcieliśmy nie tylko stworzyć miejsca do pracy, ale też miejsca do odpoczynku, rozrywki, miejsca przyjazne wszystkim pracownikom firmy. Przeprowadziliśmy kompleksowe badania jakościowe obecnych miejsc pracy , pozwoliło to zaprojektować obiekt w sposób optymalny, odzwierciedlający styl pracy i pragnienia kadry branży IT. Tworzenie takiej przestrzeni sprzyja innowacyjnemu zarządzaniu zespołem opartym na nieformalnych kontaktach interpersonalnych, gdzie nie ma stałych godzin pracy, a każdy w zespole ściśle utożsamia się ze swoją firmą”.

ZL39NWhhYiKpUDaSux06DRC4lJ43DX9BV1SlgwqaE9dBcLZdrZIAvLwadKmu_future-four04.jpg
YsV1B5PZwCoGiDRKs92vb7jDlo3My1AIi0IiHVpYkPRu0zID4y6y0wxqzyn9_future-four07.jpg

Poza elastycznie i swobodnie ukształtowanymi wnętrzami gmach będzie miał trzy kondygnacje i pomieści do 750 pracowników. W narożniku od strony południowej znajdzie się hol recepcyjny, wysoki na trzy piętra. Będzie on łatwo widoczny, bo całą południową elewację architekci postanowili podciąć, aby uniknąć nadmiernego nagrzewania się wnętrz od tej strony (będą one bardziej zacienione). Ze względu na specyficzny charakter zarówno sposobu pracy w firmie, jak i na wygodę wszystkich użytkowników obiekt zaprojektowano tak, aby trasy ruchu klientów i pracowników pokrywały się tylko w tych miejscach, gdzie jest to potrzebne.

JfACFvFbcg7t4YO6YQZ3H5T62rl78f3xKhzKV9gPQduWeYVqdPNLhf7yDgQE_future-four05.jpg
7vyKIrtSiOb5e8Y6OoqZJgZ8SRHIw0677luBazLk5O0OvR0I5HYsrsuTTjhK_future-four06.jpg

Elewacje biurowca zostaną wykonane z czarnej cegły klinkierowej, której jednolitą powierzchnię urozmaicą pionowe podziały okien. Cały gmach otrzyma prostą, geometryczną bryłę, narzucającą niejako ład i porządek, którego brak dopuszczony będzie wnętrzach.

Budynek biurowy Future Four
Lokalizacja: Park technologiczny Future Processing, Gliwice, ul Konarskiego
Inwestor: Future Processing
Projektanci: MFA Studio Grzegorz Szymczak
Powierzchnia użytkowa: 6600 m2
Projekt: 2012
Realizacja: 2014
Informacje: mfastudio.pl, future-processing.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera