Nowa sala w starej hali - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowa sala w starej hali

 

Czas czytania: ~3 min


GUDbHtvVYsQjTqoLzSZEleIJjHsSz7DXXtpX7snVjdYrcQkh3V2YZPfPFIRU_wik-sala-konferencyjna-06.jpg

Pod koniec marca zespół w składzie: Marcin Kolanus, Józef Franczok, Mariusz Nowak podpisał umowę na opracowanie dokumentacji projektowej sali konferencyjnej, która ma powstać na terenie dawnej hali maszyn na terenie spółki Wodociągi i Kanalizacja w Opolu, przy ulicy Oleskiej. Wcześniej ci sami architekci otrzymali pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym, rozpisanym przez inwestora (Wodociągi i Kanalizacja w Opolu sp. z o.o.) na projekt obiektu. Architekci podkreślają, że do projektowania w tej specyficznej przestrzeni podeszli z szacunkiem: „Przedwojenne nazwy Städtische Wasserwerk lub Betriebsstätte Wasserwerk określają esencję zabudowań WiK-u w Opolu. Z jednej strony w swej nazwie zawierają życiodajny żywioł z drugiej pokazują znaczenie tego miejsca dla miasta, z trzeciej wreszcie swe ówcześnie nowoczesne techniczne zaawansowanie”.

7E9IXnOhYp9NA0PNVqoG0yymGeU1utiG81e0iHXztjrwyOCcfzzE0cZUXCgV_wik-sala-konferencyjna-07.jpg
tAu3xOnZRzixo6ECY8arAz5sZlFX2pV3x9Q41JdaGpMUa8c8lxAIBvwbLE2Z_wik-sala-konferencyjna-08.jpg

Konkurs na projekt architektoniczny przebudowy starej hali na nowoczesny obiekt konferencyjno-wystawienniczy rozstrzygnięto we wrześniu 2012 roku. Teraz ruszają prace nad projektem budowlanym i wykonawczym. Inwestycja ma zostać zrealizowana na terenie, należącym do spółki Wodociągi i Kanalizacja w Opolu.

AcqrIdgzptBuawKEUjnMguPpDO5g75OKJQ8XpPGH1R53sj7zAOVpOioVULhG_wik-sala-konferencyjna-09.jpg
0idSiO03AwrHB1ERLAoGX4lQi2Rxiif0UsxY9q5x3n9569jerhodxIJTc94u_wik-sala-konferencyjna-01.jpg

Architekci Marcin Kolanus, Józef Franczok, Mariusz Nowak halę maszyn potraktowali jak skorupę, jak opakowanie, które postanowili wypełnić nową funkcją. W historyczne, ceglane mury wstawili oni bowiem „pudło”, prostopadłościan, który może przypominać nowy budynek, schowany w starym, albo sprawnie wydzieloną przestrzeń, rządzącą się swoimi prawami. Jak piszą sami projektanci: „Projektując dawną halę maszyn i nadając jej nowe życie zachowujemy istniejącą powłokę. Niczym wielka maszyna w fabrycznej hali pojawia się prostopadłościan rozpychający się w tej przestrzeni”.

7bSPP3CE2qNTXXi7OOscn3gwxwtKxs0ClYMFtTo2ocewPCaZ14HYJ0OBrZf0_wik-sala-konferencyjna-02.jpg
ntggiie195y1pGRmbiollOlwJnRmAfxhNZsMBkAUSvTkwbqyboFNEMM9FHxQ_wik-sala-konferencyjna-03.jpg


To „pudło” pomieści nowoczesną i wygodną salę konferencyjną, a jednocześnie podzieli przestrzeń hali na trzy nowe części. Z przodu prostopadłościanu znajdzie się miejsce na foyer, zaś z tyłu wytworzy się przestrzeń ekspozycyjna. Oto fragment opisu autorskiego: „Pudło-box dzieli przestrzeń hali na część konferencyjną oraz wystawę. Samo kryje w sobie: salę konferencyjną, pomieszczenie cateringu, toalety, schowek, szatnię, magazyn i pomieszczenie techniczne. Główne wejście lokujemy od południa z placu, który kiedyś będzie łączył budynek konferencyjno-wystawowy (halę maszyn) z wieżą ciśnień. Wchodzimy vis-à-vis recepcji. Od wejścia przechodzimy obok szklanego bloku recepcji kierując się w prawo do foyer części konferencyjnej lub w lewo na wystawę”.

eqHeVYARrD7ZOz2mff9Bt3uxe44xyB0tpAGJEeBvoAqsv1eXLsGSJbJmN3hC_wik-sala-konferencyjna-04.jpg
g4AxPwIIPu18uowR17E5ZQ3jMJXRDK3FgGY0eBgXvuCSSmPXqVckbbwESP3Q_wik-sala-konferencyjna-05.jpg

Projekt adaptacji hali na nowe potrzeby – to jednak nie tylko koncepcje funkcjonalne. Niezwykle ważny w tym projekcie jest kolor. Współczesną ingerencję architekci „oznaczyli”, nadając jej intensywnie błękitny kolor. Ta barwa w oczywisty sposób kojarzy się też z wodą, która w tym miejscu, na terenie miejskich wodociągów, jest przecież najważniejsza. Niebieskie ściany oraz posadzka nie są zamknięte we wnętrzu hali – posadzka wydostaje się też na zewnątrz, jak woda „wylewa się” na plac obok hali. Wykonana z kompozytu betonu i żywic będzie się błyszczeć i lśnić, odbijając światło: „Współczesna ingerencja wyrasta z wylewającej się z budynku błękitnej posadzki. Podobnie jak woda, która swój kolor zawdzięcza sposobowi w jaki pochłania światło, tak i posadzka oraz obszerne pudło wchodzą w taniec ze światłem. Dają refleksy, mienią się niczym tafla wody, iluminują w różnych odcieniach i barwach”.

Nowa sala w starej hali ma być częścią większego planu rewitalizacji terenu miejskich wodociągów. Ma się tu bowiem też pojawić restauracja oraz punkt widokowy, zlokalizowany w zabytkowej więzy ciśnień. W ten sposób z obecnego zamkniętego terenu spółki WiK w Opolu ma zostać wydzielony kompleks turystyczno-konferencyjno-wystawienniczy, który dzięki dostępności ma być „zwrócony” miastu, znów stać się atrakcyjnym i żywym miejscem. Przed halą ma powstać też plac, łączący ją wizualnie z wieżą ciśnień, scalający ten teren i nadający mu formę przestrzeni publicznej.


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera