Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rewitalizacja Placu Baczyńskiego w Tychach

 

Czas czytania: ~1 min


L0jWTZReoO18eude4Om12oa1wTP6SzyflG3QCxF0nNniwVNwAowpbQi1crjK_plac-baczynskich1.JPG

Plac Krzysztofa Baczyńskiego w Tychach to czworoboczny plac śródmiejski o wymiarach 57-65m x 170-190m. Od zawsze był miejscem chętnie uczęszczanym przez mieszkańców. Projekt zespołu architekta Wojciecha Klasy miał na celu nadanie nowych walorów przestrzeni placu.

SYALqHvcJ4uWItlhOuIEHijcRzpeolA19XNfeVQjOFVsF4jMV5o3YCpw7jrH_plac-baczynskich2.JPG

Istotne było podniesienie standardów technicznych oraz oczyszczenie placu ze zbędnych detali (np. murków, klombów, donic), które stanowiły bariery komunikacyjne oraz blokowały możliwość aranżacji większych imprez. Dodatkowo usunięto z placu parking, który rozbijał przestrzeń optycznie. Projekt był częścią rewitalizacji przestrzeni wokół Rynku, czyli pierzei otaczających go budynków.

Więcej na: przestrzeń publiczna


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera