Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala Buddów

 

Czas czytania: ~3 min


ZOhf1uXoHFXh4qqpPCCJMMWBK4Hoq9zADw4bqolFKERnif4Z7Gs3qH0uWrxp_hala-buddow05.jpg

Adaptowanie przestrzeni poprzemysłowych na nowe cele nie jest już niczym niezwykłym – w całej Europie po epoce industrialnej pozostało mnóstwo obiektów, które utraciły swoje funkcje, były jednak na tyle wartościowe, że trzeba było znaleźć dla nich nowe zastosowanie. Jedna z hal na warszawskiej Woli doczekała się właśnie dla siebie nowego scenariusza. Zbudowana w latach 50. według przedwojennych projektów najpierw służyła jako kotłownia i pralnia (m.in. dla sąsiedniego osiedla Koło II), później użytkowana była jako hurtownia materiałów budowlanych.

gYbnQGboYRPwZn3TdfVpaHOJVXg3YVO8f1i2fdjIQa92X1a0u2whlxwgOFL0_hala-buddow06.jpg
vlfNT56NltTQAU93BHphGHxGKVHDQVKhV8NPUqPz154TMKHmHKDkhxgKtrC2_hala-buddow07.jpg

Jakiś czas temu zaniedbaną halę kupił oficjalnie w Polsce zarejestrowany związek wyznaniowy - Buddyjski Związek Diamentowej Drogi linii Karma Kagyu, planując zamienić poprzemysłowy obiekt w swój ośrodek medytacyjny oraz siedzibę.

BjqqCAwbhWm2rJYF4xZnWO1fieX8vLShTeuVWgOiUZBVfQtsW79NBsHv7J3P_hala-buddow08.jpg
pmVwP213Z6HHmNmj5oDFrjGA3xDQf0yuhvnqGmkughYzrzX4vrlX9bjJD9nE_hala-buddow09.jpg

„W Warszawie buddyzm tylko w naszej tradycji praktykuje kilkaset osób i w dotychczasowym ośrodku jest już po prostu za mało miejsca” - mówi niedawno „Gazecie Stołecznej” Rafał Olech z z Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu. Związek otrzymał już od stołecznego konserwatora zabytków zgodę na adaptację hali.

abMJD3Tvd0eknRMmkW0aZwYbkLaRwr41rBURK9R2LGASPJIvBWd3F8ovZN3c_hala-buddow10.jpg
QA6NAxWKjw3EO6jfUuGw86mhtGwzEWx2wTcSJg343TOkmKoqUblyMeAhwi3U_hala-buddow11.jpg

Pierwsza koncepcja ośrodka buddyjskiego w hali na Woli była inna – w ramach konkursu architektonicznego już w 2007 roku wybrano projekt Wojciecha Kossowskiego i jego biura menzel kossowski architekten. Z czasem okazało się jednak, wybrany projekt jest za drogi, warto by też nieco powiększyć powierzchnie sal do medytacji (bo chętnych do uczestnictwa w nich przybywa). Niedawno pomysłodawcy Halli Buddów nawiązali więc współpracę z warszawską pracownią Grupa 5, która przygotowała dla buddystów nowy projekt. Teraz czeka ona na wydanie pozwolenia na budowę.

K9yHDd7vVuKaX8GDMlO7xYSFgR864d4juzk8U2vQgd4NoekXFy9NlsN3FhbF_hala-buddow01.jpg
JN2PraWURL3JySKLPGCVhunZxk6uKa1DS0O1vbnkppJFVcepbz0uHpfxkG5W_hala-buddow02.jpg

Projekt adaptacji hali zakłada zachowanie jej bryły w pierwotnym stanie z niewielkimi modyfikacjami. Środkowa część hali ma być nadbudowana, na dachu powstanie też taras. Ponadto w środku zostaną usunięte słupy, podtrzymujące strop i dzielące przestrzeń. Zostaną one zastąpione stalowymi ramami, które wzmocnią konstrukcję, jednocześnie pozwalając stworzyć we wnętrzu dużą, otwartą przestrzeń. Pomysłodawcy Hali Buddów wymieniają pomieszczenia, jakie mają się znaleźć w hali: „gompa 210m2 z potencjałem rozbudowy do około 300m2; living room i jadalnia na ponad 200m2; 6 mieszkań; dormitorium; duża kuchnia; dharmashop i sanitariaty”. Budowli ma towarzyszyć niewielki parking oraz zieleń – czyli zapisana w planie miejscowym dla tej okolicy „powierzchnia biologicznie czynna”.

lO7VNZolqrlrSyGQhaEGSvSoxP7JdDdCUsf07GWriFcWQlnDL85qWle9XVip_hala-buddow03.jpg

Na razie nieznany jest termin realizacji projektu – cała inwestycja opłacana będzie z datków i dotacji osób prywatnych, dlatego trudno przewidzieć, kiedy uda się zgromadzić potrzebną kwotę. Zbiórka trwa.

Hala Buddów
Lokalizacja: Warszawa, ul. Ożarowska 65/67
Inwestor: Buddyjski Związek Diamentowej Drogi linii Karma Kagyu, Buddyjski Ośrodek Medytacyjny w Warszawie, Fundacja Stupa House (z dotacji osób prywatnych)
Projektanci: Grupa 5, Roman Dziedziejko, Mikołaj Lech Kadłubowski, Michał Leszczyński, Krzysztof Mycielski, Rafał Grzelewski, Rafał Zelent
Projekt: 2012
Planowany koszt inwestycji: 5 mln zł
Ilustracje: halabuddow.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera