Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Foster zdobywa ekologią

 

Czas czytania: ~2 min


n0JK2gF2BhmIInvLfqtBQF7pI6aW9VXy6qB6qIbjZm0Sxc1DYFqnzhwPfCa5_fosterpartners-siedziba-ernstyoung.jpg
Ma już na swoim koncie realizacje w Pekinie, Hongkongu, Singapurze, Kazachstanie i na Mauritiusie, nie wspominając o kilkunastu krajach Europy. Ostatnio do listy „podbitych” ziem dołączyła Holandia. Zakończyła się realizacja pierwszego budynku studia Foster+Partners w Amsterdamie. Jest on nie tylko wyraźnym punktem w krajobrazie miasta, ale też projektem, w którym istotną rolę odgrywa ekologia i funkcje socjalne. Głowna siedziba firmy Ernst&Young stanęła w nowej dzielnicy Zuidos w południowym Amsterdamie, przy bramie, prowadzącej na teren parku Vivaldiego. 24-piętrowy budynek podzielony jest na dwie wieże o szerokości 12 metrów, połączone wspólną, transparentną podstawą. Północne elewacje w całości zrobione są ze szkła, pozostałe pokryte są stalową kratownicą o polach w kształcie rombów, powleczoną błyszczącym aluminium. Siatka ta optycznie zaciera podział na poszczególne kondygnacje. Kratownica konstrukcji, pokrywająca 87-metrowe wieże, stanowi charakterystyczny rys budynku i decyduje o jego indywidualności. Wysokość jej modułu tworzy u podstawy wieżowca otwartą, wysoką na trzy piętra przestrzeń holu. Z kolei na szczytach wież umieszczono tarasy otwierające się na północ i południe. Podstawa budynku jest ogólnodostępna, a jej najbardziej charakterystycznym rozwiązaniem jest dziedziniec wodny z niewielkim stawem. W tej części skoncentrowane zostały funkcje publiczne: restauracje, taras, sala widowiskowa i bar, skupione wokół dziedzińca. Ta jasna, otwarta przestrzeń ma sprzyjać spotkaniom i odpoczynkowi pracowników biur, mieszczących się w obu wieżach. Znajdujący się u podnóża budynku zbiornik wodny ma istotne znaczenie dla ekologicznego programu obiektu. Zatrzymuje on 65 % wody deszczowej, dzięki czemu mniejsza jej ilość spływa do słynnych, amsterdamskich kanałów i łatwiej jest kontrolować poziom wody w mieście w okresie najintensywniejszych opadów. Ponadto staw jest oczyszczany w naturalny sposób przez żyjące w nim rośliny: trzcinę, lilie wodne i trawy. Na tym jednak nie kończą się walory ekologiczne wieżowca, który pod tym względem wyprzedził holenderskie standardy. Oba bloki zostały tak rozplanowane, by maksymalnie wykorzystywać naturalne światło i ograniczyć zużycie energii elektrycznej. Sprzyja temu również przyjazny środowisku sposób chłodzenia wnętrz, do którego wykorzystywane są wody gruntowe. Zaawansowana technologicznie konstrukcja i efektywna strategia ekologiczna sytuują siedzibę firmy Ernst&Young w światowej czołówce nowoczesnych wieżowców.
NuqaHYOjgS7f4lVenj9CsZfUWW15L4HzkVE8FsrqJUqUmcOIsie6Zd8zEp0H_fosterpartners-siedziba-ernstyoung2.jpg
u3qIga85DkJA5kkIrMD1GebeA3Y0rAay5Sn0aJ6MSp2jcQqU8jIiQHXaoSth_fosterpartners-siedziba-ernstyoung3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera