Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom słoneczny

 

Czas czytania: ~2 min


TRXcS5oyRofiLzwXFt7E1FRI4BBgpVE9USGBIbsCblok8zDm6h3xItetNOFE_skyfall-house15.jpg

Dom słoneczny
Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego o nazwie Skyfall zespół z pracowni Bogusława Barnasia stworzył już jakiś czas temu. Z czasem jednak okazało się, że trzeba do niego wprowadzić pewne modyfikacje: konieczne było ograniczenie metrażu, kosztów, ilości przeszkleń oraz konsumpcji energetycznej obiektu.

Tbp2sX7wWQzkVtPbOpo94ztb1fHkY9Wjc24BGRsOHXcyQ5e7Pl2TA2IMeJJW_skyfall-house01.jpg

Architekt tak opisuje wskazówki, jakie trzymał od klienta: „ Dom został zaprojektowany tak aby spełnić oczekiwania klienta, balansujące pomiędzy zdefiniowaną potrzebą (funkcjonalność, przestronność) jak również niezdefiniowanymi marzeniami o teatralnym zabarwieniu, o imponującej filmowej fortecy rodem z filmów akcji Jamesa Bonda”.

w4yCJKPSchQ8orKYoDeQQ248j08vct5aDt8rPeIcuvMIHIvsYsaG9nBEpP6p_skyfall-house05.jpg

Mając do dyspozycji niewielką działkę na dachu domu zaprojektowano ogród – który nie tylko stał się przedłużeniem tego na ziemi, ale i uszczelnił konstrukcję dachu, poprawiając bilans energetyczny budowli. W sylwetce domu pojawił się też taras na pierwszej kondygnacji. Wszystkie te trzy przestrzenie połączono wspólnym ciągiem komunikacyjnym.

7cmYTxx5H6roRJao5pTHcWoLKatJ9mVOh4IaVqTkWOyiLLFWHTWK9mKbukH9_skyfall-house10.jpg

Dom został maksymalnie przysunięty do drogi od strony północnej, aby od południa mieszkańcy mogli posiadać ogród. Elewacja północna tym samym została potraktowana inaczej niż południowa., mniej w niej przeszkleń, jej funkcją jest osłaniać i chronić lokatorów przed hałasem. Jak pisze architekt o przeciwległej elewacji: „fasadę południową poprzez otwarte przeszklenia zintegrowano z przydomowym ogrodem.

HB7KouiYdHXUpGn3I8AqT5JapaEAXEZeez2QcAP74CYg7UOcUq6Krs6K5PXb_skyfall-house12.jpg

Tutaj znajduje się salon z okazałym panoramicznym kominkiem, jadalnia, salon kąpielowy, oraz biuro do którego przewidziano odrębne wejście. W tej strefie również zaprojektowano monumentalne, zadaszone schody zewnętrzne prowadzące na zielony dach wyposażony w niewielki drewniany pomost z którego rozpościera się malowniczy widok na okolicę”.

8AjHUUm4nyBKFvTIrMrivJCtjRIeATmHLgHCJ9SwXZ9ivN8gq0vg1cxJpiWu_skyfall-house07.jpg

Wszystkie funkcje i przestrzenne podziały zamknięto w formie dość prostej: dom wygląda niczym ułożony z prostopadłościennych klocków. Ich wielkości są zróżnicowane: urozmaica to sylwetkę domu, a zarazem ułatwia kształtowanie przestrzeni, dbałość o widoki z okien, wygodę użytkowania tarasu czy ogrodu. Maksymalnie wykorzystując możliwości działki oraz spełniając oczekiwania klienta architektom udało się stworzyć bryłę prostą i czytelną, a zarazem efektowną.

w7nqkniLkr7fvDYUjjIozWLU4FHtebNaBmibUwzCAiepY3TH9n9AY70z6h1b_skyfall-house04.jpg

Skyfall House (wariant 2)
Lokalizacja: Kraków, Polska
Inwestor: prywatny
Projektanci: BXBstudio Bogusław Barnaś; zespół: Bogusław Barnaś, Elena Casado Castrillo, Giulia Berloco
Współpraca: Dominika Ropek
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Projekt: 2012-2013
Powierzchnia: 345 m2
Ilustracje: www.bxbstudio.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera