Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Za kamienną kratą

 

Czas czytania: ~2 min


pblUmFgGxdBEempitD9pMswV1b7ykRlEzestwq9pxwXxugfqA0dXAEJnsgFm_centrum-nanotechnologii-gdansk01.jpg

Gmach CNMiKnO stanie wzdłuż ulicy Siedlickiej, która docelowo ma się stać jedną z głównych arterii wciąż rozbudowującego się kampusu. Ma mieć charakter nowoczesnej, tętniącej życiem ulicy. Jedną z budowli, która ma wspomóc tę przemianę jest właśnie Centrum Nanotechnologii oraz Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość.
Na projekt budynku odbył się konkurs architektoniczny, wygrany przez zespół projektantów z Przedsiębiorstwa Projektowo-Wdrożeniowego Fort. Zaproponowali oni czterokondygnacyjną bryłę (wysokość 15,5m) z wewnętrznym dziedzińcem. On to, wyposażony w wygodne meble i zieleń będzie służył studentom w chwilach przerw między zajęciami. Strefy relaksu z roślinnością i fotelami przewidziano też na każdej kondygnacji wewnątrz budynku.
Gmach ma jednak przede wszystkim pełnić funkcje naukowe. W pierwszym etapie inwestycji powstanie gmach Nanotechnologii z jedenastoma laboratoriami m.in. mikroskopii elektronowej, preparatyki metali, obróbki laserowej oraz badań mechanicznym i procesów degradacji.

QMLR5wLlcK2ESsMrbkE4dp8mSZbWdea1NrorWyhjbQ0UyalufblXpUMDU2MX_centrum-nanotechnologii-gdansk02.jpg
huQUXB7GSm1n1gkuzZgaTdxIfX8bZtH5KunurdAPGysncY5KVuMBEsbvqHwU_centrum-nanotechnologii-gdansk03.jpg

Budynek ma powstać ze szlachetnych materiałów: choć pierwotnie planowany czerwony kamień elewacyjny zostanie zastąpiony cegłą, ewentualną monotonię jej powierzchni przełamią poziome pasy z jasnego kamienia, dzielące elewację i będące nawiązaniem do estetyki neorenesansu niderlandzkiego, dominującego w historycznej części kampusu. Fasada od strony ulicy otrzyma formę kamiennej kraty, kryjącej naukowe przestrzenie. Aluminium i stal pojawią się w elementach wykończeniowych gmachu, płyty kamienno-betonowe pokryją dziedziniec. Ma się na nim pojawić nawet fontanna.

BT0N6Op10IpGcgwYrEPNBMfY6HIsbhuMmVsMEA2hv10NkxDLakC3mUjwJNaY_centrum-nanotechnologii-gdansk04.jpg

Prof. Antoni Taraszkiewicz, współwłaściciel pracowni FORT i współautor projektu po odebraniu pierwszej nagrody w konkursie mówił: „Nie stać nas na tandetną zabudowę. Zaprojektowaliśmy obiekt na wskroś nowoczesny, nawiązujący poprzez swą skalę, artykulację fasady oraz koloryt zastosowanych materiałów do najwyraźniejszych wartości reprezentowanych w architekturze historycznych budynków politechniki. Zależało nam również na tym, aby wprowadzić do kompleksu wyraźny element rekreacyjny – na wewnętrznym dziedzińcu zaprojektowaliśmy obszerny plac wyposażony w zieleń oraz elementy małej architektury. Również na każdej kondygnacji budynku zaprojektowaliśmy przestrzenie rekreacyjne z zielenią, fotelami, stolikami oraz wolnym dostępem do internetu”.

jSk7LfWqZU5vX1cCOrLTgxnMWZy7PlIFe42rBqtwsV71wWdMw4YHcyISTziQ_centrum-nanotechnologii-gdansk05.jpg

Centrum Nanotechnologii Politechniki Gdańskiej oraz Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość
Lokalizacja: ul. Siedlicka, Gdańsk
Inwestor: Politechnika Gdańska
Projektanci: Przedsiębiorstwo Projektowo-Wdrożeniowe Fort (I nagroda w konkursie SARP): Antoni Taraszkiewicz, Piotr Mazur, Wojciech Targowski, Karolina Taraszkiewicz, Agnieszka Malinowska, Paweł Podwojewski, Agnieszka Gruda, Roksana Czartopolska-Bętlejewska
Wykonawca: Mirbud SA
Szacowany koszt inwestycji: 29,4 mln zł (współfinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko)
Ilustracje: fort-architekci.pl, pg.gda.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera