Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka i piesi

 

Czas czytania: ~3 min


Uz25pc9HV0FfXoMKQk0BGx4dkZuqG62HkWFl55HQIAbI0Va3d68tA4VbFEvK_przejscie-swidnickie-major-architekci06.jpg

Choć laicy zwykle tego nie wiedzą, projekty, które zwyciężają w konkursach architektonicznych wielokrotnie w fazie opracowywania ulegają zmianie, mniejszym lub większym modyfikacjom. Wyłonieni w konkursie architekci podejmują się współpracy ze zleceniodawcą, optymalizując projekt, dostosowując go jak najlepiej do sytuacji, wymogów, budżetu, oczekiwań użytkowników.   

PlyDNjayNBV1rlcThzanfX5eYB6gUdrxAourFFz8OjoBFgEyajlaUybFu03q_przejscie-swidnickie-major-architekci01.jpg

Tak też ma się sprawa z projektem modernizacji skrzyżowania ulic Świdnickiej i Kazimierza Wielkiego w samym centrum Wrocławia. Konkursową wersję projektu przedstawialiśmy zaraz po rozstrzygnięciu (Wrocławskie skrzyżowanie), teraz możemy zobaczyć, jak projekt ewoluuje, jak architekci go udoskonalają.

eq8zoOmjriIEb5EmTzi9jGlNxMF30aMHAOzqXEF9QtSjD1oKGODriGVR6Qvw_przejscie-swidnickie-major-architekci02.jpg
4mvRHvVPpmrfRjMN4ni8d4RvWCXUvGoSD74iE0oZLvxlhk785wwpXfilrpFI_przejscie-swidnickie-major-architekci03.jpg

Modernizacja skrzyżowania ma kilka powodów. Po pierwsze władze Wrocławia, jak większości cywilizowanych miast świata powoli likwidują przejścia podziemne. W centrach miast mają przecież komfortowo czuć się przede wszystkim piesi, nie ma więc powodu spychania ich pod ziemię. Przy okazji likwidacji przejścia podziemnego przy Świdnickiej i Kazimierza Wielkiego powstaną dwie wiaty przystankowe, których forma ma zwracać uwagę, stanowić atrakcję samą w sobie. Celem ich powstania jest potrzeba optycznego zwężenia objętości i rozpiętości szerokiej trasy WZ. Wszystko po to, by odtworzyć zatarty przez lata przekrój urbanistyczny tego miejsca oraz podkreślić oś ulicy Świdnickiej. Wiaty sięgną pięciu kondygnacji, bo ich lekkie sylwetki mają pokazywać przechodniom, jak niegdyś kształtowała się urbanistyczna przestrzeń w tej okolicy, jak wyglądało to miejsce zanim przecięto je wielopasmową, ruchliwa ulicą.

y22anuvq9mvugzhutNLhnufZ126c1hY5YDhUQre5QErGhpxbggwbRVGHdGiq_przejscie-swidnickie-major-architekci04.jpg
qX0MJfk7DSW7BCNLAnwss7r3PlCuEli6pp95kiLN9DMVCnQbTkI1HOxhivB4_przejscie-swidnickie-major-architekci05.jpg

W 2016 roku Wrocław będzie Europejską Stolicą Kultury. Z tej okazji wiele inwestycji w mieście zaplanowano tak, aby zakończyły się właśnie wtedy, gdy do stolicy Dolnego Śląska przyjadą spragnieni doznań kulturalnych turyści. Podobnie ma być z projektem biura Major Architekci – skrzyżowanie ma zostać przearanżowane do 2016 roku. Elementem wiążącym inwestycję z celebracją tytułu ESK jest pomysł na zagospodarowanie przejścia podziemnego. Nie zostanie ono bowiem zasypane: wejście do niego zostanie zwężone, zaś przestrzeń pod ziemią mają zająć galerie sztuki.

„Nasz projekt, bardzo delikatny, eteryczny, zwiewny i naprawdę współczesny, ma trochę przywołać ducha historii tego miejsca. Dla mieszkańców Wrocławia to będzie coś nowego, ale ciekawego i innowacyjnego”, mówił w jednym z wywiadów Marcin Major.

5L3Q6BQASWsRhgSS8fErQBEEG3kqH7t1SSn7W3pkt59Vs6XDkKLlRpDF93mf_przejscie-swidnickie-major-architekci07.jpg
8cyGgrHYsnq8G3NXy99sYT3LFNgZZumTEmkttfPax4IHaiHLqlBPL5na6AU9_przejscie-swidnickie-major-architekci08.jpg

Wiaty przystankowe mają być wykonane z prętów z włókna szklanego. To materiał tani, prosty w montażu, trwały i łatwy w utrzymaniu. Poza tym nada realizacji przewidzianej przez architektów lekkości, subtelności. Wiaty mają być także iluminowane przy okazji ważniejszych wydarzeń czy imprez. Tuż obok przejścia dla pieszych powstaje nowa siedziba ESK wraz z placem ją poprzedzającym. Zmodernizowane przejście razem z całą infrastrukturą ma łączyć się z tymi obiektami, ma integrować mieszkańców oraz ożywiać kulturalnie okolicę.

y8GxWfTjdfw1WjHtNXAOYFrroqqVUe4ajYfmfj7EbC6XXnif6pFjhjcTULb9_przejscie-swidnickie-major-architekci09.jpg

Projekt zagospodarowania terenu w rejonie skrzyżowania ulic Kazimierza Wielkiego i Świdnickiej we Wrocławiu
Inwestor: Gmina Wrocław Urząd Miejski Wrocławia
Projektanci: Major Architekci: Marcin Major, Anna Owsiany, Wiktoria Sokalska, Natalia Leszczyńska, Magdalena Fichtner-Marinova, Martyna Pietras, Łukasz Orłowski
Projekt: 2012
Realizacja: 2016
Ilustracje: majorarchitekci.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera