Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z brzozami

 

Czas czytania: ~3 min


BJk10BWIA8c3QHG90ioYMtogXroDSGx3qyTp7srjxyvAtmD3CADxhfC56pku_basis-nowe-zerniki02.jpg

Osiedle Nowe Żerniki zwane jest też WUWA2, a to dlatego, że inspiracją dla nowej inwestycji było eksperymentalne osiedle WUWA, zbudowane we Wrocławiu w 1929 roku. Wtedy pretekstem do budowy domów była międzynarodowa wystawa nowatorskiej architektury Wohnungs- und Werkraumausstellung (Wystawa mieszkania i miejsca pracy). Teraz czterdzieścioro architektów i architektek projektuje osiedle, które ma być odpowiedzią na potrzeby współczesnego człowieka. Kameralne, wygodne, przyjazne, ekologiczne i stawiające na jakość – i architektury, i relacji społecznych. Czy ten eksperyment się powiedzie, okaże się za jakiś czas, na razie możemy przyglądać się kolejnych wcielanym tu w życie projektom.

jKACW8EdD530UOvPuvm8MIPizrm53ouHuhn9LE4Wf8HmHC79kUytatXMzuM7_basis-nowe-zerniki05.jpg

Wrocławska pracownia BASIS Dariusza Sirojca i Krzysztofa Szkółki dla Nowych Żerników zaprojektowała dom jednorodzinny. Architekci sami przyznają, że działka, którą dostali do dyspozycji nie odznaczała się niczym szczególnym, „to po prostu wydzielona parcela na dużym inwestycyjnym terenie”, jak mówili. Trzeba więc było znaleźć na nią jakiś pomysł, by stała się atrakcyjna i dobra do zamieszkania. Okazało się, że i miasto Wrocław, i osiedle oferują swoim mieszkańcom wiele: naukę, rozrywkę, zakupy, atrakcje kulturalne czy sportowe. Architekci uznali, że tym, czego nigdy nie jest za wiele jest przyroda.

JZFlPsm2IRAxAg2EVKFag5pBlW7EHdY70flzl65OgYHuo59s2eBuCdfYWo5j_basis-nowe-zerniki03.jpg

Tak narodził się pomysł, by dom obsadzić „lasem”. Na działce wokół budynku posadzono więc dwieście brzóz. „Te 200 drzew na działce stać się ma jednocześnie kojącym „lasem”- wymarzonym otoczeniem domu, ale także manifestem mieszkających tam ludzi. Drzewa zasadzone w obrębie działki wyznaczają wraz z ich wiekiem coraz bardziej granice Ich Świata”, opisują projektanci w autorskiej koncepcji. Kojący szum liści, śpiew ptaków, ochrona przed wiatrem czy słońcem, osłona przez wzrokiem przechodniów, a także gest wobec środowiska przyrodniczego – to wszystko oferują gęsto posadzone wokół domu drzewa.

MPZHI1PrGoTYvyQrypSI8V9FYJj3O5HaJfIx8aIJnTa93WPQlfJXHvn2QuLC_basis-nowe-zerniki01.jpg

Gdy opracowano już pomysł zagospodarowania działki narodził się też kształt domu – wyniknął wprost z koncepcji na jego otoczenie. „Otwarty plan parteru budynku otwiera się na wszystkie strony, zbliżając się jak najbardziej do konarów drzew, piętro pozostawia miejsce na ich korony” – opisują architekci. Zarówno parter, jak i piętro wyposażono w tarasy, przy czym ten na piętrze otoczono siatką, by wizualnie wyodrębnić bryłę domu z ogrodu. Wnętrze domu na parterze pomyślano jako otwartą przestrzeń, wyposażoną poza częścią dzienna i kuchnią w strefę jadalną oraz część do pracy. Na piętrze ulokowano cztery sypialnie, dwie łazienki oraz przestrzeń do wspólnej zabawy dzieci.

ordIeBxkgHKWFrpXfio8rqwn1VHLJNiAZUFqlrWylcAUsftjv4NjTTMXGyGx_basis-nowe-zerniki04.jpg

Elewacje mają mieć ciemny kolor – aby lepiej na ich tle były widoczne białe pnie brzóz. Dom jest niejako tłem dla drzew. „Na ciemnej drewnianej elewacji budynku doskonale eksponuje się zaproponowana zieleń, która w okresie pełnej wegetacji kształtuje oblicze tej nieruchomości. Nieokreślony i nieprzewidywalny kształt koron drzew zmiękcza ortogonalną bryłę budynku. W lecie tajemniczo ukrywa kształt budynku zapewniając mieszkańcom cień i chłód, jesienią budynek powoli odkrywa swoje oblicze ukazując pełnię kontrastu w zimowym, śniegowym anturażu”.

Związki z naturą objawiają się w tym projekcie nie tylko poprzez zintegrowanie domu z pełnym drzew ogrodem, ale też dzięki zastosowaniu naturalnych materiałów. Na podłogach pojawia się kamień, ściany wykonano z cegły, sufit z betonu, detale zaś ze sklejki.

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Wrocław
Inwestor: Nowe Żerniki
Projektanci: BASIS , Biuro Architektoniczne Sirojć i Szkółka, Dariusz Sirojć, Krzysztof Szkółka
Projekt: 2013
Powierzchnia: 250 m2
Status: w toku
Ilustracje: basis.wroclaw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera