Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rotunda wielofunkcyjna

 

Czas czytania: ~2 min


Lu9ToN44dfrYBGoB6HpX1pgClM63cTy1kCmx9p8uJ1tCqzxy8WBTWES7KHmx_hala-podium-gliwice04.jpg

Według prowadzonych w województwie statystyk, Gliwice są najbardziej wysportowanym miastem w regionie, dlatego władze miasta oraz marszałek województwa postanowili jakiś czas temu wznieść w tej miejscowości halę, przystosowaną do wielu zawodów sportowych, dającą też szansę na wygodne trenowanie. Jako że obiekty czysto sportowe są bardzo drogie w utrzymaniu, zdecydowano gmachowi nadać charakter wielofunkcyjny, pozwalający na różnorodne jej wykorzystywanie w ciągu roku.

Z93OimQ0hso8mlU8zxho1NAtyqIB6pn9CNiMpmNtw2et3qLDIFRyG4GqOKUZ_hala-podium-gliwice02.jpg
zbvAU9OJv9H11qxf80I5tssLva3FfiQIbU9zFnr85cUk8tVHmLEhyriNNZbF_hala-podium-gliwice06.jpg

Choć doniesienia prasowe na temat tej inwestycji nie są zbyt optymistyczne – nie udało się pozyskać unijnej dotacji, a więc budżet przedsięwzięcia nie jest skompletowany – w lipcu 2013 roku rozpoczęła się budowa hali, na której trybunach będzie mogło zasiąść 15 tysięcy widzów.

W skład zespołu hali Podium wchodzi główny gmach, mieszczący salę widowiskowo-sportową oraz budynki towarzyszące, mieszczące sale treningowe, centrum spa oraz wielopoziomowy parking.

ZuTS9OMkBUX1CRVPDapy7KmSxzYkknPkUsCBRMRsWvtpzHcKZvVMt36XxvET_hala-podium-gliwice01.jpg
BziMWaOGWCMtkmQSWg73GaSmIqVCbTOkkBhjYNtJ4wrRwcyZeBw9ZHpoCHDI_hala-podium-gliwice03.jpg

Architekci główny budynek założyli na planie okręgu, ma on też większą niż sąsiednie budowle wysokość, okrągły plan widowni ma oczywiście związek z tym, że przy takim kształcie najłatwiej osiągnąć dobrą widoczność z większości miejsc we wnętrzu.

Wszystkie budynki, składające się na kompleks halowy piętrzą się ponad poziomem gruntu (np. główne wejście do hali znajduje się prawie 6 metrów powyżej placu przed halą. Budynki otacza system platform i podestów, ułatwiających komunikację, a także nadających kompleksowi bardziej dynamicznego wyglądu. Plac przez halą rozplanowano na czterech tarasach, połączonych schodami i rampami – to przestrzeń publiczna, otwarta i nie przeznaczona tylko do komunikacji; najwyższa płyta sąsiadującego z halą parkingu ma także być używana do wystaw, imprez, koncertów, targów.

DvIwaA33OZvt3GqV5lz72txII0kP9bG0c7wTZaNEBgTZyQFNZrJUKMmm2WAK_hala-podium-gliwice05.jpg

Fasada hali ma być wykonana ze szkła tak, aby odbijała okoliczną zieleń. Jak to się dzieje w wielu nowobudowanych obiektach tego typu, część elewacji budynku przeznaczono też na ekrany LED – dzięki nim na zewnątrz budowli będzie można wyświetlać to, co dzieje się w środku lub anonsować zbliżające się wydarzenia.

enBd2uNcKyYf62p3pwCWO7ShWUaKrS7F2sxcARGHTAIDQAZC2j8tUc4qDZkJ_hala-podium-gliwice07.jpg

Bo hala ma służyć nie tylko do meczów czy zawodów (można tu grać w tenisa, koszykówkę, hokej, uprawiać lekkoatletykę czy boks – hala spełnia wymogi, stawiane przez odpowiednie dla poszczególnych dyscyplin międzynarodowe organizacje). Będzie tu można organizować pokazy filmowe i teatralne, koncerty, widowiska estradowe i operowe, a także zjazdy, konferencje czy targi. Dodatkową atrakcją ma być towarzyszące hali centrum spa oraz bogate zaplecze gastronomiczne.

ubIhG6aVvBEov4twfPUX51HbC7EH3GJyjzsftLmcYqddfe1n1CbvAmJ7twzD_hala-podium-gliwice191.jpg

Hala widowiskowo-sportowa Podium
Lokalizacja: Gliwice
Inwestor:
Projektanci: PERBO-Projekt i Modern Construction Systems, współpraca DIG Sowińscy Architekci
Wykonawca: Mirbud
Projekt: 2008
Realizacja: 2015
Powierzchnia całkowita: 69 272 m2
Powierzchnia użytkowa: 56 269 m2
Kubatura: 509 881 m3
Koszt inwestycji: 321,4 mln zł
Ilustracje: podiumgliwice.eu


Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera