Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na kształt działki

 

Czas czytania: ~2 min


Gj9SiUl9eiad0GdYP2UOwKlOUTjnrpRi9J5xQotdrXqQWPEZ7vUnZjkZQD2i_raw4.jpg

„Działka, na której Inwestorzy chcieli wybudować dom ma kształt zbliżony do kwadratu z uciętym jednym narożnikiem o powierzchni 400 m2 z ograniczoną linią zabudowy odsuniętą o 6 m od ulicy z dwóch stron” – opisują udostępnioną do zabudowy przestrzeń architekci. Ponadto dom miał być prosty, ale zarazem wyróżniający się z okolicznej zabudowy, a także – co równie ważne – miał być tani. Bliskie sąsiedztwo innych domów wymagało też zapewnienia mieszkańcom poczucia intymności.

CUdtoejmcF4jr1iA5KK6hESTdAN0XOxwAJ5EX97lp8GxLI4co9nOio8PiWIr_raw5.jpg
b0U4i0pk9MP7DCr7ramDeljIjtKEJkmDIR2Xbke2obKLm1ojIv92D8qmDFrR_raw1.jpg

Ta dość duża ilość wymagań stała się dla projektantów sporym wyzwaniem – jak sami przyznają, początkowo obawiali się, czy to zadanie nie okaże się ponad ich siły. Zdanie zmienili po analizie działki, jej kształtu i układu (ogród od strony południowej ułatwił posadowienie domu) – znaleźli formę dla tych warunków.

4D0ZcTDt2ZqpgnvyJzX9EGgMOPNMf2onEeosO2MzuCSozlq4wLpZ9XwJLKAd_raw2.jpg
Wam0UGATNvZOxCZjwDljaAYIdATZXWSzUiVJRX0iWLNyp796CENW5Qlog0sL_raw3.jpg
K44Vy5vRIhzBVBuSslVyF9GMCPDRMvtgiMayRUHJCvgSlFao6CClnCcfLksQ_raw6.jpg

W ten sposób na działce o nietypowym kształcie, wśród jednorodzinnej zabudowy o zróżnicowanym charakterze powstał nowoczesny dom, który dobrze wpisuje się w kontekst, a zarazem zachowuje indywidualny charakter. Składa się z dwóch brył: piętro zostało obrócone w stosunku do parteru o 90 stopni. Architekci piszą: „Dzięki temu dom został optycznie rozdzielony na dwie części: dzienną - bardziej otwartą, niemalże publiczną w parterze budynku oraz nocną - prywatną znajdującą się na piętrze. Dzięki obrotowi uzyskaliśmy kilka ciekawych elementów, takich jak taras przyległy do sypialni rodziców, którego prywatności strzeże dwuspadowy dach”. Z obrotu dwóch głównych brył domu powstał też daszek nad wejściem – ma zastosowanie praktyczne, ale też wizualnie oznacza wejście bez używania dodatkowych detali architektonicznych. Wielkość i kształt okien dopasowano do funkcji, jaką pełnią: np. wąskie okna doświetlają wiatrołap, zaś duże przeszklenia łączą salon z tarasem i ogrodem.

9LsaAMOqczxuoxIBOU8n0Dq9CkbenDlNeGvq4pyr7De5Y8oM3Gxz8Cf11YlX_raw7.jpg
7uy0bAwaW977GO0r44FYKmxFMfoENmIcib9pfl2VZNi76IaZ20EA1vWR8zMv_raw8.jpg

Część elementów wykończeniowych domu zależy od inwestora (np. kolor elewacji czy dachu) – architekci wyrażają jednak nadzieję, że zostaną one zrealizowane zgodnie z ich wizją – w stylu minimalistycznym. Projektanci domu bowiem jego główną siłą wyrazu uczynili kształt, któremu niepotrzebne są „dodatki”, zakłócające odbiór tego konceptu.

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Opole, Kolonia Gosławicka
Inwestor: Euro-Consulting
Projektanci: RAW Studio, Radek i Agnieszka Wanago
Projekt: 2012
Powierzchnia: 140m2
Status: w trakcie realizacji
Ilustracje: rawstudio.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera