Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kultura w szkle

 

Czas czytania: ~2 min


WoWe5GxcweBiOi2xrEHbsgWXATqx1HOyyWKINlxMBSAnpqR6PnT1TsvFeSEJ_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne11.jpg

Zadaniem konkursowym było opracowanie projektu przebudowy starego gmachu kina Fama na nowoczesne Centrum Biblioteczno-Kulturalne. Miałoby ono obsługiwać mieszkaniową dzielnicę Psie Pole, kameralną, historyczna okolicę o niskiej zabudowie w swojej najstarszej części, o nieco małomiasteczkowym klimacie w centrum dzielnicy.

9qRk3CNT8Ym20NZdUrW2yZKvOu3lpKkb3VLSEnbTZwXXQHne31HlqwPSDysZ_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne12.jpg
YgtFOclWGLTnSlTY8a1V2EjSxvzY1RGRihRDsUvbne7RGXVCfo8sbNIvSEKC_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne09.jpg
5QhI3QEHHR24L8qPYL29lWhNPSe8bZEwoYp59JZhvsYvWyJOgxEkS2ZZKnol_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne10.jpg

Kino stoi przy niewielkim placu, w miejscu ruchliwym, na przecięciu dróg komunikacji kołowej, pieszej i rowerowej – ten kontekst był ważny dla projektantów z BXBstudio, którzy postanowili tę niewielką przestrzeń publiczną przez budynkiem funkcjonalnie połączyć z wnętrzem gmachu. Tak, aby obie przestrzenie przenikały się, tworząc przyjazną, zapraszającą tkankę miejską. Otwarta przestrzeń placu miałaby łączyć się z wielopoziomowym wewnętrznym dziedzińcem nowego obiektu.

3Htzu5v6NJZZZQIQFuGPp7YS5yEIg4g1aTaf3526HfqruL5VzWUT0wXt4QJW_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne07.jpg
4ildT1pL4wAIzYEz7DHY9wvzqXkjk3nZaY7ugiYJEwHi7Hz1dKybXfevZL3y_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne08.jpg
9lJGvv6wXBVyz9UdEocptrLwaJMEEsL3Ibvw3A4lvLWqiSy6PXC9ajQSTNaE_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne16.jpg

Komponując kształt budynku architekci uwzględnili widok na zabytkowy kościół, położony po przeciwnej stronie placu. W nowej biblioteki miałoby go być dobrze widać.

8iForb4ECfwZD4eZBqOzqb4VsfnI6AJCVQ252ii17LgialaZgNsJBYQrHFwR_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne17.jpg
pVDT7Og6p2fq4lFlxXMEpazeJhImFIYKYWlyL1LZTGwghfRDnw6GeRv44VFh_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne01.jpg
Sl6UPbovlpS3Fp7KiaMfg9PafT5ZEYxCXBhhpSs8SfXm9QetBmCcEW3DGF6x_bxbstudio-centrum-biblioteczno-kulturalne02.jpg

Otwartość i transparentność – te dwa określenia można uznać hasłami przewodnimi projektu. Ułożony z wielu segmentów jak z klocków budynek założony na planie zbliżonym do trójkąta miałby być maksymalnie przeszklony. Ponadto wewnątrz nie zastosowano tradycyjnego podziału na kondygnacje: poszczególne piętra mają różny plan i są ułożone schodkowo, dzięki czemu w niektórzy miejscach przypominają raczej nadwieszane antresole niż oddzielone od pozostałych piętra.


”W miejscu transparentnej, szklanej przegrody, między zewnętrzną częścią placu a wewnętrznym dziedzińcem biblioteki zlokalizowano zewnętrzne windy, przez co przestrzeń przed biblioteką i w jej wnętrzu stała się jeszcze mocniej zintegrowana, trójwymiarowa, bardziej dynamiczna. W aktywny sposób koresponduje z historycznym obiektem sakralnym zlokalizowanym po przeciwnej stronie” – opisują architekci.


O ile wnętrze budynku – to logiczna kompozycja różnych połączonych ze sobą poziomów, podporządkowana przede wszystkim funkcjom placówki, o tyle elewacje są odzwierciedleniem historii i tradycji tej okolicy. Jak to sformułowali architekci: „Fasada budynku to kolorystyczna mozaika barw malowniczej okolicy obiektu zlokalizowanego w małomiasteczkowej, historycznej dzielnicy Psie Pole”.

Centrum Biblioteczno Kulturalne
Lokalizacja: Wrocław, ul. B.Krzywoustego 286
Inwestor: Gmina Wrocław
Projekt: BXBstudio; zespół: Bogusław Barnaś, Elena Casado Castrillo, Giulia Berloco, Kostiantyn Tomin
Wizualizacje: BXBstudio
Projekt: 2013
Powierzchnia: 2371 m2
Ilustracje: bxbstudio.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera