Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolorowe pudełka

 

Czas czytania: ~2 min


xWZUeRz20Tfb9Ok5ZvHhNBHVRwx4VCI6x3WctCeR94ceg5kC2e5d4RwRh0x2_przedszkole-gliwice-zalewski04.jpg

Projekt architektoniczny przedszkola, które miało stanąć na jednym z nowobudowanych osiedli mieszkaniowych w Gliwicach przygotowało konsorcjum dwóch pracowni: Rafał Drobczyk Architektura i Urbanistyka oraz NXD ARCHITEKCI Krzysztof Zalewski. Najlepszą koncepcję wyłoniono w drodze konkursu architektonicznego.

jb9Nvd3sNSn4yetflAS4pvMkzj4nyeDNRbhkwcJpA2IgmPKQQzGksGps2tIW_przedszkole-gliwice-zalewski05.jpg

Przedszkole, przeznaczone dla 150 dzieci ulokowano w północnej części przeznaczonej pod zabudowę działki. Wszystko po to, żeby najlepiej nasłonecznioną część południową przeznaczyć na ogród i plac zabaw; od południowej strony przez duże okna do wnętrza budynku miało też dostawać się dużo światła słonecznego.

2Y7if0IREND7aQS1S0LkHxdyrkhmYRcjebf8uqLkQyEVL6i9RPtVLmCM2LHK_przedszkole-gliwice-zalewski03.jpg

„Architektura powinna kształtować wrażliwość estetyczną i gust odbiorcy – użytkownika” – uważają projektujący przedszkole architekci. co więcej, są przekonani, że środowisko przestrzenne, w jakim się przebywa jest istotnym czynnikiem edukacji, a więc kluczowe znaczenie ma jakość przestrzeni, w jakiej spędza się czas.

To dlatego opracowując projekt przedszkola nie chcieli tworzyć infantylnej, uproszonej architektury o charakterze „zabawki” – uznali, że dzieci także powinny przebywać w przestrzeni przede wszystkim dobrze zaprojektowanej.

CH55iIYw2ToJHrei6IvvPnoabApqVxARUPF7mEYqQv0pzy03M4aDdAWgsbkO_przedszkole-gliwice-zalewski02.jpg

Przedszkole architekci umieścili w parterowym, rozczłonkowanym na kilka segmentów budynku, poprzedzonym dwukondygnacyjnym budynkiem wejściowym. Jasne wnętrza, naturalne materiały budowlane i pogodne, ale nie pstrokate kolory – to uznali za najważniejsze elementy tej architektury. Jako budulca użyto drewna i kamienia, z zewnątrz zachowując ich charakter, wewnątrz ściany pomalowano na różne kolory.

Budynek otrzymał plan przypominający grzebień: do długiego budynku dostawiono cztery prostopadłe skrzydła, mieszczące sale dla różnych grup przedszkolnych. Ważną częścią założenia jest rozległy, biegnący przez cała długość gmachu hol, który może być użytkowany jako sala wystawowa lub... balowa. Przedszkole wyposażono również w przeszkloną halę sportową.

lZp4Ilwu3nJIGwTHcpuPkqW4uDlvB6gyEFA914d2Ex328iHt9lmI1EtXhuoU_przedszkole-gliwice-zalewski01.jpg

Poza odpowiednim doborem materiałów i kolorów oraz optymalnym rozplanowaniem przestrzeni architekci w projekcie uwzględnili też detale, mające pomóc z identyfikacji dzieci z tym miejscem, mające spowodować, by młodzi użytkownicy polubili budynek. Każda z sal lekcyjnych została wyposażona w węzeł sanitarny, ukryty w dostawionym do niej pawilonie o kształcie ściętego stożka. Te „domki”, przypominające babki z piasku z pewnością nasuwają przyjemne skojarzenia najmłodszym. Druga kondygnacja pawilonu, mieszczącego główne wejście do budynku została wysunięta przed lico ściany i wsparta na... wielkim króliku. Zamiast zwykłego słupa czy kolumny podtrzymującej piętro architekci posadzili królika, pogodny element, zapraszający wszystkich użytkowników do środka.

Przedszkole miejskie 6-oddziałowe
Lokalizacja: Gliwice, ul. Żabińskiego
Inwestor: ZBM I TBS Gliwice (Miasto Gliwice)
Projektant: konsorcjum: Rafał Drobczyk Architektura i Urbanistyka oraz NXD ARCHITEKCI Krzysztof Zalewski
Powierzchnia użytkowa: 1600m2
Planowany koszt inwestycji: 5 mln zł
Projekt: 2008
Ilustracje: zalewskiag.com, drobczyk.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera