Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Finowie w Chinach

 

Czas czytania: ~2 min


lSCIHT5JBxyEgoDhFYSJKFyDywPIJJvF3h03FXmRPaSZ9DTNGmPK8bVRLyEq_wuxi.JPG
Fińskie biuro architektoniczne PES-Architects wygrało konkurs na projekt nowej opery w Wuxi. Tym razem mieli więcej szczęścia, niż 2005 r. kiedy zajęli „tylko” drugie miejsce w konkursie na kompleks muzealny w tym mieście. Budowa nowej siedziby opery to tzw. projekt rządowy i wadze Chińskiej Republiki Ludowej zrealizują go mimo poważnych zniszczeń i strat ekonomicznych, spowodowanych ostatnim trzęsieniem ziemi. Co więcej, burmistrz Wuxi – Mao Xiao Peng, zapowiedział natychmiastowe przystąpienie do prac budowlanych, by realizacja mogą się zakończyć w 2010 r. – przed Expo w Szanghaju (Wuxi to 5-milionowe miasto sąsiadujące z kolejnym gospodarzem Expo). Nowa opera stanie w prestiżowej części miasta, na półwyspie, znajdującym się przy północnym wybrzeżu jeziora Taihu. Zgodnie z życzeniem burmistrza, będzie ona nowym symbolem miasta i charakterystycznym punktem w miejskim krajobrazie. Zaproponowana przez PES-Architects (prof. Pekka Salminen, Tuomas Silvennoinen) bryła przypomina wielką rzeźbę, wyrastającą z wysokiego cokołu. Tworzące dach skrzydła wystają poza linię fasady, tworząc zadaszenia, chroniące przed słońcem. Ta funkcja jest szczególnie ważna w przypadku przestrzeni przeznaczonej dla teatru na wolnym powietrzu. Nakładające się na siebie „skrzydła” tworzą uskokową kompozycję, kojarzącą się ze zgeometryzowaną wersją opery w Sydney. Opera będzie miała 60 tysięcy m² powierzchni, w tym główną salę na 1800 widzów i mniejszą salę wielofunkcyjną na 500 widzów. W konkursie na nową siedzibę opery uczestniczyły takie studia, jak: 3XN z Danii, von Gerkan, Marg und Partner (GMP) z Niemiec, Architecture-Studio z Francji i M. A. O. z Japonii. PES-Architects są obecni w Chinach od 2004 r., kiedy wygrali konkurs na strefę ekonomiczną w Wuhan. Ich projekt klubu w Szanghaju został wybrany jako jeden z 25 obiektów, prezentowanych na wystawie Finnish Architecture 0607, którą można zobaczyć w Fińskim Muzeum Architektury (4.06.2008 – 28.09.2008).

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera