Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Laboratorium w wieży

 

Czas czytania: ~3 min


bdAbFfcCkrxOrBoKIidkuPCkHSwJ4zUxT1inAZ64NyIWahlJmULqwiO3ZYLN_laboratorium-wronki05.jpg

Wronki – to ok. 11-tysięczne miasteczko, leżące w północno-zachodniej części województwa wielkopolskiego. Jak wiele podobnych polskich miejscowości zmaga się z deficytem przyjaznych przestrzeni publicznych – miejski Rynek przecina droga wojewódzka, inne place zajęte są przez parkingi. Jednym słowem w mieście dominuje ruch samochodowy, dla pieszych wydzielone zostało minimum miejsca.

nSAGNLdu4UAREHWw5jlB6gKMkpnP5QlRgcVkDdwgy9x0hAGHB60u6v0l6eNW_laboratorium-wronki07.jpg
ooZF7P2XM7AalS6EkDo26aH45nsGRiFpSPIC99gfi1ZIWWwjySurnUpXq2K9_laboratorium-wronki12.jpg
meZTANpIfQKlSRYNuqaut7Nc5m9wpu6PV0k1iMJ2oxHAEx0nTlrMDn413AMf_laboratorium-wronki13.jpg

Tę wyjątkowo niekorzystną dla mieszkańców sytuację dostrzegli młodzi architekci, Karol Kremski, Maciej Piechocki i zdecydowali się zainteresować możliwością jej zmiany. To dlatego „na warsztat” wzięli wieżę ciśnień we Wronkach – postanowili stworzyć w niej miejsce przyjazne mieszkańcom.

WS0jGGCVZPDxiTykqAjKVQ3BwspD8AkdVUDXjXbcpAoY7fHfzCO0Yx70U4dP_laboratorium-wronki14.jpg
jgSFxvxVkmakqdj6dUgOE283USQWExtxn2EO6Rj5M9cf08zeelFh6AgP0QwM_laboratorium-wronki15.jpg
fNQxmxzaJXyTtwhU2um9jW3A37j2xcjxKcyocOS5KWtQYNulyxW5Ntd4xzcv_laboratorium-wronki16.jpg

Najważniejszym elementem projektu rewitalizacji, który architekci nazwali „Laboratorium Wronki” jest adaptacja czterech kondygnacji dawnej wieży ciśnień na fab-lab (ang. fabrication laboratory), czyli – jak to opisują sami projektanci: „ogólnodostępny warsztat wyposażony w niewielkie, sterowane komputerowo narzędzia produkcyjne takie jak drukarki 3d, frezarki, wycinarki laserowe. Pozwalają one na wyprodukowanie bardzo szerokiego wachlarza przedmiotów”.

brl93IB25yuyIp4JYeXsxf9HUFNF1HnuTTngXUlZm3d4LzjlZ9NRB7RFUzdx_laboratorium-wronki17.jpg
CFwWFY80iIO6stTO4Wg2e2ogGEPjSJGZeIbeqhkrWQcpVQqirZfKZgYD8LGM_laboratorium-wronki18.jpg
LVDyWlc8bAL6tzqvnxAMcVVBh1oKmXyxlBRrESQId5I0NPxsMtM13OL7ZuCF_laboratorium-wronki01.jpg

Karol Kremski i Maciej Piechocki zauważyli, że idea fab-labów staje się coraz popularniejsza na świecie – uznali, że może zainteresować również mieszkańców Wronek. Piszą: „Gwałtowny rozwój technik fabrykacji cyfrowej został okrzyknięty w mediach (m. in. w prestiżowym magazynie Forbes) nową rewolucją przemysłową. Warsztaty powoli zaczynają powracać do naszych gospodarstw domowych. Jednak urządzenia używane w fab-labach (pomimo ciągłego spadku cen) nadal dla większości są nieosiągalne. Dlatego też bardzo ważny jest też fakt zapewniania ludziom możliwości dostępu do tych sprzętów, oraz, poprzez odpowiednie szkolenia, zaznajomienie z ich obsługą”.



Projekt „Laboratorium Wronki” nie kończy się jednak na urządzeniu w wieży warsztatów. Architekci opracowali również wizję adaptacji całego otoczenia wieży: w otaczających ją pawilonach planują urządzić kawiarnię i księgarnię, jeden z zamienić na scenę do przedstawień czy koncertów. Pomyśleli także o wykorzystaniu wielkiego waloru tej okolicy – dużej ilości zieleni.


Pomyśleli nie tylko o nowych funkcjach, ale i o wyjątkowej formie budowli: poza starannym wyremontowaniem oryginalnych obiektów, przywróceniem im dawnej świetności i zaadaptowaniem na nowe cele wprowadzili do projektu dodatkowe elementy. Ostatnią kondygnację wieży, wyposażoną w antresolę, postanowili zamienić w salę wystawową z odsłoniętą więźbą dachową doświetlaną poprzez szklane dachówki.

W swoim projekcie Karol Kremski i Maciej Piechocki postanowili także uczcić pamięć internowanych w tutejszym zakładzie karnym więźniów politycznych. Tak opisali swoją propozycję, wydaje się o wiele lepiej przemawiająca do odbiorcy niż obecnie istniejąca tablica pamiątkowa: „Naszą propozycją jest zaprojektowany od strony ulicy Partyzantów symboliczny „Niedostępny Ogród”. Założenie to ma polegać na utworzeniu obszaru bujnej zieleni ogrodzonej kratą całkowicie uniemożliwiającą dostęp przechodniom. Forma ta w subtelny sposób upamiętniać niesłusznie więzionych jednocześnie nie kolidując i nie przytłaczając pozostałych funkcji założenia”.


Laboratorium Wronki
Lokalizacja: ul. Partyzantów 9, Wronki
Projektanci rewitalizacji: Karol Kremski, Maciej Piechocki
Projekt: 2013
Rok powstania obiektu: 1893
Ilość kondygnacji: 8 (w tym jedna podziemna i antresola)
Kubatura: wieża: 615 m3, pawilony: 700 m3


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera