Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szalet XXI wieku

 

Czas czytania: ~6 min


Wyniki konkursu dla projektantów

 

8Rnx5WwjS88o6z1l8cyvsray7X9YYCsoK7llb1yxxlX3u8Y7F3Pzh4oeNOI7_sanitec-kolo-grand-prix.jpg

Fot. Grand Prix - Zuzanna Szpocińska i Anna Boruta

Produkująca ceramikę łazienkową firma Sanitec Koło konkurs dla architektów organizuje co roku od dwunastu lat. W każdej edycji wybierana jest lokalizacja w innym polskim mieście, w którą uczestniczący projektanci muszą wpisać publiczną toaletę.

W roku 2013 architekci mieli zaprojektować szalet w Katowicach, przy ulicy Tylnej Mariackiej. Nie była to łatwa lokalizacja: działka graniczy z murem oporowym nasypu linii kolejowej oraz ścianą tunelu dla pieszych.

„Organizatorzy oczekują na projekt koncepcyjny obiektu, który wpisze się w architekturę miejsca. Jego forma może harmonijnie komponować się z otoczeniem uwzględniając charakter i styl architektoniczny sąsiadującej zabudowy, lub stanowić kompozycję przestrzenną zintegrowaną z wysokim murem oporowym. Mur biegnący wzdłuż ulicy Tylnej Mariackiej docelowo stanowić będzie także tło dla lokalizacji neonów - wirtualnej ściany” – można było przeczytać w wymaganiach konkursowych.

xUasObjAnX3kJ5VXDDwFFrQlqklWRUILZdxKdzgatyOUNqWBghC9pOgl3Lwu_sanitec-kolo-grand-prix2.jpg

Fot. Grand Prix - Zuzanna Szpocińska i Anna Boruta

Regulamin konkursu przewidywał projekt obiektu dwukondygnacyjnego: na parterze miały znaleźć się toalety dla niepełnosprawnych oraz przestrzenie do pielęgnacji niemowląt, na piętrze – tradycyjne toalety damskie i męskie. Jak można przeczytać w sprawozdaniu jury: „Uczestnicy konkursu nadesłali 302 projekty. Wśród nich były koncepcje reprezentujące wiele nurtów architektonicznych – od formy nowoczesnej z użyciem stali i szkła po różnorodne interpretacje istniejącej zabudowy Tylnej Mariackiej. Inspiracją dla projektantów były także formy związane z kolejnictwem jak np. obiekt nastawni, czy wieża wodna”.

Najwięcej uznania zdobył projekt studentek Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej, Zuzanny Szpocińskiej i Anny Boruty, które stworzyły projekt budynku harmonijnie wpisanego w istniejącą, niełatwą sytuację urbanistyczną. Oto opis projektu, który w opinii jury był najlepszym ze zgłoszonych i otrzymał Grand Prix: „Prostopadłościan o wysokości zabytkowej bramy do tunelu, do którego przylega zamknięty ścianami w okładzinie z blachy kortenowej przecięto ścianą wewnętrzną kontynuującą w swej geometrii zakręt ul. Tylnej Mariackiej. Wytworzona w ten sposób przestrzeń podcienia daje możliwość dyskretnego wejścia do toalet i jednocześnie służy jako praktyczna lokalizacja dla stojaków rowerowych, które mogą być używane przez klientów budynku. Sposób ukształtowania wejścia do podcienia wytwarza dobrą relację pomiędzy stykającymi się kubaturami, czyli tunelem, bramą i pawilonem toalety, bez próby dominowania nad zabytkowym portalem. Stal kortenowa użyta na zewnątrz zostaje zaproponowana, jako materiał do wybranych wykończeń wewnętrznych, co w zestawieniu z betonem architektonicznym odnosi się do przemysłowych komponentów genius loci Katowic. Zieleń zaprojektowana na wewnętrznej, oświetlonej wschodnim słońcem ścianie licującej od strony ulicy jest symbolicznym podkreśleniem wysiłków we wprowadzeniu zieleni do industrialnego krajobrazu miasta”.

01fsojyDyL7ugP27Y6YaS6Unk3GnsPF3ZHp0LXw30aP0Xq5mGmcdbfMzKyWf_sanitec-kolo-i-wyroznienie.jpg

Fot. Wyróżnienie I stopnia: Aleksandra Wróblewska i Weronika Królikowska z Białej Podlaskiej

RPjHzQciqhxC26yURZJBh0mQNpbNygf4JnDyuAFR6z0jl82DMa9JfF1CFuYt_sanitec-kolo-i-wyroznienie2.jpg

Fot. Wyróżnienie I stopnia: Aleksandra Wróblewska i Weronika Królikowska z Białej Podlaskiej

Poza główną nagrodą przyznano też wyróżnienia.
Wyróżnienie I stopnia otrzymały Aleksandra Wróblewska i Weronika Królikowska z Białej Podlaskiej. Głównym elementem budowli architektki uczyniły żelbetowy mur, który odginając się łagodnie od nasypu kolejowego i ściany tunelu tworzy obudowę kubatury nowej budowli. Piętro szaletu wysunięte jest ponad ulicę, tworząc w paterze podcienia. W opisie projektu można przeczytać: „To minimalistyczne rozwiązanie, tylko pozornie nie proponuje nowego wizerunku dla zastanej przestrzeni. Wręcz odwrotnie. Ten gest projektowy tworzy nową jakość dla miejsca, będącego skrzyżowaniem różnych funkcji miejskich”.

dxijg3ccvo1mIc2c7keYlBIx8fI9hjeg9R5wmhUV1dK43JQAjQ4pOwrpct1g_sanitec-kolo-ii-wyroznienie.jpg

Fot. Wyróżnienie II: Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Maciej Kiewel

YZtPOZ2p0zPvDNV4NSw5Af4SAmTVINu3lRnEv60cw3P49aF4G022kQ76HDuY_sanitec-kolo-ii-wyroznienie2.jpg

Fot. Wyróżnienie II: Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Maciej Kiewel

Wyróżnienie II stopnia powędrowało do zespołu z Krakowa: Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Maciej Kiewel. Oto uzasadnienie jury przyznania nagrody właśnie tej propozycji: „Bardzo dobra propozycja wejścia do zespołu sanitarnego z przejścia podziemnego łączącego ulicę Mielęckiego z ulicą Wojewódzką, zapewnia bezpieczny i komfortowy dostęp. Architektoniczna propozycja kształtowania bryły budynku jest właściwa i dobrze harmonizuje z otoczeniem tj. zabytkowym starym dworcem i ulicą Tylną Mariacką. Szklana elewacja północna bardzo dobrze eksponuje zabytkowy portal wejściowy do tunelu. Poprawnie rozwiązano funkcję sanitariatów, jednak uwagę zwraca nadmierna powierzchnia komunikacji – korytarzy, które prowadzą do klatki schodowej znajdującej się po przeciwnej stronie wejścia. Interesująca jest tu też propozycja rozwiązań technologicznych – ekologicznych takich jak: niezależność energetyczna obiektu, odpowiedni komfort i jakość powietrza bez konieczności stosowania klimatyzacji, itp.”

4u0tocW0m2DWG8dgrNNoIlNHmvxhAoZ8HRaxSoz9gj09a20uaz63w6QsXYyG_sanitec-kolo-iii-wyroznienie2cieslinski.jpg

Fot. Wyróżnienie III Remigiusz Cieśliński i Marcin Jaworski z Końskich

Fot. Wyróżnienie III Remigiusz Cieśliński i Marcin Jaworski z Końskich

W konkursie wręczono też trzy równorzędne wyróżnienia III stopnia. Jedno z nich otrzymali Remigiusz Cieśliński i Marcin Jaworski z Końskich za projekt w oryginalny sposób nawiązujący do postindustrialnego charakteru okolicy. Głównym elementem projektu jest ogromna, betonowa ściana, powtarzająca linię nasypu kolejowego i kryjąca pomieszczenia toalet. Jak zauważyło jury: „Całość konstrukcji mocno nawiązuje do wspornikowej budki dróżnika, a odwiedzającym przybytek daje okazję spoglądania na przejeżdżające pociągi okiem zawiadowcy”.

DSDveAOtdKZOSMrUxJHE1bkyafW3IaT8gWlXo5HQ2xvQdHMuDmmERaX09wS9_sanitec-kolo-iii-wyroznienie2jaskulski.jpg

Fot. Wyróżnienie III Bartosz Jaskulski, Karol Mądrecki i Sylwiana Moski z Wielunia

UMRNFAYD1xtXK54qh2T640Zi4vCxQYAIKPkUgUDOgYBsRf9GCEpfRw1VL8s8_sanitec-kolo-iii-wyroznienie-jaskulskimad.jpg

Fot. Wyróżnienie III Bartosz Jaskulski, Karol Mądrecki i Sylwiana Moski z Wielunia

Kolejne wyróżnienie powędrowało do rąk Bartosza Jaskulskiego, Karola Mądreckego i Sylwiana Moski z Wielunia. Ci architekci sięgnęli po formy nowoczesne: obok kolejowego portalu postawili współczesną kostkę, której parter częściowo pokryty diodami LED stanowi zarazem ekran projekcyjny.

26c3pTFcjqVCQ9IP1YPxtPP74843hgfVgUA7ZXHa35EVUd0ezGFN9EXlJRb8_sanitec-kolo-iii-wyroznienikorfanty.jpg

Fot. Wyróżnienie III Jakub Korfanty i Aleksander Palka

Fot. Wyróżnienie III Jakub Korfanty i Aleksander Palka

Trzecie wyróżnienie otrzymali architekci z Katowic, Jakub Korfanty i Aleksander Palka. „Wyróżnienie przyznano za nowatorskie ujęcie tematu, odważną i oryginalną formę architektoniczną budynku nawiązującą do przemysłowego charakteru miasta, a w szczególności do obiektów architektury kolejowej znajdujących się w pobliżu miejsca usytuowania projektowanej toalety. Forma silosów odwołuje się do kolejowej wieży wodnej. Ciekawym rozwiązaniem jest również zaprojektowanie sufitów toalet w formie szklanych, przezroczystych zasobników na deszczówkę”.

Fot. Wyróżnienie internautów: Szymon Korfanty, Daniel Milewski, Daniel Maryniak, Michał Piotrowski, Jacek Janik.

Fot. Wyróżnienie internautów: Szymon Korfanty, Daniel Milewski, Daniel Maryniak, Michał Piotrowski, Jacek Janik.

Ostatnią nagrodę w tegorocznej edycji konkursu wręczyli internauci – wyróżnienie za najciekawszy projekt w opinii użytkowników internetu otrzymała propozycja zespołu z Piekar Śląskich w składzie: Szymon Korfanty, Daniel Milewski, Daniel Maryniak, Michał Piotrowski, Jacek Janik.

Podobnie jak projekty, nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu, tak i ta, wybrana dla Katowic ma szansę na realizację.

Źródło: konkurskolo.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera