Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dla śląskich kibiców

 

Czas czytania: ~4 min


Projekt architektoniczny stadionu

 

Vx0KJLCwfxTTKu26mDtc5MPgaUY8k85YpOH0yYzC5hzVegpz2ZNMNE3c7g0j_chorzow-stadion-konkurs-i-nagroda.jpg

Fot. I nagroda: GMT Sp. z o.o. Z Mysłowic

28 listopada o godz. 17.00 w siedzibie Miejskiego Ośrodka Rekreacji i Sportu w Chorzowie każdy będzie mógł wziąć udział w dyskusji, dotyczącej wyników konkursu, który wzbudza zainteresowanie nie tylko w gronie kibiców piłki nożnej. Będzie można zabrać głos na temat projektu, który ma dać nowe życie stadionowi Ruchu Chorzów.

Konkurs na przebudowę istniejącego stadionu ogłoszono latem 2013 roku. Wytyczne konkursowe były wyjątkowo precyzyjne – obiekt musi bowiem spełniać szereg wymogów technicznych, funkcjonalnych czy tych, związanych z bezpieczeństwem. „Z żalem odrzucaliśmy piękne prace, ale one po prostu nie spełniały ściśle określonych kryteriów. To nie był konkurs piękności, ale żmudne dążenie do wyboru odpowiedniej pracy. Konkurs okazał się trudny nie tylko dla uczestników, ale także dla sędziów” – mówił w katowickim wydaniu „Gazety Wyborczej” inż. Piotr Fischer, przewodniczący sądu konkursowego.

„Zadaniem konkursu jest uzyskanie najlepszych pod względem architektonicznym, funkcjonalnym, estetycznym i eksploatacyjnym wielowariantowych rozwiązań projektowych stadionu piłkarskiego wraz z zagospodarowaniem terenu” - można było przeczytać w konkursowych wymaganiach. Architekci nie musieli brać pod uwagę zabudowań istniejącego tu stadionu – ten przeznaczono do rozbiórki. Miał powstać nowy obiekt, mogący pomieścić 12 tysięcy kibiców. Bardzo ważna była cena: koszt jednego miejsca nie mógł przekroczyć 8 tys. zł, zaś całego obiektu 96 mln zł. Nie mniejszą wagę jury konkursowe przywiązywało do kolorystyki: w budynku miały dominować akcenty niebieskie, jako że ten właśnie kolor jest rozpoznawczym dla Ruchu Chorzów.

I nagrodę w konkursie otrzymała GMT Sp. z o.o. Z Mysłowic. Jury przyznało ją za: „innowacyjne podejście do elewacji obiektu stadionu w prosty i pomysłowy sposób odnoszący się do kolorów i nazwy klubu, uwzględniającą zmienną percepcję bryły w widoku z jadącego samochodu i perspektywy pieszego, czystą zdecydowaną formę obiektu właściwą dla skali inwestycji i porządkującą zastaną przestrzeń, za troskę o ekonomizację i prostotę zastosowanych rozwiązań technicznych i uzyskanie właściwej atmosfery klubowego stadionu w konwencji obiektu – maszyny, za prawidłową komasację programu kubaturowego w jednym budynku, za trafny podział na podetapy zgodne z oczekiwaniami i możliwościami finansowymi inwestora, za myślenie o właściwym przewietrzaniu i nasłonecznieniu stadionu, dobór materiałów i myślenie o ich trwałości i kosztach eksploatacji, za łatwy i nie wymagający dużych dodatkowych nakładów proponowany sposób rozbudowy do pojemności 16.000 widzów”.

gSystPelWTXhTvXBqKpL0y2GIQBnFhPIpEqlnExP1VLwXXjlVUcyNBBjvXpF_chorzow-stadion-konkurs-ii-nagroda.jpg

Fot. II nagroda: Atelier 7 Sp. z o.o

II nagroda powędrowała do katowickiej pracowni: Atelier 7 Sp. z o.o „za konsekwentną i świadomie samoograniczającą się próbę stworzenia obiektu stadionu w ramach preliminowanych kosztów budowy przy przemyślanej i minimalistycznej formie, wykorzystanie w budowie obiektu koniecznych do przemieszczenia mas ziemnych istniejących trybun, za właściwe decyzje przestrzenne i funkcjonalne.

DrU0pJyxFZJO7Jm3Mago3GByWfqPTNjslaSvd5A4FDkCzWlQRrWb9utd4uny_chorzow-stadion-konkurs-iii-nagroda.jpg

Fot. III nagroda: DiG Sowińscy - architekci sp. j. z Gliwic

III nagrodą uhonorowano propozycję pracowni DiG Sowińscy - architekci sp. j. z Gliwic „za próbę wyrażenia językiem roztańczonych form wrażenia ruchu kojarzonego z nazwą klubu, ciekawą propozycją etapizacji nie generującą dodatkowych kosztów w I etapie rozbudowy do 12.000 widzów.”

TKHQ2jBRtWbjn5c6ApvuY9gz0E4GuIgFI231FFjG5cum6rYTl8VuEAfuo2s5_chorzow-stadion-konkurs-wyroznienie.jpg

Fot. Wyróżnienie: Andrea Maffei Architects S.R.L. (Włochy), Technical Study Majowiecki (Włochy), Jagiełło Krysiak Architekci (Polska)

Wyróżnienie przyznano dla wspólnego projektu pracowni Andrea Maffei Architects S.R.L. (Włochy), Technical Study Majowiecki (Włochy), Jagiełło Krysiak Architekci (Polska) „za ciekawą i nieortodoksyjną próbę uformowania obiektu stadionu powiązanego funkcjonalnie i formalnie z przestrzenią ogólnodostępnego placu publicznego, za operowanie miękkimi czystymi formami dachów ciekawie wpisujących się w zastany krajobraz i za próbę wyeksponowania obiektu
stadionu w widoku z DTŚ i stworzenia tym samym charakterystycznego symbolu miasta”.

Inwestor planuje, aby do końca przyszłego roku gotowy był szczegółowy projekt architektoniczny; nieznany jest na razie data ukończenia realizacji.

Źródło informacji: sarp.katowice.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera