Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe życie Rotundy

 

Czas czytania: ~5 min


Projekt rotundy

 

QOs7k0Cgq2qBcXpw51tByewH9en4eXbgESQOgdVEsrZ9qQhaE9akw5cb2o4E_rotunda-i-nagroda01.jpg

Fot. I nagroda: Gowin – Siuta

Jak można przeczytać w założeniach konkursu, jego celem było nie tylko uzyskanie najlepszego projektu rewitalizacji samego pawilonu, ale i “stworzenie przestrzeni architektonicznej i urbanistycznej o jak najwyższym standardzie użytkowym i estetycznym z wykorzystaniem standardów budownictwa zrównoważonego, integrującej budynek Rotundy z jej otoczeniem”.

u0gAwmf5HaympWWZqsWumPMNMhJHglLdzHo9arA1bYw7oBLm5HHGc9KbXX5r_rotunda-i-nagroda02.jpg

 

Fot. I nagroda: Gowin – Siuta

Sytuacja Rotundy stała się tematem debaty publicznej kilka lat temu, kiedy to po raz pierwszy jej właściciel, bank PKO BP wyraził chęć jej rozbiórki. Pawilon stoi w samym centrum miasta, naprzeciwko Pałacu Kultury i nauki, na działce wartej na pewno wiele milionów złotych. W obliczu dość głośnego sprzeciwu wielbicieli nie tylko architektury, ale i tożsamości Warszawy bank wycofał się z pomysłu likwidacji budynku i zastąpienia go kolejnym wieżowcem. Bez wątpienia Rotunda jest jednym z symboli miasta oraz najpopularniejszym miejscem spotkań – nie ma chyba w Warszawie nikogo, kto się kiedyś nie umawiał „pod Rotundą”.

Postanowiono ogłosić konkurs na nowe zagospodarowanie samego budynku oraz jego najbliższego otoczenia. Konkurs poprzedzony był trwającymi od 18 kwietnia do 11 maja 2013 roku konsultacjami społecznymi. Z analizy rekordowej liczby ankiet – nadesłano ich ponad 10 tysięcy – powstał raport, który miał wpływ na kształt konkursowych wymogów. Bank część pawilonu postanowił oddać w użytkowanie mieszkańcom, na swoje cele zachowując tylko fragment powierzchni użytkowej. Startujący w konkursie architekci powinni byli zachować oryginalny, bardzo charakterystyczny kształt pawilonu, dodając mu jednak nieco nowoczesnych i bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Nie mniej uwagi w projektach należało poświęcić zagospodarowaniu przestrzeni publicznej w bezpośrednim sąsiedztwie niewielkiego budynku.

Jak można się dowiedzieć z podsumowania konkursu: “Rejestracji dokonało 1040 zespołów z 79 krajów, nadesłano 214 projektów. Do drugiego etapu wybrano 10 finalistów”. Z tego grona jury jednogłośnie wybrało propozycję krakowskiego zespołu Gowin – Siuta (Autorzy: Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta; Współpracownicy: mgr inż. arch Ewa Gawron-Szpener (wizualizacje), mgr inż. Wiesław Bereza KB-Projekty Konstrukcyjne (konsultacja konstrukcji).

W uzasadnieniu werdyktu konkursowego zapisano: „Zwycięski projekt spełnił wszystkie postawione w konkursie kryteria, utrzymując formę budynku Rotundy wierną oryginałowi w
zakresie kontekstu, rozwiązania nowej przestrzeni i jej charakteru. Posadzka placu z regularną siatką podziałów sięgająca do ul. Widok wyeksponuje budynek banku, całość uzupełni kameralna zieleń od strony budynku Universalu. Praca oryginalnie rozwiązuje oświetlenie placu przez system „świetlnego sufitu” wprowadzający kameralną skalę wnętrza urbanistycznego, nawiązując do dawnej wysokości wiat w pasażu Wiecha. Funkcje bankowe w zrewitalizowanym budynku Rotundy będą zlokalizowane na parterze i w podziemiu. Funkcję przestrzeni publicznej w Rotundzie będzie pełnił „Salon Miejski” obejmujący całe pierwsze piętro budynku. Dzięki temu na ponad 500m2 powstanie przestrzeń umożliwiająca realizację zgłoszonych przez mieszkańców Warszawy w trakcie konsultacji społecznych pomysłów, takich jak między innymi: multimedialnego punktu informacji o wydarzeniach kulturalnych, miejsca odpoczynku-spotkań, galerii sztuki, czy kawiarni”.

Należy dodać, że „prace konkursowe musiały uwzględniać zastosowanie kluczowych tzw. zielonych rozwiązań i wykorzystać rozwiązania materiałowe firmy DuPont”.

Nlk2Gn3oQDz7TkgNsdmg37UT2vXusLEPZD1WMR0iRXvhwYFA8gemDFqnufLw_rotunda-ii-nagroda-natalia-wilczak01.jpg

Fot. II nagroda: Natalia Wilczak

tOMxmDe4DrvRqPAbDkbCbrF6uD4ExsLSOKZ17AHWQbsE638kFxIwciZYk6QS_rotunda-ii-nagroda-rodrigo-garcia01.jpg

Fot. II nagroda: Rodrigo Garcia, Maciej Siuda, Gonzalo del Val

Fot. III nagroda: Dobosz Architekci

Jury konkursu poza pierwszą nagrodą spośród nadesłanych i zakwalifikowanych do drugiego etapu prac przyznało jeszcze trzy nagrody, jedno wyróżnienie specjalne i pięć wyróżnień
równorzędnych:

Dwie drugie nagrody równorzędne otrzymały propozycje nadesłane przez Natalię Wilczak oraz polsko-hiszpański zespół w składzie: Rodrigo Garcia, Maciej Siuda, Gonzalo del Val. Trzecią nagrodę przyznano projektowi, który nadesłali Maciej Dobosz, Jolanta Major, Izabela Owczarek i Karolina Kalitan, czyli zespół pracowni Dobosz Architekci.

YeQuMUbTBrQ9ETIhTlfoeh1cByNKvc6pPNoebYHl5YQrElaLXwr1lDW7LjM0_rotunda-i-wyroznienie-guntler-hatherl1.jpg

Fot. I wyróżnienie: Caramel Architekten

I wyróżnienie wręczono pracowni Caramel Architekten zt gmbh z Austrii (Güntler Hatherl, Adrian Ukleja, Martin Sladek).

qDH8OT0G2d1jwaLCCRR5NRABDuh3g1F09XGA00jwJFURhfFw0kaYfxc3jvFR_rotunda-wyroznienie-white-szwecja01.jpg

Fot. Wyróżnienie: Małgorzata Kosieradzka, Karin Hedlund, Andreas Laessker, Jeroen Mattijssen, Maria Norberg, Jajsa Sperling, Britta Wikholm, Marie Claude Dubois

Wyróżnienia równorzędne otrzymali:
- White: Małgorzata Kosieradzka, Karin Hedlund, Andreas Laessker, Jeroen Mattijssen, Maria Norberg, Jajsa Sperling, Britta Wikholm, Marie Claude Dubois (Szwecja)

JvPeaSvz7l3oWNrkNWld8AwEYhPst9VKH5VxwzIsYuqXK9OrQ2oTslE5gDpG_rotunda-wyroznienie-joan-riera-jaumemireia-01.jpg

Fot. Wyróżnienie: Joan Riera Jaume, Mireia Cabani Massip, Isabel Mestre Bauzà, Manel Garcia Ramis

- Joan Riera Jaume, Mireia Cabani Massip, Isabel Mestre Bauzà, Manel Garcia Ramis (Hiszpania)

jOkJnFLyt16W0l3gWuHLlHzmkyul2mfa15uFBJ3JxS434cn9qD25RTFCZIWi_rotunda-wyroznienie-dorellghotmeh01.jpg

Fot. Wyróżnienie: Dorell.Ghotmeh.Tane/architects: Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane

- Dorell.Ghotmeh.Tane/architects: Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane (Francja)

TILdAcLlYVVdvQWPPeWCwZj7HeR94jRgYslpJQ4yquEKAhoFRO1tMhryPtHV_rotunda-wyroznienie-grzegorz-brykalski01.jpg

Fot. Wyróżnienie: Grzegorz Brykalski, Maria Brykalska-Karłowska, Stanisław Karłowski, Julia Karłowska

- Grzegorz Brykalski, Maria Brykalska-Karłowska, Stanisław Karłowski, Julia Karłowska (Polska)

zrd82dDpv8YziFBvJ9kqaOgwWkMjLFzyTROTo0fC9HhBVB2qTeL87p826tpw_rotunda-wyroznienie-pracownia-glowacki-pag01.jpg

Fot. Wyróżnienie: Pracownia Architektury Głowacki PAG

- Pracownia Architektury Głowacki PAG: Tomasz Głowacki, Alicja Sawicka, Małgorzata Bieńkowska (Polska).

Prace w konkursie „Changing The Face 2013” oceniało Jury w składzie: Konrad Kucza-Kuczyński – architekt, Oddział Warszawski, Stowarzyszenie Architektów Polskich (OW SARP) – Przewodniczący Sądu Konkursowego; Andrzej Bulanda – architekt, OW SARP; Michał Łojewski – grafik, twórca nowej identyfikacji wizualnej PKO Banku Polskiego; Tomasz Marszałł – Dyrektor Marketingu PKO Banku Polskiego; Maciej Miłobędzki – architekt, OW SARP; Marcin Mostafa – architekt, OW SARP, Grzegorz Piątek – architekt i krytyk architektury (podczas obrad jury Naczelnik Wydziału Estetyki Przestrzeni Publicznej, Urząd m.st. Warszawy); Rafał Schurma – architekt, Polish Green Building Council; Włodzimierz Soboń – Dyrektor Programów Strategicznych DuPont; Mateusz Świętorzecki – architekt, OW SARP (zastępstwo za Aleksandrę Wasilkowską).

Zwycięskie projekty i pozostałe finałowe prace można oglądać na budynku Rotundy do 31 grudnia 2013 roku oraz na oficjalnej stronie konkursu: www.ChangingTheFace.com.

Źródło informacji: rotunda2013.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera