Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom pobudzający kreatywność

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt domu BXBstudio

 

sV8JDF1qVWHayqmpHRGEx1bMmmwXjpn5mzwI5dUhPvnMm9AW3hdz4kPrMlHq_barnas-dom-artysty09.jpg

Prezentowany tu dom jest kolejnym wcieleniem projektu, nad którym architekci pracują wspólnie z inwestorem. Pierwszą wersję tej wizji przedstawialiśmy w artykule „Dom dla artysty”. Niedawno powstała kolejna wersja projektu, jeszcze lepiej odzwierciedlająca potrzeby mającego tu zamieszkać twórcy.

T5qPxeHsTjSEu7Ci13dxYJU5QcvwXDb6eDbbcXt7NzughaDBqEkViUxlhbqB_barnas-dom-artysty11.jpg

”Projekt jako bardzo twórczy proces myślowy polegający na poszukiwaniu optymalnego i najlepszego rozwiązania funkcjonalno – przestrzennego, powstawał równolegle na bazie modelu fizycznego i modelu komputerowego co pozwoliło w sposób pełny i wyczerpujący zrozumieć i zdefiniować przestrzeń działki, jej otoczenia, formę i funkcję domu jak również potrzeby klienta” – relacjonuje swój sposób pracy nad projektem Bogusław Barnaś.

aGbNszycpWJROQiMUVWS8xC0HoPvKWwMXtIbRZAvF2hi52MgkLyBVV5FCb5y_barnas-dom-artysty08.jpg
7Y81n1GtNUkliyBkpghgyWTbCg4CrOaww7jtTUl7PBt9HX9hanj1VO0iPCCw_barnas-dom-artysty10.jpg

Zarówno pierwsza wersja projektu, nazwana „Domem Zagrodowym”, jak i nowsza, nosząca nazwę „Dom dla Artysty” ma formę stosowną do otoczenia, odpowiadająca kształtowi sąsiedniej zabudowy. To, co architekt „dodał” na zamówienie inwestora – to ekspresyjna forma bryły oraz funkcjonalny podział wnętrz.

4hsVzGe5Ycs4gLCmaF80vb795WrrvCYgZACRUQMOzVHwcEE6gMonam9Sj99q_barnas-dom-artysty07.jpg

Dom składa się niejako z trzech części: podstawę domu stanowi prosta, geometryczna bryła. To chropowate, betonowe przyziemie o surowym charakterze stanowi przeciwwagę dla nadwieszonego nad nim, pokrytego stalą korten ekspresyjnie ukształtowanego piętra. Pomiędzy nimi architekt umieścił jeszcze dwie kubatury, wykonane z mlecznego szkła.

Tak to opisał sam architekt: „Jednym z założeń stylistycznych było osiągnięcie emocjonalnego napięcia przeciwstawnych form, będących paralelą zróżnicowanych emocji artystycznych. Ekspresyjna nadwieszona bryła skontrastowana z linearną stonowaną bryłą przyziemia tworzy balans obrazujący przeciwstawne nastroje, przeciwstawne formy, barwy i faktury.

M1s8mC0eM5EXKrGs1iuzJctIVs1e6WDe4ibgbFJDxoPPXKkzKaWgiyndf9IE_barnas-dom-artysty03.jpg
1CDWMSgYSDdrKGkOvdVfJiswvKI81vP6qq4oXdC4PingNS5B31gbKT3PSEq8_barnas-dom-artysty01.jpg

Nadwieszona korodująca i zmienna w czasie kortenowa dynamiczna bryła jest oddzielona od horyzontalnego, betonowego, chropowatego przyziemia dwiema sześciennymi, gładkimi, szklanymi kubaturami, będącymi łącznikami i podporami dla przeciwstawnych brył. Te pokryte vitrolitem - przemysłowym mlecznym szkłem - dwie formy to wolnostojący garaż oraz hol wejściowy do domu do którego również możemy wjechać samochodem!”

bk3H4GvjA1ZJK3ks3MLk2pZexRTtBCIvoxTMcHVaYCa4LD8BQ98A449R1OiJ_barnas-dom-artysty02.jpg

Podział wnętrz dopasowano do wymagań przyszłego lokatora. Właściwa część mieszkalna znalazła się w najwyższej części, nakrytej łamanym dachem kortenowej nadbudowie. Od strony ogrodu ta część domu została całkowicie przeszklona, zapewniając mieszkańcom piękny widok. Jednocześnie taras osłonięto tak, aby zapewnić intymność, osłonić od sąsiedniej zabudowy.

wgXQ0zCn5AxFYZkmwplE7jAmBMeL1xJbPRGq9eEiGFmeElGgFycvMBV7plIT_barnas-dom-artysty04.jpg
62e2ebLQhkzS3Zovdy5aEOh2lyMWFn4uKxWFP8hu3xsKT7v7SfPlKF05IJm2_barnas-dom-artysty05.jpg

W niższych częściach domu ulokowano wspomniany garaż i hol, a także pomieszczenia gospodarcze, pomocnicze oraz przestrzeń dla gości oraz taras z basenem.
„Dom Artysty to surowa, szczera, industrialna architektura w której dominują naturalne materiały” – podkreśla architekt, dodając, że otwarte, ale i surowe przestrzenie wewnątrz domu doskonale korespondują z architekturą całej budowli.

Pierwsza propozycja "Dom dla artysty"

Dom artysty
Lokalizacja: Konary, gm. Mogilany, k. Krakowa
Inwestor: prywatny
Projektanci: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Elena Casado Castrillo, Giulia Berloco; współpraca: Filip Maciejowski
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Konsultacje: Stefan Godecki
Projekt: 2013
Powierzchnia: 615 m2
bxbstudio.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera