Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szklana twierdza

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt domy jednorodzinnego

 

AfbHp4ViTUvczgRxVrCn8l0Ekx7F2HwfqNLOs40KW9mKDwsNesgTDzlMK6P1_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu01.jpg

Joanna Aleksandrowicz sama swój projekt określa jako „formę eksperymentalną” – nie jest to obiekt, powstały na zlecenie klienta, a próba znalezienia formy, zapewniającej maksymalny kontakt ze światem zewnętrznym, przy jednoczesnym zachowaniu poczucia intymności lokatorów. Celem architektki było znalezienie takiej formy, w której znajdująca się w domu osoba odczuwała zachwianie, zatarcie się granicy pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. „Osoba przebywająca w budynku zatraca poczucie wydzielenia względem otoczenia, tak charakterystycznego dla budownictwa tradycyjnego. Okalająca przyroda jest kontynuacją przestrzeni domu” – pisze autorka projektu.

CitsNGNsxCqAwnsPWwKz49aiIPU6CFpbP6SlLljdBO2VGl900K3pUmY2k4HB_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu02.jpg
LriKhiNgKaaZAlMbk9KfUMfTf2dDN11PKRYPnFEe1MJwTfSePtxew4OWH5dN_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu03.jpg

Dom można widzieć jako skomponowany z dwóch różnych części. Jedną z nich stanowi strefa prywatna – sypialnie, gabinet, łazienka. Wewnętrznym korytarzem ta strefa została połączona z częścią publiczną, na którą składają się salon, kuchnia, jadalnia, sypialnia główna oraz taras z otwartym zbiornikiem wodnym.

3t7iJg5fBDU7FmJAjiEG88NlQlEgTDCAmhF44t6PlWZHQkMSKXWSrhJ490QX_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu04.jpg

Obie strefy domu łatwo rozpoznać: część prywatna skryta została za ścianami, natomiast strefa publiczna jest całkowicie transparentna. Ciągnące się od sufitu do podłogi pozbawione podziałów przeszklenia budują wrażenie, że ogród i salon przenikają się, jakby nie było między nimi granicy. Dzięki szklanym ścianom część dzienna domu – to zalane światłem, otwarte na zieleń przestrzenie.

lsjD53KwJpblCupAyxuhWS0Vry1YmgxAdMQfMKUFWaYhmHoNu7xcE4ESXIXn_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu05.jpg

Dom posiada jeszcze jedną „atrakcję”, dostępną tylko dla domowników. Sypialnia na piętrze została całkowicie pozbawiona tradycyjnych okien, jednak jest coś w zamian. Tak to opisuje autorka projektu: „Pomieszczenie to w przeciwieństwie do reszty pomieszczeń otrzymało betonowe żaluzje rozpraszające światło oraz ogromny świetlik w dachu, z możliwością rozsuwania, dający możliwość obserwacji nieba, a w okresach letnich spania pod gołym niebem”.

EDuR4d0nQ1lFW5gJ1A8Au8z43hmayRxcScJisy3TwvtychlWpP52qBnW1FPQ_joanna-aleksandrowicz-projekt-domu06.jpg

Joanna Aleksandrowicz w opisie autorskim projektu podkreśla, że poza wyjątkową formą szklanego parteru czy nietypowym rozwiązaniem okien w sypialni dom ma też wymiar zupełnie praktyczny: jego wnętrza zostały rozplanowane tak, aby można było z nich swobodnie korzystać, unikając konfliktów cisza-hałas oraz noc-dzień.


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera