Kostka dla dzieci - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostka dla dzieci

 

Czas czytania: ~3 min


Przedszkole dla dzieci

 

5iSvbIRAtAUy0Q7swIoQNPVeUeV2zka8qNZErWIPbOcVNuTslTW4nIi2AM00_i-miejsce-4.jpg

Fot. I miejsce - DIP Biuro Projektów

Organizatorem konkursu był Urząd Miasta Stołecznego Warszawy dla Dzielnicy Wesoła; jego celem wybór najlepszej koncepcji budynku przedszkola dla 150 przedszkolaków i 30 mniejszych dzieci (w wieku żłobkowym). Choć konkurs rozstrzygnięto w grudniu 2013 roku wiadomo, że zwycięski projekt zostanie zrealizowany dopiero za dwa lata.

zMc8CpWheesS58Dj6D7wtRfY2ojo9nyFEHQaCDFGVZmr8038E4SkNllcTF4y_i-miejsce-1.jpg

Fot. I miejsce - DIP Biuro Projektów

cKiQLt4DF0syo3va7w4JYFvteSvIO3ZkexJKszS8EzTQyeLnCcSMSESCyzAg_i-miejsce-2.jpg

Fot. I miejsce - DIP Biuro Projektów

Pod budowę przedszkola władze Wesołej przeznaczyły lesistą działkę na piaszczystej skarpie wśród niskiej zabudowy mieszkaniowej. Według konkursowego jury najlepszą wizję budowy tu obiektu dla dzieci zgłosiła pracownia z Konstancina-Jeziornej, czyli DIP Biuro Projektów Hanny Pasternak i Krzysztofa Pasternaka. Zaproponowali oni dość prostą, białą bryłę, która częściowo została ukryta w zagłębieniu terenu – w ten sposób budynek wydaje się mniejszy. Architekci posadowili też bryłę ukośnie do biegu ulic – wszystko po to, aby nie trzeba było wycinać porastających działkę drzew. Dzięki temu przedszkole stać będzie wśród sosen. Białe elewacje budynku projektanci zaproponowali, by przełamać panelami w kilku ciepłych odcieniach czerwieni i pomarańczu.

UN3sea5hbJoo8Cfx75qNTnVVCNrPj41SuxmYHvNi5GalWo8DAMP02KrVCZmt_i-miejsce-3.jpg

Fot. I miejsce - DIP Biuro Projektów

1XBULnCXImXi4459W0yz30EV0RJzP1Fjiw8tsFrxWYk005sdMoMUprKgr1E6_ii-miejcse-4.jpg

Fot. II nagroda - Jerzy Wowczak z Krakowa

Drugą nagrodę w konkursie otrzymał projekt Jerzego Wowczaka z Krakowa. „Istniejące drzewa będą zachowane w miarę możliwości. Projektowany budynek, ze względu na uwarunkowania terenowe zlokalizowano w północnej części działki. Z uwagi na wymagania dotyczące budynku pasywnego oraz konieczność nasłonecznienia placów zabaw dla dzieci, linia istniejących drzew iglastych przeznaczonych do zachowania jest wynikiem analizy linijki słońca. Od strony północnej zaprojektowano zieleń liściastą izolującą ściany budynku. Lokalizacja budynku od strony północnej uwolniła potencjalnie dobrze nasłoneczniony teren po stronie południowej działek, Aby wykorzystać jego atuty należy przeprowadzić gospodarkę leśną w oparciu o analizę nasłonecznienia”, opisali swoją wizję zagospodarowania terenu sami architekci. Wśród drzew postawili oni budynek o falującej fasadzie, wyposażonej w wielobarwne, drewniane zewnętrzne żaluzje. Pełnią one podwójną rolę – ochrony przed słońcem oraz ważnego akcentu kolorystycznego. W tym projekcie rozdzielone zostały przestrzenie dla najmłodszych dzieci i dla starszych przedszkolaków. Centrum budynku jest hol, z którego można przejść do obu wspomnianych części, a także do szatki, pomieszczeń administracyjnych czy toalet.

M3BOEA7Jp3FTjXRQKwFx4LqisTBA4iy6BWA4afVEt5U4Eoi7QoKE8fhBnxNA_ii-miejsce-1.jpg

Fot. II nagroda - Jerzy Wowczak z Krakowa

3TTfLT0jBigNWfFoSWhQZxwBds1oel9FVOwV1NdDtRSl9yyQvxrRK1hZiZPi_ii-miejsce-2.jpg

Fot. II nagroda - Jerzy Wowczak z Krakowa

Trzecią nagrodą wyróżniono projekt, nadesłany na konkurs przez dwóch architektów, Piotra Jańskiego i Juranda Szelę. Oni to, aby jak najlepiej wkomponować gmach w teren działki, podzielili przedszkole na mniejsze, połączone ze sobą segmenty, którym nadali kształt przyjaznych domków o dwuspadowych dachach. Niewielka skala tych obiektów powinna lepiej odpowiadać dzieciom – duży budynek mógłby być odbierany jako przytłaczający. Projektanci zaproponowali także, aby owe domki zbudować w oparciu o konstrukcję drewnianą, najlepiej kojarzącą się użytkownikom i doskonale pasującą do leśnego terenu. wiele uwagi architekci przywiązali też do rozwiązań energetycznych – zaprojektowali budynek pasywny z zielonymi dachami i wieloma rozwiązaniami, wspomagającymi oszczędność energii.

jNc5RqAekTdUSVmmOCpF02kaVe9g46qly2OxrqfDk4AOnNHdw1Xxw5d0tlE8_ii-miejsce-3.jpg

Fot. II nagroda - Jerzy Wowczak z Krakowa

pywowWg8X7lL6CzrVgYcTpkCBjWXEybDKCdVRQHRbY34EHwkQOWzzuVzC9U4_iii-miejsce-1.jpg

Fot. III nagroda - Piotr Jański i Jurand Szela

zve842P84kQQFFXaKlzC5ZQWdHn3pMjLPdyPq6ifgEHlYyTIwwOgQrGC7i8L_iii-miejsce-2.jpg

Fot. III nagroda - Piotr Jański i Jurand Szela

Dzielnica Wesoła, podobnie jak wiele innych położonych na peryferiach Warszawy terenów rozwija się dynamicznie. Za budową nowych domów i osiedli nie nadążają jednak obiekty infrastrukturalne – w Wesołej jak na razie działają tylko cztery publiczne przedszkola, a to o wiele za mało. Wyłoniony w konkursie projekt ma pomóc w poprawieniu sytuacji mieszkających w tej okolicy rodzin.

Źródło informacji: wesola.waw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera