Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Żeby ładnie zjeść

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt konkursowy

 

GyGFcOADsvvq6y1mg1KBMqXV9hw44a3sTYGBmlEkMnNOm8izzUEGJm9Sq739_i-nagroda-3.JPG

Fot. I nagroda Paweł Gackowi z Poznania

Wiele osób, odwiedzających popularne nadbałtyckie miejscowości latem narzeka na szpetotę i chaos, panujące na plażach i przy nadmorskich promenadach. Setki kolorowych, krzykliwych budek, straganów, wiat, mniej i bardziej solidnych sezonowych budowli częściej niszczą krajobraz niż go uatrakcyjniają.

Do tych samych wniosków doszli pracownicy Urzędu Miasta w Sopocie: postanowili rozprawić się ze szpetotą i bałaganem, ogłaszając konkurs na projekt obiektów gastronomicznych, które miałby stanąć m.in. przy wejściach na plażę.

fa5lEAViEpkmhKQnZ4gLG1CHBE3IZSraUjQNmldcJG1y3jBy6ANFYryRp31e_i-nagroda-2.JPG

Fot. I nagroda Paweł Gackowi z Poznania

Jak można było przeczytać w opisie: „Konkurs skierowany był zarówno do studentów i absolwentów architektury, kierunków projektowych na Politechnikach i Akademiach Sztuk Pięknych, jak i profesjonalnych studiów projektowych, niezależnych architektów i projektantów. Głównym celem zorganizowanego konkursu było wyłonienie koncepcji architektonicznych dla obiektów, które zastąpią istniejące pawilony i pozwolą uporządkować charakter zagospodarowania terenów przy wejściach na plażę nr 24-26, 28-31 oraz na wysokości wejść nr 33 i 43, a dzięki swej atrakcyjnej formie nadadzą nową jakość architekturze sopockiej plaży i staną się ozdobą pasa nadmorskiego”.

Ważnym aspektem konkursowych zasad było założenie, że nagród przyznanych zostanie kilka. Tak to tłumaczyli organizatorzy: „Przewidywano wyłonienie trzech projektów zwycięskich, w tym co najmniej jednego o charakterze nowoczesnym i co najmniej jednego w stylistyce tradycyjnej”.

0gO08AwCHeiF2S7vqVdLDotDuVkGEpu26Hsrjto5RPFuLbjHIDHnSa0SxdJQ_i-nagroda-1.JPG

Fot. I nagroda Paweł Gackowi z Poznania

Zgodnie z tym założeniem przyznano w konkursie trzy nagrody. Oceniano atrakcyjność wizualną nadesłanych koncepcji, dopasowanie do krajobrazu sopockich wydm oraz funkcjonalność i uniwersalność obiektu.

Pierwszą nagrodę przyznano Pawłowi Gackowi z Poznania. Architekt zaprojektował pawilony o ukośnych ścianach, wykonane z drewna kolorem nawiązującego do barwy piasku. Proste w formie budynki doskonale wkomponowują się w kształt, kolor i naturalny charakter piaszczystego krajobrazu. „Świetne wyczucie formy, bardzo fajnie rozwiązana funkcja, na co też zwracaliśmy dużą uwagę - dwa tarasy zaprojektowane z płynnym przejściem, które można przesłonić od słońca i deszczu” – uzasadniała wybór jury Maria Małecka, główny specjalista w Biurze Konserwatora Zabytków.

L28BEU0toFTdWca4KQrDf1bnhRp6o4wEflk0Enrv9LE35O9JXmvdi5KEd94G_ii-nagroda-1.JPG

Fot. II nagroda Wojciech Augustyniak i Filip Madaj

mNVgySz2QYQkeAkR0ioeAzcTEZJWxvBlFH7BO3KkeEWsZSRezeS3VUVVEGDu_ii-nagroda-2.JPG

Fot. II nagroda Wojciech Augustyniak i Filip Madaj

Drugą nagrodę wręczono duetowi: Wojciech Augustyniak i Filip Madaj. Ci projektanci sięgnęli po inspiracje klasycznymi formami i opracowali wersje pawilonów, w których łatwo dostrzec historyczne dziedzictwo sopockiej architektury z jej detalem, zdobieniami i lekkimi, drewnianymi formami.

gdzId1pglCBNWm80SjGV38MDMZoPFJdEOaOyxlwOofmKfeSYV5kEf18LoHzT_iii-nagroda-1.JPG

Fot. III Marcin Woyciechowski, Mariusz Magda i Arkadiusz Woźniakowski

hj8DWWfQpi5bisRB2z6ZKvBoxppmA7AlRpE4TNQvEIpMB8U5U2MLcELy8Fsx_iii-nagroda-2.JPG

Fot. III Marcin Woyciechowski, Mariusz Magda i Arkadiusz Woźniakowski

U3FZLyCraCHBhTyo6ZKgnXpwPGjrC9k3Dpb7IDLkRJrQrSSLaatUsaKbLI3u_iii-nagroda-3.JPG

Fot. III Marcin Woyciechowski, Mariusz Magda i Arkadiusz Woźniakowski

Trzecia nagroda powędrowała do trzyosobowego zespołu. Marcin Woyciechowski, Mariusz Magda i Arkadiusz Woźniakowski zaprojektowali pawilony o najbardziej nowoczesnej formie. Proste stelaże lekkich budowli utrzymują tu wykonane z różnych tkanin, falujące na wietrze dachy, ściany, a także hamaki. Wszystko utrzymane zostało w czystych barwach bieli i jasnego drewna.

Źródło informacji: sopot.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera