Muzyczna kostka - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzyczna kostka

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt budynku szkoły muzycznej

 

RuP1JCTsABBtAqkfdM2ZENyt8NsJssc7qnjmryqzWQRNFa8COyMd0PmSnfkt_mackow-szkola-muzyczna07.jpg

Nowy gmach podstawowej i średniej szkoły muzycznej stanie tuż obok siedziby Filharmonii Wrocławskiej, z którą docelowo ma stworzyć wielofunkcyjny kompleks dydaktyczny (sama Filharmonia zmieni siedzibę: przeniesie się niedługo do budowanego nieopodal gmachu Narodowego Forum Muzyki). Pod zabudowę przeznaczono użytkowaną do tej pory jako parking działkę przy jednej z najbardziej prestiżowych ulic Wrocławia – ulicy Piłsudskiego.

b1CURbReszFqWtwA7HWyNrTkTfKocZYzKqAupBBTZGvtvdi3mu80Rbcem1AI_mackow-szkola-muzyczna06.jpg

To właśnie lokalizacja miała duży wpływ na formę nowego obiektu. Sąsiedztwo zdobnych kamienic, a jednocześnie dość chaotyczna i zróżnicowana pod względem stylowym zabudowa okolicy spowodowały, że architekci zdecydowali się nowemu obiektowi nadać formy dość proste. Eleganckie, ale skromne. „Biorąc pod uwagę monumentalny charakter sąsiedniej zabudowy, zrezygnowano z bogatej artykulacji fasady – biała bryła budynku ma jedynie delikatną fakturę gładkiej, ceglanej ściany. Na jej tle swobodnie rozmieszczono okna i wykusze, których szerokość zmniejsza się wraz z wysokością budynku” – można przeczytać w autorskim opisie budowli.

s1I6U5xt1plE1rz15QCir8FGEMKyEZWedMTEP4XTyo3KHbSHxW5JnRWpG0ux_mackow-szkola-muzyczna05.jpg
vDH2tOyTtAxf3gfyTHCqz0teoaxZhau6EO8Ay9PdoIQp3j9HqFZHWJ2XNdAi_mackow-szkola-muzyczna04.jpg

Siedem naziemnych kondygnacji gmachu zostanie zamkniętych w czworobocznej „kostce” o ścianach obłożonych bardzo jasną cegłą, przebitych gęsto oknami o różnym kształcie. Szkoła będzie miała ponadto wewnętrzny dziedziniec, stanowiący „serce” obiektu. Dwa z czterech skrzydeł czworobocznego założenia zajmą klasy lekcyjne; w trzecim skrzydle architekci zlokalizowali sale muzyczne, w czwartym – niewielką salę koncertową. Ta ostatnia będzie wyposażona w ogród na dachu, w którym latem będzie można urządzać koncerty pod gołym niebem. Na parterze znalazły się pomieszczeni „uzupełniające” edukacyjną funkcję budynku, np. stołówka czy szatnie. Wyższe piętra już w całości zajęły pomieszczenia lekcyjne.

fAIH3ILDZrj1UOe30apYm1czcGowSoIZ05mity5kgw5lYHiSA2JBbS1KKigh_mackow-szkola-muzyczna03.jpg
oF3AhXqQG99lhqzuDf3QYrvlfBAJlGEDufy75Hl5UqQ21UUDBYLXGTO78CWW_mackow-szkola-muzyczna02.jpg

Projektanci na stosunkowo niewielkiej działce musieli zmieścić obiekt, przeznaczony na wiele funkcji i dla dużego grona użytkowników. Dlatego też gmach ciasno wypełnia dostępną przestrzeń, a część z pomieszczeń – sala gimnastyczna z siłownią (ma mieć przeszklone sklepienie!) czy parking - zlokalizowane zostały w kondygnacji podziemnej.

38J1Fjrvt8bBntz72i7onNXFn1zelB7oTOHbmi0NJXJRItnWF1wbD6HBFPDo_mackow-szkola-muzyczna01.jpg

Jak podkreślają architekci: „Pomieszczenia dedykowane funkcjom muzycznym zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich wymagań akustycznych”.

Budynek szkoły muzycznej, poza swoją podstawową funkcją spełni jeszcze jedną: uzupełni lukę w pierzejowej zabudowie reprezentacyjnej ulic w środku miasta. „Ma dobrą szerokość, pokaźne chodniki, budynki o wysokich parterach, nadających się na usługi. Nasz projekt to prosta, oszczędna bryła, z genami modernizmu, która ma za zadanie wpisać się w ten kontekst. Pomysł jest typowo wrocławski. Polega na cerowaniu miasta, wypełnieniu jednej w wielu dziur pozostałych po wojnie” – mówił w wywiadzie dla lokalnej gazety Zbigniew Maćków.

Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego
Lokalizacja: ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 25, Wrocław
Inwestor: Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego
Projektanci: Agata Kowalczyk, Zbigniew Maćków, Eliasz Matuła, Bartłomiej Witwicki, Zuzanna Wojtasiak, Bartosz Zieliński
Powierzchnia zabudowy: 2715m2
Powierzchnia użytkowa: 11283m2
Kubatura: 43480m3
Projekt: 2010
Realizacja: 2014
Źródło ilustracji: mackow.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera