Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum nowej nauki

 

Czas czytania: ~3 min


Centrum Zaawansowanych Materiałów i Technologii Politechniki Warszawskiej

 

rb86QTrf8wVzUXktjxGVaoc0SsYgpXugFL3We0R1oH8kfstcLmihLGHftsAY_cezamat-warszawa05.jpg

Pierwotnie gmach Centrum Zaawansowanych Materiałów i Technologii „Cezamat” miał stanąć na warszawskim Mokotowie, przy ulicy Narbutta, inwestycję oprotestowali jednak okoliczni mieszkańcy. Nie do końca zasadnie obawiali się, że w budynku będą przechowywane toksyczne materiały i odpady, że z gmachu na sąsiednie domy będą się wydostawać szkodliwe gazy. Budynek został przeniesiony w znacznie mniej gęsto zabudowaną okolicę, niedaleko stołecznego lotniska i Toru Wyścigów Konnych. W związku z tą „przeprowadzką” zmienił się projekt budynku (każda z działek miała inne warunki zabudowy, parametry czy wielkość). Od początku przy projektowaniu obiektu pracuje biuro Dedeco, mające na koncie już bardzo udany gmach Wydziału Matematyki i Nauk Informacyjnych PW, powstały w 2012 roku na terenie kampusu Politechniki.

VN2cIYzIK6IrDm3HvHHoQuXsVdD1zCbftHfQL2cPEBgKWNMKAoJ1W0ToGDzI_cezamat-warszawa01.jpg

„Jeden z najnowocześniejszych budynków badawczo-rozwojowych w Europie, którego inicjatorem jest konsorcjum ośmiu warszawskich ośrodków naukowych, powstanie w Warszawie przy ulicy Poleczki 19. Finansowany ze środków unijnych projekt CEZAMAT obejmuje kompleks laboratoriów wyposażonych w unikatowy w skali światowej specjalistyczny sprzęt badawczy” – piszą o swoim przedsięwzięciu władze Politechniki Warszawskiej.

DLtrwcCkdbpEqaGrAPfCi0pzUfX9UJLKwoRB8Dz4kZUTcKu01Zm6IEVwgj6g_cezamat-warszawa02.jpg

W sumie na potrzeby Cezamat mają powstać trzy budynki: budynek technologiczny (w którym znajdować się będą m.in. pomieszczenia o podwyższonej czystości i najnowocześniejsze laboratoria), budynek administracyjny, połączony z budynkiem technologicznym przeszkloną kładką oraz otwarty parking naziemny. Ten ostatni musi powstać osobno, gdyż w tym projekcie nie można było uwzględnić podziemnych miejsc parkingowych. Laboratorium, w którym bada się materię na poziomie atomów musi być doskonale wyizolowane od wszelkich bodźców zewnętrznych. Drgania, wywołane wjeżdżaniem aut do podziemnego garażu mogłyby zakłócać precyzyjność badań.

T8el8uWzZA42iaNrlEMMhZ86KBmz3mOaIJ5zWa2JGKKdk61xbpSobxQ1b7G3_cezamat-warszawa03.jpg

Sercem kompleksu jest oczywiście gmach laboratorium. To prosta bryła bez okien, osłonięta stalową siatką, pod którą ukryte będą wyloty wentylacji i filtry powietrza. Wnętrza laboratorium muszą mieć bowiem nieustannie oczyszczane powietrze. Parametry czystości, jakie trzeba zachować w tego typu obiektach są skrajnie restrykcyjne.

Sąsiadujący z laboratorium budynek administracyjny będzie miał nie mniej surową formę, ale jego elewacje zostaną już w „tradycyjny” sposób przeszklone. Oba gmachy połączy biegnący nad ziemią łącznik.

tak jak w przypadku wszystkich tego typu obiektów badawczych wymogi techniczne dominują nad formą architektoniczną. Cezamat - będzie to kompleks prostych gmachów o minimalistycznych bryłach, których innowacyjność i wyjątkowość będą niejako ukryte wewnątrz.

bmixuyYco7Wl8X4RGeU4gFB9J2ngW6nqkc1UzaspkUvYrg9D2sbSn0lX3PUq_cezamat-warszawa04.jpg

Bo - jak to opisuje inwestor: „W wyniku realizacji projektu powstanie wyjątkowy kompleks badawczy służący prowadzeniu interdyscyplinarnych badań nad przyszłościowymi materiałami i technologiami. Centrum wyposażone będzie w zaawansowane linie technologiczne oraz platformy projektowania, symulacji, diagnostyki i charakteryzacji. CEZAMAT oferować będzie dostęp do ultranowoczesnych narzędzi nie tylko poszczególnym Konsorcjantom, ale również innym wiodącym zespołom badawczym z Polski i zagranicy. Bezpośrednim beneficjantem projektu jest Politechnika Warszawska. Ze względu na wymiar finansowy i organizacyjny projektu, jak i jego interdyscyplinarny charakter, jest on realizowany przez Konsorcjum złożone w ośmiu uznanych warszawskich jednostek naukowych”.

Cezamat - Centrum Zaawansowanych Materiałów i Technologii Politechniki Warszawskiej
Lokalizacja: Warszawa, ul. Poleczki
Inwestor: Politechnika Warszawska
Projektanci: Dedeco
Wykonawca: konsorcjum firm Ids-Bud z Warszawy oraz Altis-Holding z Kijowa
Realizacja: 2014-2015
Powierzchnia działki: 19 561 m2
Powierzchnia całkowita budynków: 32 545 m2
Kubatura budynków: ~ 146 560,20 m3
Wartość inwestycji: ok. 372 mln zł brutto
Źródło ilustracji: cezamat.eu, dedeco.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera