Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kultura w dwóch częściach

 

Czas czytania: ~5 min


Gmach Domu Kultury Kadr w Warszawie

 

sugR9WpTRtp5Kk2WvbPjsmnch9usFBT3HytVxNd6iJfd0eA4WnoBIm6T97Gb_dom-kultury-kadr-warszawa01.jpeg

Prężnie działający w warszawskiej dzielnicy Służewiec Dom Kultury Kadr na razie wciąż funkcjonuje w swojej pierwotnej siedzibie, czyli w zbudowanym w latach 70. pawilonie handlowo-usługowym. Dwupiętrowy budynek na parterze mieści sklepy, na piętrze kino, sale warsztatowe, pracownie, miejsca spotkań, koncertów, wieczorków literackich.

Zwany przez mieszkańców „niebieszczakiem” (ze względu na niebieską blachę falistą, pokrywającą elewacje) pawilon zostanie zapewne niedługo rozebrany; na potrzeby Domu Kultury kilkaset metrów dalej powstaje nowy gmach – w pełni przystosowana do pełnienia swojej funkcji budowla, której projekt wyłoniono w drodze konkursu architektonicznego.

JHxxxsTADnlc1AwFdfzgWz4AzOh5uXLlKc4Z8eO49GXnjXO7CbrlN9TxT7ZG_dom-kultury-kadr-warszawa02.JPG

Konkurs rozstrzygnięty był pod koniec 2009 roku. Pierwszą nagrodę otrzymała w nim propozycja, zgłoszona przez zespół z pracowni Uni w składzie: Mikołaj Rek, Małgorzata Dąbrowska, Tomasz Graj, Nina Ślusarska, Wiktor Jarawka, Łukasz Mazurkiewicz, Aneta Dudek i Tomasz Bieniek. Na konkurs napłynęło 40 prac; drugą nagrodę jury przyznało pracowni MAG s.c., trzecią KIPP Projekt sp. z o.o., wyróżnienie powędrowało do biura E&L Architects.

wiIzEAr7airHRf09j2TY830keWN7tKTO8vWsu3BWrfxfB8DqgwvnG5WBRv8h_dom-kultury-kadr-warszawa03.jpg
p>Maria Schirmer, naczelnik mokotowskiego Wydziału Architektury i Budownictwa na łamach „Życia Warszawy” uzasadniała wtedy werdykt jury: „Zaprojektowany przez młodych architektów budynek posiada wiele bardzo dobrych rozwiązań architektonicznych. Interesujący jest m.in. podział na dwie kontrastujące ze sobą bryły – jasna od strony ul. Rzymowskiego i ciemna od strony ul. Orzyckiej. Bardzo ciekawy jest także pomysł wielkiego, służącego promocji i informacji, ekranu na elewacji głównej, uzyskanego z indywidualnie zaprojektowanych ‘pikseli’”.

ZfOjhnuc53POvu8HBv4XI21qDG6KCZyT3p97bj0zNEWIoeWdAj04bDuU5RtW_dom-kultury-kadr-warszawa04.JPG

Architekci z pracowni Uni swój projekt opracowali po sumiennej analizie warunków, jakie oferuje dana lokalizacja oraz na jakie zezwala plan miejscowy. Ważnym etapem pracy była analiza funkcji, jakie gmach ma pełnić – rozdzielenie różnych przestrzeni, które mogłyby sobie przeszkadzać. W ten sposób powstała idea gmachu, rozdzielonego na dwa skrzydła. Jak piszą o tym sami projektanci: „Dwa skrzydła budynku o rożnym charakterze zderzają się i przenikają w fasadzie od ulicy Cybernetyki. Ich odchylenie w planie pozwala wygospodarować pomiędzy nimi przestrzenie dziedzińców wprowadzających zieleń i światło do wnętrza budynku”. Dwa podłużne prostopadłościany ustawiono wobec siebie na kształt litery „V”. Pomiędzy skrzydłami raz łączącymi jej przejściami projektanci przewidzieli zielone dziedzińce. „(...) na parterze i pierwszym piętrze (dom pierwszy) zlokalizowano funkcje reprezentacyjne, administracyjne i klub seniora. Na drugim i trzecim piętrze (dom drugi) znajdują się funkcje domu kultury sensu stricte – sale i pracownie oraz przestrzenie aktywności fizycznej” – opisują swoją koncepcję architekci.

1Z78NQ2orP1t6842YMmXtVf2EPXXgZZBI9mNnUGQLg81RqTxgF9BsZ1HMROp_dom-kultury-kadr-warszawa05.JPG

Obie części czterokondygnacyjnego obiektu mają osobne wejścia i własne klatki schodowe, dzięki czemu różne części budowli mogą funkcjonować niezależnie (np. w czasie wieczornego koncertu nie ma potrzeby, aby czynna była część biurowa czy warsztatowa). Taki podział pomógł też zapewnić sali widowiskowej lepszą akustykę.

3UcWS6ldclSeDCwSBUpsIu1TQKw9wYCPNt0fEZE1a1SusH4d1Rk9lGzVoExU_dom-kultury-kadr-warszawa06.JPG

W obu budynkach znajdzie się miejsce na bardzo wiele różnych aktywności. Otwarty, wysoki na dwa piętra hol będzie już z ulicy „zapraszał” potencjalnych użytkowników; ma tu działać również kawiarnia. W jednym skrzydle Domu Kultury będzie działał Klub Seniora, duża sala widowiskowa dla blisko 300 widzów (z całym niezbędnym zapleczem: garderobami, magazynami, szatniami, toaletami, a także salami prób), znajdzie się tu także część biurowo-administracyjna. Jak mówi opis architektów: „Cześć druga budynku są to dwie kondygnacje przeznaczone na twórczość intelektualną, manualną oraz aktywność fizyczna. Tu mieści się świat domu kultury, który powinien być bardziej intymny i inspirujący do kreowania i poznawania kultury. Skumulowane bloki tematyczne pracowni tworzą własne strefy działań. Rozdzielają je dwa patia zewnętrzne, które umożliwiają kontakt twórców z naturą i jej przemianami”. Tu powstaną warsztaty i pracownie dostosowane do różnych form twórczości od muzycznych, przez literackie, po plastyczne.

TGRKtOJ3jAgZBtln85PmnoYTvatEYUKZmUrqsGgWOQdqgM6MJ7iEE9rtKiOn_dom-kultury-kadr-warszawa07.JPG

Ostatnie piętro drugie skrzydła zajmie przestrzeń aktywności fizycznej. „Lokalizacja pomieszczeń zawiązanych z aktywnością fizyczną na ostatniej kondygnacji daje możliwość uzyskania dla nich większej wysokości (do 5-6 m.) a także odpowiedniego oświetlenia, przewietrzenia oraz dobrej izolacji akustycznej” – piszą architekci.

Choć z punktu widzenia przyszłych użytkowników kluczową rolę odgrywa funkcja gmachu oraz atrakcyjność i możliwości jej wnętrz, nie mniej istotny jest wygląd zewnętrzny obiektu. Dom kultury staje pomiędzy blokowym osiedlem a dość ruchliwą, kilkupasmową jezdnią. Skrzydło stojące bliżej domów mieszkalnych otrzyma czarną elewację, przebitą licznymi oknami. Skrzydło od strony ulicy będzie białe, zaś znaczną część jego fasady zajmie ogromny ekran, na którym będzie można reklamować oferowane przez obiekt atrakcje. Czarno-biała bryła bez wątpienia będzie wyróżniała się wśród okolicznej zabudowy.

Dom Kultury Kadr
Lokalizacja: Warszawa, ul. Rzymowskiego 32
Inwestor: Dzielnica Mokotów m. st. Warszawy
Projektanci: pracownia Uni: Mikołaj Rek, Tomasz Graj, Małgorzata Dąbrowska, Nina Ślusarska; współpraca: Łukasz Mazurkiewicz, Aneta Dudek, Wiktor Jarawka, Tomasz Bieniek
Projekt: 2009
Realizacja: 2016
Źródło ilustracji: uni-sp.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera