Nie tylko szkoła - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nie tylko szkoła

 

Czas czytania: ~3 min


Szkoła dla dzieci

 

5EOtGPodY2Z2vOLkwyEMHlBuu0bbbQcOMKYWSzoApSg5kQINcymdPBBIFzUN_szkola-gmina-zakrzew-i-nagroda04.jpg

Zadaniem konkursu jest uzyskanie najlepszych pod względem architektonicznym, funkcjonalnym, estetycznym i eksploatacyjnym rozwiązań projektowych budynków szkoły podstawowej i przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu – można było przeczytać w regulaminie ogłoszonego pod koniec 2013 roku konkursu. Wymienione budynki miałyby powstać w miejscowości Bielicha, w gminie Zakrzew w powiecie radomskim.

H8xiUEzXh6mwrmugvbI5UkVVaFT9nx9WnI1WJLGq9dnWjcD9vxrfwY2iewGu_szkola-gmina-zakrzew-i-nagroda01.jpg

W tym samym regulaminie wyliczono Kryteria oceny zgłaszanych prac: 30% oceny stanowić miały zaproponowane rozwiązania przestrzenne; spójność i atrakcyjność kompozycji; 20% - jakość rozwiązań architektonicznych, funkcjonalność; 40% - walory konstrukcyjne i kosztowe realizacji, zaś 10% deklarowany koszt wykonania kompletnej dokumentacji projektowej inwestycji wraz z pełnieniem nadzoru autorskiego.

Według jury najlepszy projekt zgłosił zespół architektów w składzie: Krzysztof Łaniewski-Wołłk, Łukasz Stępniak, Konrad Żaglewski. Drugą nagrodę otrzymała propozycja pracowni Foroom Sp. z o.o., trzecią – projekt biura Projekty Komercyjne Sp. z o.o.

ZJwMw6zGWmSvsPohRoQUSUwS22H6Dubu1NjO0EJ0d6ZsrlEVSEE0u2IaieDg_szkola-gmina-zakrzew-i-nagroda02.jpg

Laureaci pierwszej nagrody zaprojektowali zespół niskiej zabudowy, ustawionej tak, aby stała się ona zarazem „obudową” dla bezpiecznego wnętrza sportowo-rekreacyjnego. „Wzdłuż wschodniej granicy działki, w wydzielonym budynkami wnętrzu, zaproponowano przestrzeń sportowo-rekreacyjną, składającą się z boiska piłkarskiego, boiska wielofunkcyjnego, czterotorowej bieżni sprinterskiej oraz placu zabaw dla najmłodszych uczniów. Przed wejściem do szkoły przewidziano otwarty ogólnodostępny plac” – opisują to autorzy projektu. Jako że z terenu korzystać mają też najmłodsze dzieci, w wieku przedszkolnym zorganizowanie dla nich bezpiecznej, odizolowanej choćby od ulicy przestrzeni rekreacyjnej było bardzo ważne. W tym wypadku układ budynków stał się „ogrodzeniem” terenu, nie było potrzebne dodatkowe wyposażanie go w płoty czy siatki. Architekci pomyśleli też o innych niż uczniowie użytkownikach: skrzydło sportowe zespołu szkolnego zostało wyodrębnione tak, aby mogli się do niego łatwo dostać także inni mieszkańcy w godzinach, gdy szkoła nie jest czynna.

ljgx7bkdk4u7QlnIPXdlnsRZRac8MYnQbj10dHsoQ8YhNIiKdGct7rO1uJvB_szkola-gmina-zakrzew-i-nagroda03.jpg

Poszczególne budynki rozstawiono tak, aby jak najlepiej pełniły swoje funkcje. Jak to wyliczają architekci: „Budynek przedszkola usytuowano w północno-zachodniej części projektowanego terenu. Dzięki temu możliwe było bardzo dobre doświetlenie sal (od strony południowo-wschodniej), w których będą przebywać dzieci. Z każdej sali można wyjść bezpośrednio na taras, a z niego przejść dalej na duży dobrze nasłoneczniony plac zabaw”.

Gmach szkoły podzielono tez tak, aby dzieci z różnych grup wiekowych miały w nim swoje bezpoeczne przestrzenie. „Zarówno na parterze jak i piętrze, zaprojektowano poszerzenia korytarzy jako miejsca do rekreacji dla uczniów podczas przerw lekcyjnych. W holach tych zastosowano duże przeszklenia od strony wnętrza działki – terenu sportowo-rekreacyjnego’, zaznaczają projektanci.

Wszystkie budynki otrzymały formy zwartych brył (co zmniejsza koszty ich eksploatacji), a w dachach przewidziano świetliki, pozwalające maksymalnie wykorzystywać światło dzienne.

Źródło informacji: zakrzew.bip.gmina.pl



Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera