Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architektura i sztuka

 

Czas czytania: ~2 min


GO1ivRq6eGtrDlHSPZui9W15vYcRC8JFe6cZnZAezXO6plIO00wifWIDfyDE_kivik-pavilion4.jpg
Kiedy architektura staje się sztuką, a sztuka architekturą? Odpowiedzi można szukać w szwedzkim Kivik, gdzie 17 lipca otwarto dla publiczności pawilon autorstwa architektoniczno-artystycznego tandemu – Davida Chipperfielda i Antony’ego Gormley’a. Pawilon postał dla Centrum Sztuki w Kivik – miejscowości na południu Szwecji. Jego budowa trwała zaledwie dwa miesiące, a efektem jest potężna, betonowa rzeźba, do której budowy użyto 600 ton betonu. Autorzy nazwali pawilon Architekturą Subiektywnych Doświadczeń, bo właśnie na doświadczaniu przestrzeni skupiła się ich uwaga. Konstrukcja składa się z trzech części: Jaskini, Sceny i Wieży, które umożliwiają różne sposoby poznawania i odczuwania natury i krajobrazu wokół budynku. Wszystkie mają jednakową kubaturę – 100 m³, ale każda z nich jest inaczej ukształtowana. Jaskinia to zamknięta, chłodna przestrzeń u podstawy konstrukcji. Jej celem jest wywołanie uczucia zamknięcia i przebywania w ciemnym lesie. Następnie zwiedzający są kierowani na drugą kondygnację – Scenę, która została ukształtowana jako otwarte z dwóch stron na krajobraz pomieszczenie, wysunięte poza obrys parteru. Widać stąd otoczenie, ale jednocześnie jest się widzianym przez innych ludzi. Ten sposób znajdująca się na scenie publiczność staje się częścią instalacji. Trzeci moduł to Wieża. Spiralna klatka schodowa prowadzi na platformę, umieszczoną na wysokości 18 m nad poziomem gruntu. Z niej otwiera się wspaniały widok na Morze Bałtyckie. Pawilon w Kivik to projekt, który łączy architekturę ze sztuką i wzornictwem, a podstawowym założeniem autorów było wpisanie obiektu w lokalne środowisko poprzez symbiozę między pawilonem i krajobrazem. Anton Gormley: Ta praca jest rodzajem porozumienia między rzeźbą i architekturą, ich relacjami ze światłem, masą i przestrzenią, stworzoną przy użyciu materiału najbardziej odpowiedniego dla nowoczesności – betonu. Pawilon jest otwarty dla publiczności od 19 lipca do 28 września 2008 r. W ubiegłym roku pawilon dla Kivik Art Centre zaprojektowało norweskie biuro Snøhetta we współpracy z fotografem Tomem Sandbergiem.
rWekMfE1RuQL3mrf4alzj5dJwQtytWvVnycCuoGiWatttSsE3pkjFbNOGxIl_kivik-pavilion5.jpg
5dMczquHkb0gVk42hLTxfLXI4sfolrhuLNlPAfTAZ2RHjNy4arzAjg8E9DHC_kivik-pavilion2.jpg
Puz5aG4CYSeOFIcFpVTLV5yOwJws00CQ047xGsr81WNRA4xedxtLf8X3JiNJ_kivik-pavilion6.jpg
I3ESD5eQ3UTBlp6ZBFoxySZKvcagariryCap2XNihOw2uijJkDz4HwvS3xE2_kivik-pavilion3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera