Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stary nowy basen

 

Czas czytania: ~3 min


riLcXSex1989in37LLzi2Si6mIdYUXRvlbXOThqvzlwDXaN2ApK8wgXKe3ek_basen-chorzow-2-nagroda-3.jpg

II nagroda: Aleksandra Heine i Tomasz Pęciaka

Konkurs głoszony był w grudniu 2013 roku; odbywał się pod merytoryczną opieką katowickiego oddziału SARP. Jak można było przeczytać w regulaminie, jego ciele było „pozyskanie jednorodnej, spójnej w wyrazie architektonicznym, atrakcyjnej i funkcjonalnej propozycji rozbudowy budynku basenu wraz z projektem zagospodarowania terenu, przy uwzględnieniu istniejących uwarunkowań”. W konkursie przyjęto następujące kryteria oceny nadesłanych projektów: rozwiązania przestrzenne- spójność i atrakcyjność kompozycji – 20%oceny; jakość rozwiązań architektonicznych – 30%; funkcjonalność – 30%; szacowany koszt inwestycji – 20%. Warto dodać, że istniejący budynek który przeznaczono do rozbudowy i modernizacji znajduje się nienajlepszym stanie, obecnie jest też zajmowany – poza ośrodkiem sportu – przez wiele najróżniejszych firm i instytucji, wymaga więc ponownej adaptacji do swojej pierwotnej funkcji.

ZTRWmZK0aIyYFZRPiUf1pjzgzMIsyhwO7IqUBDCPJwlb6mTgl8fOjYbkakAf_basen-chorzow-2-nagroda-2.jpg

II nagroda: Aleksandra Heine i Tomasz Pęciaka

Niestety żaden z nadesłanych na konkurs projektów nie spełnił wszystkich, ustalonych przez organizatora wymogów. Mimo to jury uznało jego wyniki za satysfakcjonujące, ogłaszając: „Konkurs dał doskonałe przygotowanie do dalszych prac nad inwestycją. Był I etapem poszukiwań i weryfikacji założeń i jako taki sprawdził się”.

mbfFMORbphk1Z1mjy9TyfspGLyvoPqqqG8DfXYVRObOl3s9WSBUJKYPs8zQa_basen-chorzow-2-nagroda-1.jpg

II nagroda: Aleksandra Heine i Tomasz Pęciaka

Drugą nagrodę w konkursie przyznano propozycji, nadesłanej przez Aleksandrę Heine i Tomasza Pęciaka. Ta praca otrzymała 61% możliwych do uzyskania punktów. Jak można się dowiedzieć z ogłoszonego werdyktu jury, w wizji tej pozytywnie oceniono:
„- zwarte i racjonalne kształtowanie zabudowy zagospodarowania terenu, w tym propozycję urządzenia boisk i placów do gry;
- propozycję parkingu – garażu dwupoziomowego, zagłębionego;
- propozycję zewnętrznego basenu wypływowy jako atrakcyjnego programu dodatkowego;
- wyraźne i ekonomiczne strefowanie funkcji hali basenowej”.

Krytyce jury poddało:
„- ukształtowanie strefy wejściowej – brak jest w zasadzie strefy wejściowej, przeszklona klatka schodowa „zawiera” pomieszczenia programu odnowy biologicznej, symetryczne przeszklenie z drugiej strony budynku dodatkowo czyni wejście nieczytelnym w skali ulicy;
- wejście na halę basenową przez część sportową;
- kształtowanie doświetlenia naturalnego – brak doświetlenia hali istniejącej (po dobudowie części rekreacyjnej), brak doświetlenia gastronomii i kontaktu wizualnego z otoczeniem
- wizerunek budynku”.

oIv1SwCl4iBJBsMbaIdiiiePs0vBMoUM1SiWz9z5vnb1OiVNCA4fDbxcqJjO_basen-chorzow-3-nagoroda-3.jpg

III nagroda: Jadwiga Szota, Aleksandra Flis, Marta Stachurska, Krzysztof Szota, Robert Szota

Sp8iqhuqSMUxvE4zlDR8VWv3mQwNxTCyaHSwLUVx9ju7FthxlCulUY2ko6tN_basen-chorzow-3-nagroda-1.jpg

III nagroda: Jadwiga Szota, Aleksandra Flis, Marta Stachurska, Krzysztof Szota, Robert Szota

WOmzwplPa3PTQyYZWOvQTGNi2Rkwnte72NYL5VCveU7ukJFYnAq59hPnrytQ_basen-chorzow-3-nagroda-2.jpg

III nagroda: Jadwiga Szota, Aleksandra Flis, Marta Stachurska, Krzysztof Szota, Robert Szota

Trzecią nagrodę otrzymał projekt, nadesłany na konkurs przez zespół w składzie: Jadwiga Szota, Aleksandra Flis, Marta Stachurska, Krzysztof Szota, Robert Szota. Ta praca uzyskała 46% z maksymalnej liczby punktów.

W tym projekcie pozytywnie oceniono:
„- próbę czytelnego ukształtowania strefy wejściowej w powiązaniu z najbliższym otoczeniem, wzbogaconą o program dodatkowy, dostępny zarówno z zewnątrz i z wewnątrz obiektu;
- wejście na halę basenową poprzez strefę rekreacyjną;
- wydzielony duży taras / ogród na dachu dostępny z części rekreacyjnej;

CM8OxkKyZLBybyu5JKHLHQlwRv7QcIanMYYTPw4qMXGmZxCc6ZGW1ftUMNm4_basen-chorzow-stan-obecny-1.jpg

Fot. Stan obecny

yo2Fz3QxNdhdWbj7cXsYH4N1tB3K4XNSWVpD3qaJHrQFsgnuN0lUpcYFtoc3_basen-chorzow-stan-obecny-2.jpg

Fot. Stan obecny

Negatywnie oceniono:
- propozycję parkingu – garażu mechanicznego, jako obiektu kubaturowego w kontekście;
- ukształtowanie formy w oderwaniu o podziałów funkcjonalnych, zwłaszcza w części hali basenowej;
- strefowanie funkcji hali basenowej – jacuzzi (część strefy rekreacyjnej) w części sportowej;
- nadmierne przeszklenie części hali basenowej, nieekonomiczne w realizacji i eksploatacji;
- kształtowanie doświetlenia naturalnego - część hali niedoświetlona, część prześwietlona;
- północny taras;
- wizerunek budynku”.

Źródło informacji: www.sarp.katowice.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera