Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architekci na dworcu

 

Czas czytania: ~3 min


A9yL6lvphU11DnPMrQpD1o6cIEnxMzTlKC2PDV774lCBipDaC9OKuacdkSCu_biuro-architektoniczne-now-andrzej-owczarek03.jpg

Fot. Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek

Malowniczo położoną w łódzkim przy Parku Staromiejskim zabytkową „krańcówkę” – czyli dawną pętlę tramwajową władze miasta oddały w użytkowanie Łódzkiej Okręgowej Izbie Architektów. Ta w zamian zobowiązała się do stworzenia w tym miejscu swojej nowej siedziby w formie wzbogacającej przestrzeń, a zarazem szanującej zachowany zabytkowy obiekt. Ogłaszając konkurs architektoniczny na projekt adaptacji pętli na nowe cele organizator pisał: „Rada LOOIA jest przekonana, że konkurs wyłoni wartościowe rozwiązanie projektowe stanowiące podstawę realizacji nowoczesnego obiektu o wyjątkowych walorach architektonicznych. Obiekt ten w założeniach będzie nie tylko siedzibą samorządu architektów województwa łódzkiego, ale także miejscem, z którym ci będą się mogli identyfikować. Jednocześnie formuła konkursu pozwoli na zwiększenie zaangażowania w ideę wspólnego działania na rzecz integracji naszego środowiska zawodowego i promocji twórczości architektonicznej”.

dsM1GU10FjAC14XXuQa9P5PeydkUO5JcQZEYicvoq42tZXMySIvwa99BDhM2_biuro-architektoniczne-now-andrzej-owczarek04.jpg

Fot. Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek

rUaotrkcKOtmQRgoC3WKSDJPyvDd8acGLlDqkAnoxEGW0rrcY80vT7xjIc7b_biuro-architektoniczne-now-andrzej-owczarek01.jpg

Fot. Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek

Fc2hnh7ksVGx9RoX8KuXp5jDzCRQo08u2K8aR7wYBvEuNveiXjgFL17rdH2x_biuro-architektoniczne-now-andrzej-owczarek02.jpg

Fot. Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek

W ostatnich dniach kwietnia 2014 roku odbyła się narada nad nadesłanymi projektami. Do konkursu zgłoszono sześć propozycji, cztery nie spełniały wymogów regulaminowych; ostatecznie pod obrady konkursowego jury trafiły trzy projekty. Były one autorstwa pracowni Zdziechowska Walerysiak Architekci, Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek i Diehl Architekci.

3a5jXMu0llUnZrqSoYsie5HMw1d06wZXpeSD8wf98pHElLZ7PQambQlbkV9V_zdziechowska-walerysiak-architekci01.jpg

Fot. Walerysiak Architekci

gR8ESF38CFXDmKkCf8SkNtmcGNt9eU3hOszUsZ3uxJoRJ8uvkUzljVYHozUQ_zdziechowska-walerysiak-architekci03.jpg

Fot. Walerysiak Architekci

02OqgeS6NvI7Qjhb2MY7MDCB0Nn6rte745FRWaFjRAhzubxCdsTdZsdtphAJ_zdziechowska-walerysiak-architekci04.jpg

Fot. Walerysiak Architekci

Niestety jury nie zdecydowało się przyznać nagród w konkursie. Oto jak sformułowano uzasadnienie tej decyzji: „W dniu 28 kwietnia 2014 r. odbyło się posiedzenie Sądu Konkursowego. Po wnikliwej analizie złożonych prac Sąd Konkursowy dokonał ich oceny w oparciu o kryteria zawarte w regulaminie konkursu. Żadna z prac nie spełniła oczekiwań Zamawiającego co do wartości merytorycznej. W szczególności brakowało w nich atrakcyjnych rozwiązań wnętrzarskich, wnikliwej analizy problemów instalacyjnych, czy wreszcie realnej oceny kosztów realizacji obiektu w zaproponowanej formie. Tym samym żadna z prac nie dała podstaw do wykorzystania jej w całości lub w części do opracowania dokumentacji realizacyjnej dla prowadzonej inwestycji. W tej sytuacji Sąd Konkursowy podjął decyzję o nie przyznaniu nagród i wyróżnień. Jednocześnie Sąd docenił wkład pracy i poświęcony czas tych nielicznych Koleżanek i Kolegów, którzy jako jedyni zmierzyli się z tym trudnym i niewdzięcznym tematem. Sąd uznał za zasadne, aby wystąpić do Zamawiającego o zwrot kosztów dla uczestników konkursu”.

Ee3Lf2jtZVf4kZ33l2eiz2YpZaUugmfxjJ7e6B3v91EXkETz9Ii9nh97veQ4_diehl-architekci01.jpg

Fot. Diehl Architekci

XZYC6Dvf2h6w0YCxN94dU2JFGIr8DeX7g0IOXJYriioJO48pHFqispbwleAD_diehl-architekci02.jpg

Fot. Diehl Architekci

x6yzRJOpAPanM5AodIgkubW4XA2eOkAIpFsegDrzawONORjhT5YMrffVblFJ_diehl-architekci03.jpg

Fot. Diehl Architekci

Na podstawie ocen, uzyskanych od jurorów zróżnicowano kwoty pieniędzy, jakie za udział w konkursie otrzymały poszczególne pracownie. I tak najwyższe oceny przyznano propozycji, złożonej przez Biuro Architektoniczne NOW Andrzej Owczarek – zespół otrzymał 3 tysiące zł. Dwie pozostałe pracownie otrzymały po tysiącu złotych.

Źródło informacji: lodzka.iarp.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera