Forma dla gazety - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Forma dla gazety

 

Czas czytania: ~3 min


Siedziba tygodnika „Wiadomości Wrzesińskie”

 

xVX4gsV0FAZ6WZM7dJ8N2o4UxAKnDao0B8UqlznC9YPhHuNHEVceVmfmEtdJ_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects02.jpg

„Jakość przestrzeni, w której pracujemy, ma bezpośredni wpływ na jakość produktu, który tu powstaje. A my chcemy tworzyć jeszcze lepsze „Wiadomości Wrzesińskie” – mówi Waldemar Śliwczyński, redaktor naczelny i właściciel lokalnego tygodnika, opisującego życie wielkopolskiego miasta. Słowa te odnoszą się do projektu budowy nowej siedziby redakcji gazety.

55EQ5I6gAMS9oJCuEq5jdCX3WNcfwWQ0jDtmkeCmwY1Db7Q7CXD1R3Rflr70_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects01.jpg
uQE6zpXmtuamCAyoA4OyP9lVloXQCdf4sDO1RjPMWKmDRgCAH7nuCe0h27ga_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects03.jpg

Projekt architektoniczny obiektu powstał w znanej, poznańskiej pracowni Ultra Architects. Projektanci podkreślają, że kształt budynku wyniknął z programu funkcjonalnego gmachu, z potrzeb jego przyszłych użytkowników. Niezależny, prywatny tygodnik działa na kilku poziomach: w redakcji musi znaleźć się miejsce dla piszących dziennikarzy, dla tworzących gazetę redaktorów, składających ją grafików, ale powinno być też tam miejsce do spotkań – osobno wewnętrznych, zespołu redakcyjnego, a osobno do spotkań z osobami zewnątrz, informatorami, gośćmi, udzielającymi wywiadów itd. Biorąc to wszystko pod uwagę architekci skomponowali gmach o układzie tarasowym, którego każda część spełnia inną potrzebę, pełni inną funkcję

v2NVnqqFb7dKu8aLTbOk3p7KzInMtqol1NUc2oAuvlRmi3pN2UlPtfwtckUK_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects04.jpg

I tak największy jest parter: „Będący strefą publiczną parter mieści biuro obsługi klienta, salę konferencyjną z zapleczem, kawiarnię i niewielki parking z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów. Ponieważ jego program funkcjonalny jest najbardziej rozbudowany, jego powierzchnia jest największa. Ze względu na swoją funkcję, jest on również najbardziej otwartą częścią budynku – jego elewacja jest przeszklona i osłonięta niewielkim daszkiem, co tworzy przyjazną strefę wejściową” – opisują tę przestrzeń architekci.

YvSrvhYfcXNXStA9yhS5vFRn0ZGjSuEheyfCPMzVJayNaQWSlcL3iTNIEkKV_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects05.jpg
rf1a8f0Pw91fBhKgtVakM7Zxwno9Wf46dMEbNeFN3USJr0JWKoCVNt6RCSID_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects06.jpg

Na pierwszym, nieco mniejszym niż parter piętrze ulokowano pokoje redakcyjne. I ten kawałek budynku ciekawie opisują sami architekci: „Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia. Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Dziennikarze większość czasu spędzają przed monitorami komputerów i żeby zapewnić im komfortowe warunki, musieliśmy ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrz. Od strony północnej usytuowane są pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Wszystkie te pomieszczenia maja dostęp do zewnętrznych tarasów. Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy natomiast zajmuje część południową piętra”. Aby słońce nie przeszkadzało w pracy, tę elewację budynku architekci postanowili obłożyć perforowanymi panelami przeciwsłonecznymi. Choć powód był czysto praktyczny – panele te stały się elementem charakterystycznym całego budynku, nadano im bowiem kształt... szpalt gazety. Tym samym zwykła, wydawałoby się, osłona przeciwsłoneczna stała się detalem, stanowiącym identyfikację wizualną obiektu.

zyp5ChacyUDkMUtrT5oP2AauPLAXNDHodAEnsFEHW0BgO4FnrAnonD4hKHPo_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects07.jpg

Najwyższe, drugie piętro zajęły: studio internetowej telewizji, pokój gościnny oraz pomieszczenia techniczne. Tu także znalazł się taras widokowy, z którego pracownicy redakcji będą mogli podziwiać panoramę miasta.

iZj8BfvQ87kqjIdOwYBETIoxbCfJwhVikrtYYWIbHMiZdCPnkP4D9G6wt8bs_wiadomosci-wrzesinskie-ultra-architects08.jpg

Poza funkcjonalnym układem przestrzeni, wskazującą na funkcję obiektu fasadą czy dynamiczną sylwetkę całej bryły architekci zwracają uwagę na jeszcze jeden aspekt tak ukształtowanej budowli: „Dzięki uskokowemu ukształtowaniu bryły, w miejscach wycofania kolejnych kondygnacji powstały tarasy, które porośnięte będą zielenią. Stworzy ona przyjazną przestrzeń rekreacyjną, będąc jednocześnie ukłonem w stronę ekologii – zieleń stanowi naturalny filtr powietrza, a także pochłania wodę opadową, zmniejszając ilość deszczówki odprowadzanej do sieci miejskich kanałów”.

Siedziba tygodnika „Wiadomości Wrzesińskie”
Lokalizacja: Września, ul. Kaliska
Projektanci: Ultra Architects: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski, współpraca: Łukasz Piszczałka, Przemysław Fedorczuk, Kamila Dębińska
Projekt: 2013
Powierzchnia: 527 m2
Źródło ilustracji: ultra-architects.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera