Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Multimedialny Grafit

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt Hali kupieckiej Grafit

 

3c5ODxQZZ0qBTJbdarUuzUNBu2cnsWU7MbKysBSYWytYBbvwwWowhV0CuNy1_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda01.jpg

Hala kupiecka Grafit powstała w 2012 roku. Wybudowano ją dla kupców, którzy musieli opuścić swoje stragany na likwidowanym targowisku przy Placu Grunwaldzkim. Niestety inwestycja (dokonana przez Agencję Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej) okazała się fiaskiem – zaledwie trzydziestu kupców zdecydowało się na wynajęcie stanowiska w hali; po niedługim czasie i ci zrezygnowali z oferty. Duży budynek został pusty.

yOcnhN9WAT0DR2RCbTU0wWoCU3lU4IvJ3jsWeBqj28bj9b5tQxQJuFGVtFgn_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda02.jpg

W styczniu 2013 roku halę przejęła w dzierżawę spółka Wrocławskie Mieszkania. Pod nowym zarządem w budynku pojawiły się nowe funkcje. Powstał tu m.in. niepubliczny zakład opieki zdrowotnej i Centrum Kompetencji i Informatyzacji Sądownictwa Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu. Teraz część gmachu ma zająć multimedialna biblioteka.

cac1PrxrenRpnX2sIQB4aNCWRUEGDasCHzbYLKOsAY3Y41DEY7DGe1K93NDT_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda03.jpg

Spółka Wrocławskie Mieszkania konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej Biblioteki Multimedialnej Grafit wraz z zagospodarowaniem placu przed budynkiem i holu parteru budynku Grafit przy ul. Namysłowskiej 8 we Wrocławiu ogłosiła wiosną tego roku. Wśród celów konkursu jego organizator wyliczał m.in.: „propagowanie dobrej architektury wnętrz poprzez zaproponowanie użycia materiałów i technologii, adekwatnych do współczesnej wizji nowoczesnej biblioteki, która jest jednocześnie łatwo dostępna i prosta w budowie oraz atrakcyjna dla różnych grup użytkowników; wykreowanie obszaru dla lokalnej społeczności, zaktywizowanie środowiska; stworzenie przestrzeni dla wszystkich grup wiekowych poprzez właściwe zaaranżowanie przyziemia, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz obiektu”. W projekcie należało zaproponować funkcjonalną przestrzeń wewnątrz ale także poprawę wyglądu i jakość placu przed budynkiem.

XKEpE8wgjl28vejyyTWGtikfSfCn2vWKqWzgQe7nh15o3m3hWIMNkM6K0pky_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda04.jpg

Inwestor na to przedsięwzięcie przeznaczył 300 tysięcy złotych. Wewnątrz gmachu architekci mieli znaleźć miejsce dla 35 tys. książek, w tym 5 tys. dla najmłodszych, 10 tys. - dla młodzieży, 20 tys. - dla dorosłych, 5 tys. filmów DVD, 2 tys. kompaktów muzycznych CD/DVD i 2 tys. różnych pomocy edukacyjnych.

eFZAiFYWci8ogC26jKYfuybvw4BaVWzTJMbAht1T6HJRTxJ9B3q9XhKMveoL_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda05.jpg

Jury konkursowe pierwszą nagrodę przyznało wizji, zgłoszonej przez zespół Krzysztofa Cebrata i jego Pracownię Projektową Synergia. W uzasadnieniu werdyktu można przeczytać: „Zwycięska praca konkursowa odznacza się czytelnością i przejrzystością rozwiązań projektowych głównej przestrzeni biblioteki. Autorzy zaproponowali ciekawe strefowanie Sali głównej, pozwalające na jej optymalne wykorzystanie. Atutem pracy jest również zgromadzenie większości zbiorów w jednej części Sali, co uwolniło pozostałą przestrzeń i pozwoliło zorganizować rozbudowaną strefę relaksu. Będzie ona mogła zostać dodatkowo wykorzystana podczas spotkań oraz wydarzeń organizowanych przez bibliotekę.
Zagospodarowanie placu bardzo oszczędne w zamyśle zaakcentowane wyraźną dominantą w kolorze czerwieni, która prowadzi nas do wnętrza budynku”.

oLLzqUuQRkf0xScrwTFp9oUsKHkOZIYFp4sRJjmRlPIM3533QxoaNz3KpLIW_biblioteka-grafit-konkurs-i-nagroda06.jpg

Druga nagroda powędrowała do zespołu pracowni Buck.Architekci. Ta praca została przez jury opisana następująco: „Praca posiada interesującą koncepcję rozwiązania przestrzeni biblioteki oraz czytelne strefowanie funkcji. Wprowadzenie schodów jako elementu wielofunkcyjnego jest dobrym rozwiązaniem służącym jako amfiteatr, przestrzenny element do studiowania książki czy wreszcie jako rekreacja. Pozwalają one na zmianę percepcji przestrzeni biblioteki oraz zwiększenie powierzchni użytkowej. Praca nie wyjaśnia sposobu poruszania się osób niepełnosprawnych. Nie odpowiada również na pytanie dotyczące kolizji przedstawionego układu regałów z oknami kondygnacji pierwszego poziomu.

Przy interesującej propozycji lokalizacji punktu wymiany książek używanych w holu wejściowym budynku, funkcja placu przed budynkiem, jako placu zabaw dla dzieci wydaje się dyskusyjna”.

Źródło informacji: wm.wroc.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera