Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe atrakcje Kołobrzegu

 

Czas czytania: ~6 min


konkursu na opracowanie projektu koncepcyjnego

 

JTT6OEw6ISZYu1f3Ny5N4tv2qoMMLGE8XcRIOZhoVjLwJpmuWlvkuhr494RA_kolobrzeg-i-nagroda.jpg

I nagroda: Paweł Skóra z Bydgoszczy

9 maja ogłoszono wyniki zorganizowanego przez Urząd Miasta Kołobrzeg konkursu na opracowanie projektu koncepcyjnego zagospodarowania wschodniej części strefy nadmorskiej Kołobrzegu od wejścia do portu na zachodzie do granicy z Ekoparkiem na wschodzie. Projekt powinien był obejmować zarówno obiekty kubaturowe (budynki usługowe oraz te, obsługujące plaże), jak i ich wzajemne z otaczającą przestrzenią, która ma oferować przyjezdnym wysoki standard i atrakcje. Strefa nadmorska jest najważniejszą przestrzenią w mieście – odwiedzają ją nawet ci, którzy w Kołobrzegu są na krótko i wcale nie w celach wypoczynkowych. Jako że tę część miasta chętnie zwiedzają zarówno turyści i sanatoryjni kuracjusze, jak i mieszkańcy oraz przyjezdni „przypadkowi” powinna być ona szczególnie zadbana i atrakcyjna.

„Pas na wschód od mola pomiędzy Aleją Nadmorską a plażą jest porośnięty roślinnością, z której jedynie niewielka część jest wynikiem planowej gospodarki. Miejsce to jest zaniedbane i izolujące optycznie przechodniów od oczekiwanego widoku morza. Wymaga pilnie sanacji” – pisali organizatorzy konkursu w jego regulaminie.

Bardzo ważnym aspektem zadania konkursowego było także zapewnienie stosownej ochrony wydmom, naturalnemu krajobrazowi, przyrodzie, stanowiącej istotną część nadmorskiego pasa również na terenie miasta.

W ciągu ostatnich lat miejskie władze w Kołobrzegu uporządkowały plaże, zapewniły na nich bezpieczeństwo i wygodę: „Władze miasta zrobiły wiele, by przywrócić Kołobrzegowi plaże miejskie. Wymieniono palowania prostopadłe do linii brzegowej a w głębinie morskiej, w pewnym dystansie od brzegu, wykonano kamienną rafę, by piasek odkładał się tworząc rozległe i atrakcyjne plaże” – podkreślają przedstawiciele samorządu. Teraz nadszedł czas na porządki w strefie tuż za plażami. Tego właśnie dotyczył konkurs.

Jego uczestnicy mieli zaproponować sposób połączenia między Aleją Nadmorską a plażami (zejścia na plaże), znaleźć miejsce dla niezbędnych do właściwego funkcjonowania plaż: sanitariatów, wypożyczalni sprzętu plażowego, małej gastronomii czy skromnych funkcji handlowych, a także dla bazy WOPR. Organizatorzy konkursu chcieli, aby Aleja Nadmorska została maksymalnie otwarta na morze, wygodna, funkcjonalna i atrakcyjna. Aby obiekty niezbędne w takich miejscach (sanitariaty, natryski, wypożyczalnie sprzętu) zdobiły ją, a nie szpeciły.

W regulaminie konkursu wyliczono główne cechy projektu, które jury miało szczególnie brać pod uwagę. Były to: funkcjonalność i walory estetyczne rozwiązań przestrzennych i zagospodarowania strefy nadmorskiej; funkcjonalność i walory estetyczne rozwiązań przestrzennych i zagospodarowania placu w okolicy molo; walory architektoniczne planowanej zabudowy kubaturowej; walory modyfikacji Alei Nadmorskiej i organizacji miejsc wypoczynku oraz kontemplacji widoków morza; możliwość wykorzystania pracy do rozwiązań modelowych.

W jury konkursu zasiedli: arch. Marek Orłowski, SARP Szczecin, arch. Tomasz Samborski, SARP Koszalin, arch. Dariusz Herman, SARP Koszalin, arch. Jacek Sudak, SARP Koszalin, Andrzej Olichwiruk, zastępca Prezydenta Miasta ds. Gospodarczych, arch. Marek Szymański, SARP Szczecin, arch. Monika Sielewska. To grono spośród nadesłanych prac wybrało siedem najlepszych. W konkursie przyznano bowiem trzy nagrody oraz cztery wyróżnienia.

I nagrodę otrzymał projekt, nadesłany przez architekta Pawła Skórę z Bydgoszczy.
Oto uzasadnienie jury: „Praca subtelna, ascetyczna, zaskakująca swoją prostotą, o dużych walorach urbanistycznych i architektonicznych. Harmonijnie wiąże wartości przyrodnicze z minimalnymi, niezbędnymi inwestycjami wkraczającymi w obszar wydmy. Siła pomysłu rekompensuje brak odpowiedzi na wszystkie pytania.

Rytmicznie rozmieszczone obiekty porządkują i spajają przestrzeń, nadając jej rozpoznawalny i charakterystyczny wizerunek. Wyjścia z promenady na tarasy tworzą cykliczne otwarcia doświetlając mocno zadrzewioną i zacienioną aleję.

Ważnym, zasługującym na uwagę elementem pracy jest kompozycja Placu Miejskiego. Ta elegancka i oryginalna przestrzeń przed molo zakończona obiektem kubaturowym stanowi wyrafinowaną w prostocie propozycję nadmorskiego salonu.

Wartościowym elementem pracy jest nie tylko silny pomysł, ale również sposób jego prezentacji, bardzo przejrzysty, skromny, esencjonalny i konsekwentny - dotykający istoty koncepcji. Monochromatyczność kompozycji podpowiada Kołobrzegowi rezygnację z krzykliwych barw”.

8M4V6sJDZ7WDx5mtMdEenaQSpMgtWKjzv19ZBkG9R53BYbvnCBhNTOczdNgv_kolobrzeg-ii-nagroda.jpg

II nagroda: Rafał Stemporowski z Bydgoszczy

II nagrodę jury przyznało pracy Rafała Stemporowskiego z Bydgoszczy za: „pełne uroku rozwiązanie Alei Nadmorskiej i zbliżonych do niej ścieżek rowerowych. Koncepcja Alei Nadmorskiej przekonująco pokazana, z uwzględnieniem uporządkowania dzikiej roślinności na wydmie. Prowadzenie ścieżki rowerowej równolegle do Alei – pożądane w ostatecznych decyzjach realizacyjnych.

Interesujący pomysł kładek pieszych prowadzonych ponad wydmą w wąskim pasie pomiędzy parkiem a plażą umożliwiający lepszy kontakt z morzem. Ze względów przyrodniczych i ekonomicznych wydaje się jednak mało realny. Cenna jest również idea wycofania handlu przy wejściach na plażę poza linię wydm.

Układ placu miejskiego przed molo jest pomysłem nietrafionym z uwagi na jego geometrię, elementy stałego zagospodarowania i tektonikę oraz sposób połączenia z bulwarem Jana Szymańskiego. Zupełnie niepotrzebnym zabiegiem wydaje się tu kontynuowanie zygzakowej linii alei w nawiązaniu do kładek nad wydmami. Również usługa w formie funkcji pod pagórkiem jako południowo – zachodnia pierzeja placu budzi sporo wątpliwości.

Wytworzenie wschodniej pierzei placu przy budynku sanatorium Bałtyk szpalerem drzew uznano za rozwiązanie błędne.

Praca pokazana profesjonalnie. Koncepcja racjonalna i częściowo możliwa do realizacji. Umocnienie wydmy w postaci muru oporowego, deskowanego dla poprawy estetyki - raczej wątpliwe”.

G7pXiRHvq6PNfs3PcspjtYLZKS52Asw3WjkjJXF9ryINRHsJboi53yCVthcw_kolobrzeg-iii-nagroda.jpg

III nagroda: pracownia VOO Architekci

III nagroda powędrowała do zespołu pracowni VOO Architekci (Rafał Wilniewczyc, Marcin Wolszczak, Lidia Wilniewczyc). Jury tak uzasadniło tę decyzję: „Nagroda za próbę szerokiego i profesjonalnego pokazania wszystkich, objętych konkursem problemów.

Praca wykonana starannie, profesjonalnie i interesująco przedstawiona. Sposób ukazania przestrzeni publicznych i alei z poziomu chodnika nie przekonuje.

Lokalizacja zabudowy na placu przy molo niewłaściwa – mało reprezentacyjna funkcja na zamknięciu placu od strony północnej.

Wątpliwa lokalizacja Mariny – wejście nie może być zlokalizowane tuż przy falochronie – kolizja elementów świateł nawigacyjnych. Propozycja muzeum morskiego interesująca. Bardzo dobry pomysł dotyczący Morskiego Oka – nawiązanie do pierwotypu, realizowane nowymi, architektonicznymi środkami wyrazu. WOPR jako wieża widokowa z komunikacją prowadzoną na galeriach stanowi pomysł godny rozważań w projektach realizacyjnych. Usługi zlokalizowano w rozsądnych miejscach. Dobra propozycja rozmieszczenia usług wzdłuż ulicy Rodziewiczówny i ulicy Sikorskiego”.

Poza trzema głównymi nagrodami przyznano wyróżnienia. Otrzymali je:

uTSOWjEYTL6LxUCHYt8Pj2QwJCJhENOGQgOdBscSdhg27SwXSCkpNbUiliEn_kolobrzeg-wyroznienie-piotr-buczak.jpg

Wyróżnienie: Piotr Buczak, Wojciech Iwachów, Katarzyna Raczyńska, Anna Stachi

CTrCvPsDQr9Cp4IH14nZXUmmr07lRvHduY2Djb9P9LcXBFMvCHSlBHRXkWwg_kolobrzeg-wyroznienie-boguslaw-wowrzeczka.jpg

Wyróżnienie: Pracownia Manufaktura Nr 1 Bogusław Wowrzeczka

dMOGUePaLkK9eb6rtVhdtDHwq6tmKJkmwNQdEuk6kZD4fPqrE1SXAJvUfJMi_kolobrzeg-wyroznienie-tomasz-durniewicz.jpg

Wyróżnienie: Pracownia „Tomasz Durniewicz Architekt”

hrm2vW6ymIqMI7zg7QmsCvDu7Vmg2BNiFEjmQjmEA0rRCWAgmENkTSu7WKmo_kolobrzeg-wyroznienie-tomasz-smagapiotr.jpg

Wyróżnienie: Zespół autorów: Tomasz Smaga , Piotr Adamiec, Justyna Borowska, Marta Ostrowska

Źródło informacji: architektsarp.pl/plaza


Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera