Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Służewski Dom Kultury zdobywcą Nagrody Architektonicznej „Polityki”

 

Czas czytania: ~3 min


Służewski Dom Kultury w Warszawie.

 

fmoXZ9nfC5tkwf7XNuibrMUlnTiMZdDT4U8snHxXHwuAALT0XJTwTE9dQlSg_polityka-1.jpg

Proces nominacji do wręczaj w tym roku po raz trzeci nagrody odbywa się w dwóch etapach. W pierwszym swoje propozycje zgłaszają do redakcji architekci, urbaniści, krytycy, dziennikarze, badacze i historycy architektury. W tym roku grono pięćdziesięciorga specjalistów zaproponowało 66 obiektów, które uznali za wyjątkowe i warte wyróżnienia. Z tego zestawu wybrano cztery budowle, które najczęściej pojawiały się wśród zgłoszeń, te najczęściej proponowane. Do tych czterech gmachów redakcja „Polityki” dołączała jedną swoją propozycję i w ten sposób powstawała lista pięciu finalistów - laureatów Nagrody Architektonicznej. Drugim etapem, mającym na celu wyłonienie zdobywcy Grand Prix, były obrady trzynastoosobowego jury, które z grona pięciu laureatów wybierało „najlepszego wśród równych”. W przyznającym Grand Prix jury zasiadł w tym roku także Krzyszof Sołoducha, redaktor naczelny wortalu Sztuka-Architektury.pl.

iMZ4HfKCBpLoEjXBfQOP50ihISfNVyOxnkyIfxNUA0XoyLOqJLb7akdTcB33_polityka-2.jpg
lzkvLaBDj4aOu3AAorq1bVdJcVjRyLpl7j3rOOrltQ3vJrKDkwwS6YNiAfxu_polityka-3.jpg

Wszystkie pięć budynków, a raczej wszystkie pięć zespołów projektowych podczas gali otrzymało nagrodę. W tym roku w gronie laureatów znalazły się aż cztery obiekty kultury oraz jeden dom jednorodzinny. Ten ostatni to tzw. Dom nad morzem, zrealizowany na prywatne zamówienie przez poznańską pracownię Ultra Architects. Wzniesiona w unikalnej konstrukcji betonowej bryła z zewnątrz została obłożona deskami, wewnątrz zachowała fakturę surowego betonu. Nagrodę tygodnika „Polityka” zdobyło też Muzeum Śląskie w Katowicach (proj. Riegler Riewe Architekten z Austrii), wzniesione na terenie dawnej KWK Katowice, ukryte pod ziemią, na powierzchni anonsowane tylko przez prostopadłościany z mlecznego szkła. Wszystko po to, aby nie przyćmić zabytkowych obiektów kopalnianych, zachowanych w tym miejscu. Po raz trzeci wśród nominacji do nagrody znalazła się też realizacja warszawskiej pracowni JEMS Architekci. Tym razem to rozbudowa poznańskiej Biblioteki Raczyńskich. Z trudnym zdaniem dostawienia nowej kubatury do klasycystycznego, zdobnego pałacu z XIX wieku architekci poradzili sobie, stawiając na prostotę: szklaną bryłę czytelni ukryli za pionowymi słupami z betonu o ciepłym odcieniu. Czwartym obiektem wśród laureatów nagrody, a także zdobywcą Nagrody Publiczności (jak co roku na swój ulubiony gmach głosowali internauci) było Muzeum Historii Żydów Polskich, dzieło fińskiej pracowni Lahdelma&Mahlamäki Architects (we współpracy z Kuryłowicz&Associates). Warszawski gmach był już szeroko pisywany: jest ceniony nie tylko za wyjątkowo udane wpisanie w trudny kontekst socrealistycznego osiedla mieszkaniowego, ale i za bryłę, z zewnątrz elegancką i skromną, wewnątrz oferującą odważną i ekspresyjną formę.

RYN8Ty4I78R0DaactX5rrUCaVCh3IaXSsf4mxqfCVj8qN9Y9Xrpb6aUjfxtw_polityka-4.jpg

Według jury najlepszym okazał się jednak pozornie mało widowiskowy Służewski Dom Kultury, dzieło młodych architektów z pracowni WWAA (Natalia Paszkowska i Marcin Mostafa) i 137kilo (Jan Sukiennik). Więcej o obiekcie można przeczytać tutaj

w9EOHeJnHlji78L39E6B4w9SiIYrS8Uxbt8dQeQuU9GpD89lGM2LHu0qF3sX_laureaci.jpg

Jury Nagrody Architektonicznej „Polityki” tak opisało ten obiekt: „Zaskakujący projekt obiektu usytuowanego w pobliżu dużego (i wysokiego) osiedla mieszkaniowego, a jednak bardziej przypominającego chłopskie obejście. To ciekawe nawiązanie do wcześniejszych funkcji terenu, bo jeszcze 40 lat temu w tym miejscu dominowały typowo wiejskie klimaty. „Rozsypana” niewysoka zabudowa, schowanie sporej części funkcji pod ziemią oraz dowartościowanie zieleni przypominają rozwiązania zastosowane w Muzeum Śląskim, choć skala jest tu oczywiście dużo mniejsza. Wyrafinowana prostota, dizajnerska dbałość o detale, stworzenie harmonijnego łącznika między strefą wielkomiejską a parkową, synteza kultury i ekologii, stworzenie oryginalnych przestrzeni publicznych – to główne zalety tego projektu. Jest tu wszystko, co trzeba: miejsce na wypoczynek i na działania artystyczne. Pracownie artystyczne idealnie dopełniają się z warzywniakiem, a amfiteatr z placem zabaw dla dzieci i wybiegiem dla zwierząt”.

Zdjęcia Służewskiego Domu Kultury: Julisz Sokołowski, źródło: polityka.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera