Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Liściasty dom mody

 

Czas czytania: ~2 min


T1wCkQjSaBYbjicIz0b8Ce9h3wNITIG970NZLVv6dQASw0A6jffRwnMlaGdU_louis-vuitton.jpg
Niedawno pisaliśmy o tym, że holenderskie biuro architektoniczne UNstudio zwyciężyło w konkursie na Muzeum Sztuki Nowoczesnej Bliskiego Wschodu w Dubaju. Kolejny projekt UNstudio zostanie zrealizowany w Japonii.
seWZmVrPFBNm7v7gqXjdt6ZkaiNiB1ZlipcVC5JfnBV41pEPDhwyjVOX1PkM_louis-vuitton2.jpg
Kierowane przez Bena van Berkela biuro wygrało konkurs na koncepcję głównej siedziby domu mody Louisa Vuittona w stolicy Japonii. Holendrzy przedstawili projekt 10-piętrowego, wysokiego na 54 m budynku, który ma być architektonicznym odpowiednikiem logo marki i, podobnie jak jej produkty, łączyć klasyczność i nowoczesność. Budynek ma wywoływać u zwiedzających wrażenie, że w domu mody Vuittona celebruje się przede wszystkim jakość, która od zawsze jest istotą produktów firmy. Wartości, jakimi kieruje się marka, zostały przełożone na język architektoniczny i znalazły odbicie w charakterze projektu.

Lajtmotivem jest tu wzór liścia, który pojawia się na wszystkich poziomach budynku i jest nawiązaniem do kształtu słynnego monogramu Vuittona, zaprojektowanego przez Takashi Murakamiego. Motyw ten jest widoczny w planie wszystkich kondygnacji, w przekroju poprzecznym i ukształtowaniu elewacji – wielkie otwory w formie liści sprawią, że budynek otworzy się na otoczenie i silnie z nim zwiąże.

Wnętrze budynku o powierzchni 6 tysięcy m² dzieli się na trzy części o różnym przeznaczeniu i wystroju. Każda z nich obejmuje kilka poziomów. Poszczególne piętra składają się z czterech spiralnie ułożonych platform-liści, między którymi różnica wysokości wynosi 2,7 m. Wewnątrz domu mody znajdzie się także strefa zielona – ogrody, spiralnie oplatające budynek i łączące poszczególne poziomy, tworzą przestrzeń rekreacyjną i nadają komercyjnemu obiektowi bardziej swobodny charakter.

W budynku będą się również mieścić kawiarnie, SPA, księgarnie i przestrzenie wystawowe.

Obiekt ma zostać otwarty już w 2010 r.

Autorzy projektu: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Mirko Bergmann and Sebastian Schott, Ger Gijzen, Cristina Bolis, Juliane Maier, Albert Gnodde, Andreas Brink, Michael Knauss, Morten Krog, Silvan Oesterle, Machteld Kors.
pxitmKY2bkHLdOak4Xph4FC2n14JMGPqZIoloRgukQz8uaCoOfTsNH1S8J5W_louis-vuitton3.jpg
BYA2cAtglcVLczWgdGjBXHhmF2FfvZNRKC62S7NJZGiiGQBKuRnHr7CigCFE_louis-vuitton5.jpg
7DAG2N7HJjV2RAOG79ALuUYyXGqUHdl45DbLDgshgVTLNTPCtotTQt3fCuSu_louis-vuitton6.jpg
0tGOuxXSSlKqKYCvHJFHVPGnsLUYBk4DlNFjJW86Or0l52dGpqXyhAGTfG8j_louis-vuitton4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera