Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Modernizm w subtelnym wydaniu

 

Czas czytania: ~4 min


93ldLHroCpDgX1aCo22XOBNk2gaYrwPaWBtO6zJlOGk9dyGI3NvPjwO6DqE0_ulklodzka-wroclaw-i-nagroda03.jpg

I nagroda: zespół z Radomia z składzie: Adam Derlatka, Tadeusz Derlatka, Agnieszka Gozdek, Joanna Migut

Organizatorem konkursu był wrocławski Zarząd Inwestycji Miejskich, a ogłoszono go w marcu 2014 roku. Jak można było przeczytać w regulaminie: „Przedmiotem konkursu jest opracowanie koncepcji architektonicznej Zespołu Szkolno – Przedszkolnego (30 oddziałów szkolnych i 8 oddziałów przedszkolnych), wraz z kompleksem rekreacyjno-sportowym i kompleksowym zagospodarowaniem terenu w granicach objętych opracowaniem konkursowym przy ul. Kłodzkiej we Wrocławiu”. Sąd konkursowy nadesłane projekty oceniał według następujących kryteriów: walory przestrzenno-architektoniczne – 40 pkt, funkcjonalność – 40 pkt, walory eksploatacyjne i ekonomiczne – 20 pkt.

KXIsWuzp4qBHWyYjXNGCEEgGHFAZtq0POixGgZesAxsIDtHg5hU45UTNUwll_ulklodzka-wroclaw-i-nagroda01.jpg

I nagroda: zespół z Radomia z składzie: Adam Derlatka, Tadeusz Derlatka, Agnieszka Gozdek, Joanna Migut

29 maja jury konkursu w składzie: Piotr Fokczyński, Zbigniew Maćków, Andrzej Poniewierka, Iwona Kuczewska, Artur Błaszczyk ogłosiło nazwiska laureatów – autorów najlepszych koncepcji.

TOW8yl20mex5onhf46VwnVGOhY9NTIhJedYbcwgkOJwVHcKwQIMtJKibKfzK_ulklodzka-wroclaw-i-nagroda02.jpg

I nagroda: zespół z Radomia z składzie: Adam Derlatka, Tadeusz Derlatka, Agnieszka Gozdek, Joanna Migut

I nagrodę otrzymał zespół z Radomia z składzie: Adam Derlatka, Tadeusz Derlatka, Agnieszka Gozdek, Joanna Migut. Jak w uzasadnieniu napisali jurorzy: „Praca wyróżnia się na tle pozostałych poprzez subtelne, bardzo wyważone podejście do zadania zaprojektowania zespołu szkolno-przedszkolnego. Trzon rozwiązania stanowi wewnętrzny dziedziniec, zaprojektowany na dwóch przenikających się poziomach trafnie separujących poszczególne elementy składowe programu funkcjonalnego. Wzdłuż niego zorganizowane zostały poszczególne, wzajemnie skomunikowane bloki znacznie, zdecydowanie podnoszącego atrakcyjność przestrzenną i użytkową przedsięwzięcia.

Praca charakteryzuje się poza poprawnością rozwiązań, dobrze zorganizowanym ruchem użytkowników (z jedynym zastrzeżeniem co do lokalizacji pokoju nauczycielskiego) oraz w większości interesującymi przestrzeniami wewnętrznymi. Ciekawie rozegrana funkcjonalnie, ukazująca spory potencjał miejsca i dobrze narysowana. Praca poprzez przyjęte stonowane rozwiązania formalne i bardzo powściągliwe środki wyrazu bardzo dobrze wpisuje się w istniejący na osiedlu Gaj kontekst urbanistyczny jednocześnie go porządkując.

Całość daje dużą nadzieję na wykreowanie w tej części osiedla założenia o wysokich walorach architektonicznych, ale przede wszystkim stanowiącego nową jakość w budowaniu przestrzeni publicznej”.

HRVh5ib8TMwFNJSlwgTkMmMNNu6GIwBzG01brE7nKkiK5uZefYyx7VjgsQVl_ulklodzka-wroclaw-ii-nagroda01.jpg

II nagroda: Piotr Żuraw, ARCHIKA Agnieszka Ksycka-Dudek, BUGA Projektowanie Joanna Staniszewska

feWQNfcyp7YQfXjVnzay3ro8VFD8mLBAVSX17yWCPK2MfCJAYHxGXAfo0mk0_ulklodzka-wroclaw-ii-nagroda02.jpg

II nagroda: Piotr Żuraw, ARCHIKA Agnieszka Ksycka-Dudek, BUGA Projektowanie Joanna Staniszewska

3VAjGlRh8YFq8yO8wpXFb1YR800FIoFuUtYnwK0YvhJLtnefQ06OuQPn0iHy_ulklodzka-wroclaw-ii-nagroda03.jpg

II nagroda: Piotr Żuraw, ARCHIKA Agnieszka Ksycka-Dudek, BUGA Projektowanie Joanna Staniszewska

Druga nagroda w konkursie powędrowała do wrocławskiego zespołu, do którego nalezeli: Piotr Żuraw, ARCHIKA Agnieszka Ksycka-Dudek, BUGA Projektowanie Joanna Staniszewska. Jurorzy uznali, że: „praca bardzo konsekwentnie rozwiązuje wszelkie łamigłówki skomplikowanego programu funkcjonalno-użytkowego, dając przy tym bardzo trafną odpowiedź na kształtowanie bryły w tym jakże charakterystycznym miejscu. Niesłychanie konsekwentnie przeprowadzony podział funkcji, wprowadzenie wewnętrznego trzonu komunikacyjno-rekreacyjnego zakończyło się bardzo oryginalną propozycją przestrzenną, z serią mikrownętrz, bardzo dobrze adaptującą się do powstającego w południowej części osiedla, okazałego pasa rekreacyjnego.

Rozwiązania przyjęte w pracy niosą w sobie spory potencjał na wykreowanie przestrzeni wewnętrznych służących użytkownikom obiektu o bardzo wysokiej atrakcyjności i niestandardowych przestrzennie.

Pewien niedosyt pozostawia natomiast zbyt nieśmiała próba nadania całości założenia koherentnego wyrazu estetycznego, co zdaniem Jury unieczytelnia nieco organizację poszczególnych przestrzeni publicznych, ale też ogólną identyfikację przestrzenną samego obiektu”.

NBk8B0upVQShhEmxfEuBPw4JwMbTBVyG1fmWfYqr4LhtEUkO44tKwCycaHrn_ulklodzka-wroclaw-iii-nagroda01.jpg

III nagroda: VROA Architekci i CH+ Architekci

VMlfctMqBDxY273yai3ngyWU7MnqyzMUcHDrg4ktrNPG2Ahtc7q6gHlmBPYS_ulklodzka-wroclaw-iii-nagroda02.jpg

III nagroda: VROA Architekci i CH+ Architekci

SlzaRxAjxEjyfAoKhuGz2IpTiCGrEVQYcJKar3L9KAjWCoolojcyqFVkpCLE_ulklodzka-wroclaw-iii-nagroda03.jpg

III nagroda: VROA Architekci i CH+ Architekci

yJwS0805ZTVcbTVlu7J7CsLjkAIWAIBp6PiJ8OUz0nYd5VSYd2HoBJYP68JM_ulklodzka-wroclaw-iii-nagroda04.jpg

III nagroda: VROA Architekci i CH+ Architekci

III nagroda przypadła pracy, opracowanej wspólnie przez pracownie VROA Architekci i CH+ Architekci. Z uzasadnienia jury: „Zwarta, konsekwentna kompozycja, spójna z układem funkcjonalnym. Doceniono bardzo konsekwentne jego powiązanie z zaprojektowanym w zachodniej części wygodnym placem wejściowym. Klarownie rozmieszczone części przedszkola, szkoły i sali sportowej sprzyjają procesowi dydaktycznemu.

Sąd wysoko ocenił relacje pomiędzy klasami a dobrze doświetlonymi powierzchniami rekreacyjnymi, chociaż wątpliwości budzi ich przewymiarowana powierzchnia użytkowa.

Zbyt daleko idąca unifikacja architektury niewystarczająco odpowiada na uwarunkowania zewnętrzne, co jest szczególnie widoczne w strefie wejścia do obiektu . Zaproponowana prefabrykacja, która jest konsekwencją takiego podejścia nie ma ekonomicznego uzasadnienia”.

Wyróżnienie: Małeccy Biuro Projektowe z Katowic

Wyróżnienie: Małeccy Biuro Projektowe z Katowic

Wyróżnienie: Małeccy Biuro Projektowe z Katowic

Wyróżnienie: Małeccy Biuro Projektowe z Katowic

W konkursie przyznano też jedno wyróznienie. Otrzymał je projekt, nadesłany przez pracownię Małeccy Biuro Projektowe z Katowic. Jury dostrzegło: „projekt o dużych walorach estetyczno-przestrzennych. Przyjęta forma obiektu interesująca, tworząca nową wartość przestrzenną w strukturze otoczenia. Układ funkcjonalny zespołu szkolno - przedszkolnego czytelny. Właściwe rozdzielenie wejść w sposób jednoznaczny identyfikuje przestrzenie przedszkola i szkoły.

Wątpliwości budzi jednak dość mechanistyczny podział pomieszczeń i ich proporcji.

Przyjęty sposób otworowania bryły, korzystny dla bryły budynku jest jednak nieprzekonujący, jeśli chodzi o oświetlenie wnętrz”.

Źródło informacji: zim.wroc.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera