Teatralna modernizacja - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Teatralna modernizacja

 

Czas czytania: ~3 min


Gdański Teatr Wybrzeże

 

GPSHxDNsAItaqBqljOZ8cC7zygLfbfgLoW4g6r1zYhQPrQ5NeEVAlWNEgY6s_teatr-wybrzeze-i-nagroda-1.jpg

Zorganizowany przez Państwowy Teatr Wybrzeże konkurs architektoniczny obejmował kilka elementów. Dotyczyły one modernizacji infrastruktury Dużej Sceny i Sceny Malarnia, poprawy stanu zabytkowej Starej Apteki wraz z Przejściem Bramnym oraz podniesienia jakości przestrzeni publicznej na ulicy Teatralnej.

Gdański Teatr Wybrzeże – to budynek nie tylko znany, ale i cechujący się ciekawą historią i bryłą. Powstawał wiele lat, był burzony, płoną, odbudowywano go, w wyniku czego składa się on zarówno z części zabytkowych, jak i współczesnych, modernistycznych. Ponadto stoi tuz przy murach Głównego Miasta, w najbardziej uczęszczanym i turystycznym miejscu Gdańska, przy placu, który wciąż czeka na trwałą rewitalizację. Bo to okolica, która przez lata zajęta przez samochody powinna wreszcie zamienić się w żywą przestrzeń publiczną.

gfnRXfOCVzk3RMDJQVxID9fbLVgEqI9JfGDAucAo6QMijExmoXjcTwQZotkt_teatr-wybrzeze-i-nagroda-2.jpg

Konkurs, dotyczący modernizacji Teatru Wybrzeże dotyczył przede wszystkim przestrzeni samego obiektu kultury, jednak zakładał również poprawę jakości terenu publicznego przy ul. Teatralnej.

Jak można było się dowiedzieć z relacji prasowej na temat konkursu: „Projekt Teatru Wybrzeże pt. „Podniesienie jakości i atrakcyjności infrastruktury Teatru Wybrzeże - Dużej Sceny i Sceny Malarnia. Etap I - przygotowanie dokumentacji projektowej" jest finansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013 (Oś Priorytetowa 10, Poddziałanie 10.2.2). Kwota dofinansowania wynosi 573.750,00 zł netto. Kwota ta stanowi 75% wartości projektu (łączna wartość projektu to 765 000 zł netto)”.

j4FxOAaZztOk97ZfA4P96dTmAbqb07GsCjAO0TUF1uM8o1g86Uq6j2FW3BVs_teatr-wybrzeze-i-nagroda-3.jpg

I nagrodę w konkursie przyznano projektowi, zgłoszonemu przez Autorską Pracownię Architektoniczną Jacek Bułat. Oto uzasadnienie jury: „Projekt, najpełniej spełniając program użytkowy, obejmuje wszystkie części teatru wiążąc je w funkcjonalną całość, zachowuje przy tym ich autonomiczność architektoniczną, proponując rozwiązanie w charakterze kamieniczek tworzących pierzeje ulicy Teatralnej. Wnętrze budynku głównego utrzymuje charakter zgodny z pierwotną architekturą obiektu. Projekt kompozycyjnie wiąże zespół obiektów poprzez wspólne motywy wnętrza stanowiąc wspólny motyw dla całego założenia teatralnego. Nowe obiekty mają również pokrycie elewacji materiałem nawiązującym do budynku głównego za wyjątkiem Starej Apteki, która poprzez kontrast zostaje wyeksponowana. We wnętrzach Starej Apteki czytelnie rozróżniono wprowadzenie nowych elementów w kontraście do starego zabytkowego obiektu, powstaje ekspozycja walorów zabytku poprzez wprowadzony kontrast. Łącznik Przejścia Bramnego poprzez przeszklenia ścian bocznych pozwala osobom znajdującym się we foyer na kontakt z zabytkowym otoczeniem, wgląd w ulicę Teatralną i na Targ Węglowy. Łącznik jest funkcjonalnym, przestronnym przedłużeniem głównego foyer teatru. Łączy go ze sceną Malarnia, funkcjami Starej Apteki, ze scenami teatralnymi, które zostały zaprojektowane na przedłużeniu Przejścia Bramnego oraz pozwala na dojście do podwórka. Rozwiązanie architektoniczne łącznika podkreśla wejście nowej funkcji teatralnej w stare obiekty. Prawidłowo rozwiązano technologię teatralną, wiążąc ją z istniejącym zapleczem teatru obsługującym sceny Malarni i Przejścia Bramnego. Natomiast funkcje Starej Apteki zapewniają widzom możliwość wejścia na widownie scen Malarni i Przejścia Bramnego, zaprojektowano tu foyer z zapleczem i niezależne wejście z ulicy Teatralnej’.

Jury drugą nagrodę przyznało koncepcji, nadesłanej wspólnie przez dwie pracownie: FUNKCIONA Architekci Sp.p. Muñoz i Partnerzy Spółka Partnerska oraz INGENNUS Urban Consulting S.L.P.

W konkursie przyznano też dwa wyróżnienia. Jedno otrzymał Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztof Kozłowski, drugie - Sound&Space Robert Lebioda.

Źródło informacji: teatrwybrzeze.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera